Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Προσφορές και από τρίτες χώρες για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Οι Βρυξέλλες δεν θέτουν ενστάσεις ως προς το κράτος προέλευσης των ενδιαφερόμενων εταιρειών
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής

Η Κομισιόν δεν αποκλείει τη συμμετοχή εταιρειών εκτός Ε.Ε. στο market test πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ,  όπως δήλωσε ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, στο περιθώριο της εναρκτήριας εκδήλωσης της Διεθνούς Ενεργειακής Ακαδημίας, με τίτλο «Energy Union Future Leaders». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ πως αυτό είναι εφικτό».
Στην ίδια εκδήλωση, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Ενέργειας επιβεβαίωσαν πως οι Βρυξέλλες δεν θέτουν ενστάσεις ως προς τη χώρα προέλευσης των ενδιαφερόμενων εταιρειών, αρκεί βέβαια η συμμετοχή τους να μην προσκρούει σε θέματα ανταγωνισμού. Μάλιστα, τα ίδια στελέχη εκτίμησαν πως η συμμετοχή χωρών εκτός Ευρώπης θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του διαγωνισμού, εξασφαλίζοντας υψηλότερες τιμές. Παράλληλα, ανέφεραν πως θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση στη διεξαγωγή του market test, το οποίο η συμφωνία του Ιουνίου προέβλεπε πως θα διεξαχθεί μέσα στον Νοέμβριο.

Με βάση δηλώσεις κύκλων του ΥΠΕΝ στο παρελθόν, για το 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ έχουν υπάρξει διερευνητικές κινήσεις από επιχειρήσεις από την Ασία, τις ΗΠΑ και κράτη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Τις ίδιες περίπου γεωγραφικές περιοχές προέλευσης των πιθανών «μνηστήρων» είχε αναφέρει και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο συνεδρίου στις αρχές Οκτωβρίου. Τότε, ο κ. Παναγιωτάκης είχε μιλήσει το ενδιαφέρον εταιρειών από Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ, προσθέτοντας πως αντίθετα οι εταιρείες της Ε.Ε. δείχνουν απρόθυμες να συμμετάσχουν.

Σέφκοβιτς: Υπόδειγμα το πρότζεκτ της Τήλου

Στην ομιλία του στην εναρκτήρια εκδήλωση της Ενεργειακής Ακαδημίας, ο κ. Σέφκοβιτς σημείωσε πως το Χειμερινό Πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτελέσει τη βαθύτερη αλλαγή στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης από την εποχή σύστασης της Ε.Ε. Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων του 2020, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έκανε ειδική αναφορά στο πρότζεκτ για τη μετατροπή της Τήλου σε πράσινο νησί, με τη χρήση μπαταριών για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και τη δημιουργία ενός «έξυπνου» μικροδικτύου, το οποίο, όπως σημείωσε, αναμένεται να αποτελέσει υπόδειγμα όχι μόνο για άλλα νησιά σε όλο τον κόσμο, αλλά και για αυτόνομα δίκτυα στην αφρικανική ήπειρο.     
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική σημασία που έχουν για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης έργα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή στη χώρα μας, όπως ο ΤΑΡ ως τμήμα του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου, ή δρομολογείται ή ανάπτυξή τους, όπως το τέρμιναλ υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, επισήμανε πως στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο που θα καταστήσουν την περιοχή μία «δεύτερη Νορβηγία», η Ελλάδα έχει την προοπτική να γίνει η πύλη εισόδου της στην Ευρώπη.

Στήριξη ΗΠΑ για μετεξέλιξη σε ενεργειακό κόμβο

Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική που καταστρώνει το ΥΠΕΝ για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων για το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως συμπλήρωσε, προβλέπεται η περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό μίγμα, με τη διενέργεια εντός του 2018 διαγωνισμών για νέα ισχύος 1 GW, ενώ τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η υλοποίηση προγράμματος υποστήριξης της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ευθύνονται για το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος σημείωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν σθεναρά την προοπτική εξέλιξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο. Έκανε ειδική μνεία στον σχεδιαζόμενο ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB) και το τέρμιναλ στην Αλεξανδρούπολη, ως έργα που θα αξιοποιούν την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, θα προσθέσουν στην ευρύτερη περιοχή νέες πηγές τροφοδοσίας με φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, δυνητική θέση ανάμεσα σε αυτές τις πηγές έχει και το υγροποιημένο φυσικό αέριο που εξάγουν οι ΗΠΑ. Βέβαια, όπως πρόσθεσε, αυτές οι πηγές δεν σημαίνουν πως η Ευρώπη θα πάψει να καταναλώνει ρωσικό φυσικό αέριο. Θα σημαίνουν όμως πως θα υπάρξουν πιο ανταγωνιστικοί όροι, όπως επίσης και ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ρωσικό καύσιμο ως μέσο πολιτικών πιέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα