Για δύο νέα τραπεζικά μοντέλα στην Ελλάδα κάνει λόγο η Τρ. Πειραιώς σε έκθεση του τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης και Αγορών, με επικεφαλής τον οικονομολόγο κ. Ηλία Λεκκό. Το πρώτο αφορά τη νέα κατεύθυνση προς την οποία κινείται ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος και το δεύτερο στις αλλαγές που συντελούνται στις σχέσεις μεταξύ των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Στην έκθεση δίνεται έμφαση στις νέες δυνάμεις που επηρεάζουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ παράλληλα αναλύονται οι στόχοι και οι κίνδυνοι της τραπεζικής ενοποίησης.
Πιο αναλυτικά, για το πρώτο νέο τραπεζικό μοντέλο η Τρ. Πειραιώς εκτιμά πως “η παραδειγματική στροφή της ελληνικής οικονομίας από μία ανάπτυξη που βασίζεται στην κατανάλωση σε μία πιο εξαγωγικού χαρακτήρα ανάπτυξη θα έχει αξιοσημείωτη επίδραση στην κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η άμεση συνέπεια αυτού του επαναπροσανατολισμού, συνεχίζει η Πειραιώς, είναι ότι οι τράπεζες θα δώσουν πλέον έμφαση στη χρηματοδότηση του Νέου Αναπτυξιακού Μοντέλου, έναντι της χρηματοδότησης στο παρελθόν δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την κατανάλωση.
Αυτό περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση: α) εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας όπως ο τουρισμός, τα logistics και η μεταφορά ενέργειας, β) βασικών μετάλλων και ορυκτών, γ) αναγκαίων έργων υποδομής, όπως αυτοκινητόδρομων, λιμανιών, μαρίνων και αεροδρομίων, δ) του αγροτικού κλάδου και δ) της πράσινης οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο τραπεζικό μοντέλο, η Πειραιώς εκτιμά ότι υποχρεωτικά αλλάζει η σχέση μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων. “Το υφιστάμενο μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο, οι τράπεζες διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης οποιασδήποτε δραστηριότητας, με περιορισμένη μετοχική συμμετοχή και όπου ο πιστωτικός κίνδυνος μετακυλίεται μέσω της χρήσης ενέχυρων δεν είναι πλέον βιώσιμο. Αντιθέτως, η ανάγκη των τραπεζών να προστατεύσουν τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια συνεπάγεται ότι η χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών σχημάτων θα πρέπει να παρέχεται υπό τη μορφή επενδύσεων ιδίων κεφαλαίων από επιχειρηματίες, με τις τράπεζες να εστιάζουν στην παροχή του κεφαλαίου κίνησης και ενδιάμεσων δανείων”.
Από αριστερά David Powell, Economist του Bloomberg, Ηλίας Λεκκός, Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης & Αγορών της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Μασουράκης, Διευθυντής Οικονομικών της Alpha Bank και Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Αγορών της Eurobank