Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

85 χρόνια Μίκυ Μάους – Η ιστορία του πιο διάσημου ποντικιού

Στις 18 Νοεμβρίου του 1928, ο Walt Disney παρουσιάζει την ταινία μικρού μήκους Steamboat Willie, ένα από τα πρώτα ομιλούντα cartoon με πρωταγωνιστή ένα ποντίκι με ανθρώπινη συμπεριφορά.  

Ο Μίκυ κάνει την πρώτη του εμφάνιση και μέλλει να γίνει το διασημότερο ποντίκι στον κόσμο, σήμα κατατεθέν μια κολοσσιαίας επιχείρησης, της Walt Disney και προπομπός όλων των μετέπειτα επιτυχημένων cartoon της Looney Tunes με τα οποία μεγάλωσαν γενιές των παιδιών σε όλο τον κόσμο.
Ο Μίκυ Μάους στην πρώτη του εμφάνιση είναι ασπρόμαυρος και δεν φοράει τα περίφημα άσπρα γάντια του, τα οποία φόρεσε την επόμενη χρονιά, έχει όμως δίπλα του την ποντικίνα Μίνι. 


Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε περισσότερες από 130 ταινίες, ενώ  είχε το δικό του show στην τηλεόραση. Η καλύτερη ίσως κινηματογραφική του στιγμή, ήταν αυτή του μαθητευόμενου μάγου στη Φαντασία το 1940, με την εξαιρετική επιλογή κλασικών συνθέσεων στη μουσική υπό την διεύθυνση του Λέοπολντ Στοκόφσκι.

Σχεδιαστής του Μίκυ ήταν ο Ub Iwerks στον οποίο ο Ντίσνεϋ είχε αναθέσει να σχεδιάσει έναν νέο ήρωα. Ο Iwerks έκανε πολλά σχέδια τα οποία απέρριψε ο Ντίσνεϋ, ένα από τα οποία ήταν μια αγελάδα, η μετέπειτα Κλάρα Μπελ. Όταν κατέληξε στον Μίκυ, ο Ντίσνεϋ τον ονόμασε αρχικά Μόρτιμερ Μάους, όμως η γυναίκα του τον έπεισε να το αλλάξουν σε Μίκυ Μάους, όνομα με το οποίο καθιερώθηκε. Η αρχική φωνή ήταν του ίδιου του Γουόλτ Ντίσνεϋ μέχρι το 1946 όπου τον αντικατέστησε ο Jimmy MacDonald, ο οποίος συνέχισε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Τρίτος ήταν ο Wayne Allwine ο οποίος και έκανε τη φωνή του Μίκυ μέχρι το 2009 που έφυγε από τη ζωή.

Ο Μίκυ εκτός από τα animations διέπρεψε και στα κόμικ, είτε μόνος του είτε παρέα με τα άλλα αστέρια της παρέας, τον Πλούτο που δημιουργήθηκε το 1930, τον Γκούφι το 1932, τον Ντόναλντ Ντακ το 1934 ή τον Σκρούτζ Μακντάκ το 1947 εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς A Christmas Carol, ενώ το 1955 γίνεται σύμβολο του μεγαλύτερου και εντυπωσιακότερου θεματικού πάρκου του εποχής, της Ντίσνεϋλαντ στην Καλιφόρνια.

Έγχρωμος εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1932, όμως σε ένα φιλμ ειδικά για την τελετή των Όσκαρ όπου ο Ντίσνεϋ κερδίζει το χρυσό αγαλματάκι για την δημιουργία του, αλλά η ταινία δεν βγήκε στις αίθουσες και σε δημόσια προβολή βγαίνει έγχρωμος το 1935 στο The Bad Concert.

Στις 18 Νοεμβρίου του 1978, πενήντα χρόνια μετά τη δημιουργία του, ο Μίκυ Μάους αποκτά το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλλυγουντ και γίνεται ο πρώτος χαρακτήρας καρτούν που έχει αυτήν την τιμή.

Η πρώτη εμφάνιση του Μίκυ Μάους στο Steamboat Willie:




πηγή :enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα