Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Καθησυχαστικές οι τράπεζες για τις εκροές καταθέσεων

Της Νένας Μαλλιάρα

Σε εκροή καταθέσεων της τάξεως των 7,3 δισ. ευρώ συνολικά από το τραπεζικό σύστημα, εκτιμούν οι τραπεζίτες ότι έχει οδηγήσει το κλίμα αβεβαιότητας ενόψει των εκλογών. Πρόκειται για ποσό που θεωρείται αναμενόμενο και διαχειρίσιμο από πλευράς τραπεζών, και το οποίο απέχει παρασάγγας από τις εκροές που είχαν αντιμετωπίσει οι τράπεζες στις εκλογές του 2012 και οι οποίες ποσοστιαία τότε είχαν ξεπεράσει το 9% του συνόλου των καταθέσεων.


Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι τώρα η κατάσταση διαφοροποιείται από το παρελθόν γιατί δεν παρατηρούνται μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό με εμβάσματα, αλλά αναλήψεις μικρότερων ποσών που είτε μπαίνουν σε θυρίδες ή κάτω από το στρώμα, ή τοποθετούνται σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, καθώς επίσης και σε δολαριακές τοποθετήσεις.

Οι τράπεζες είναι σε επιφυλακή για τη συμπεριφορά των καταθετών μετά τις εκλογές. Και αυτό γιατί, όπως τονίζουν, η σοβαρότητα και η ταχύτητα με την οποία η νέα κυβέρνηση θα χειριστεί τα ζητήματα του χρέους, της συνέχισης του προγράμματος της χώρας και η στάση που θα τηρήσει έναντι της ΕΚΤ, θα επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την ψυχολογία των καταθετών. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η ρευστότητα των τραπεζών είναι διασφαλισμένη στην παρούσα φάση, όχι μόνο μέσω της ΕΚΤ, αλλά και μέσω της προσφυγής στον μηχανισμό ELA, λύση την οποία επέλεξαν προληπτικά οι ελληνικές τράπεζες ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας. Μέσω του ELA (το σχετικό αίτημα υποβολής των ελληνικών τραπεζών εξετάζεται την Πέμπτη στο δ.σ. της ΕΚΤ) οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί τον Δεκέμβριο του 2014 μόλις 1 εκατ. (ούτε καν δισ.) ευρώ όταν τον Ιούνιο του 2012 δανείζονταν 145 δισ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα