Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Οδός 3ης Σεπτεμβρίου και πλατεία Συντάγματος(Οταν η ιστορία συναντά την επικαιρότητα)


Οποιαδήποτε ομοιότης με πρόσωπα,  πράγματα και καταστάσεις είναι άραγε συμπτωματική;
Τη δολοφονία του Καποδίστρια από τους Μαυρομιχαλαίους (1831) ακολούθησε ο διχασμός μεταξύ των φιλοκαποδιστριακών και των αντιπάλων του.
Οι Μεγάλες Δυνάμεις – Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία - που παρακολουθούσαν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν πάρει τις αποφάσεις τους. Υπέγραψαν, έτσι, μαζί με τη Βαυαρία το Πρωτόκολλο του 1832 στο Λονδίνο, όπου αποδέχονταν την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, όριζαν τα σύνορα καθώς επίσης και το νέο βασιλιά της Ελλάδας τον Όθωνα,  γιο του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’,  μαζί με τρεις αντιβασιλείς γιατί ο νέος κυβερνήτης ήταν ανήλικος.
Στο πρόσωπο του Όθωνα συγκεντρώθηκαν όλες οι εξουσίες. Ο ελληνικός στρατός διαλύθηκε και οπλαρχηγοί της επανάστασης (Κολοκοτρώνης, Πλαπούτας) κλείστηκαν στη φυλακή. Παρ’ όλο που οργανώθηκε η διοικητική διαίρεση του κράτους και το εκπαιδευτικό σύστημα βάσει του βαυαρικού, ο τρόπος άσκησης της εξουσίας του παλατιού ήταν απολυταρχικός και η χώρα υπέφερε από μεγάλα προβλήματα, με αποτέλεσμα τη δραματική κατάσταση της χώρας και τη δυσφορία του λαού. Κάποιες φορές υπήρχαν  μικροεξεγέρσεις, οι οποίες καταστέλλονταν αμέσως από τον κυβερνητικό στρατό.

Καθώς τα χρόνια της βασιλείας του περνούσαν, οι Μεγάλες Δυνάμεις πίστεψαν ότι ο κοινοβουλευτισμός θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα τους και προκειμένου να πιέσουν τα πράγματα απαιτούσαν την άμεση καταβολή των χρεολυσίων που είχαν καταβάλει ως βοήθεια. Ο Όθωνας αναγκάστηκε να επιβάλλει πλήθος αντιλαϊκών μέτρων με διακοπή της εκτέλεσης έργων,  αναστολή  καταβολής μισθών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, διακοπή καταβολής συντάξεων και προκαταβολές φόρων εισοδήματος.
Σε αυτές τις συνθήκες ο Μακρυγιάννης ίδρυσε μια αντιβασιλική οργάνωση στην οποία προσχώρησαν αγωνιστές του’21, πολιτικοί και εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής καθώς και στρατιωτικοί προκειμένου να προχωρήσουν σε κίνημα εναντίον του Όθωνα.
Έτσι, τη νύχτα της 2ης προς 3ης Σεπτεμβρίου 1843 στρατός 2.000 ατόμων μαζί με πλήθος πολιτών κατευθύνθηκαν προς τα ανάκτορα με την κραυγή «Ζήτω το Σύνταγμα». Ο Όθωνας αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Μια εξαμελής επαναστατική επιτροπή παρουσιάστηκε στον βασιλιά και τον ανάγκασε να διατάξει σύγκληση Εθνικής Συνέλευσης για την ψήφιση του Συντάγματος. Έγιναν εκλογές τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και οι πληρεξούσιοι συγκρότησαν τη συνταγματική Εθνική Συνέλευση του 1843, η οποία συνέταξε το Σύνταγμα, το οποίο υπέγραψε ο Όθωνας στις 18 Μαρτίου 1844.

Η νύχτα της 3ης Σεπτεμβρίου αποτέλεσε το τέλος της απόλυτης μοναρχίας στην Ελλάδα, και έδωσε το όνομα στην κεντρική οδό της Αθήνας. Η πλατεία Ανακτόρων μετονομάστηκε σε Πλατεία Συντάγματος.
Η επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου σε επιστολικό δελτάριο των αρχών του 20ου αι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα