Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Απορρίπτει το ΥΠΕΝ την πρόταση της Κομισιόν για τις μονάδες της ΔΕΗ

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Στη γραμμή της παράτασης των διαβουλεύσεων με την Κομισιόν κινείται το υπουργείο Ενέργειας σε σχέση με την περίφημη «λίστα» των μονάδων της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση. Μέχρι στιγμής και ενώ τα χρονοδιαγράμματα από το μνημόνιο πιέζουν ασφυκτικά, η ελληνική πλευρά δεν έχει απαντήσει στην DGcomp για το εάν κάνει αποδεκτή τη λίστα που της προτάθηκε και η οποία, όπως αποκάλυψε η «Κ», περιλαμβάνει τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, τη Μελίτη Ι και την αδειοδοτημένη Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα.

Οι πληροφορίες θέλουν τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη να μην αποδέχεται την πρόταση της DGcomp και να επιμένει στην πώληση του ΑΗΣ Αμυνταίου έναντι των μονάδων της Μεγαλόπολης, στάση που οδηγεί σε παράταση των διαπραγματεύσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της αποεπένδυσης των μονάδων της ΔΕΗ και συνολικότερα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Σήμερα πάντως στο υπουργείο Ενέργειας έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπό τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη προκειμένου να αξιολογηθούν τα μέχρι τώρα δεδομένα και να διαμορφωθεί η απαντητική επιστολή προς την Κομισιόν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την απόρριψη της ελληνικής πρότασης από την DGcomp μέχρι την υπόδειξη της νέας λίστας από την ίδια την DGcomp μεσολάβησαν μακρές διαπραγματεύσεις, αλλά και ανταλλαγή επισκέψεων σε Βρυξέλλες και Αθήνα από αρμόδια κλιμάκια, στις οποίες η ελληνική πλευρά επιχείρησε χωρίς αποτέλεσμα να επιχειρηματολογήσει υπέρ της πρότασής της.


Ακολούθησε στις 26 Σεπτεμβρίου η επίσκεψη του υπουργού Γιώργου Σταθάκη στις Βρυξέλλες και η συνάντησή του με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, από τον οποίο και ζήτησε ευελιξία στο θέμα της επίμαχης λίστας μονάδων. Σε αυτή τη συνάντηση φέρεται να διαμηνύθηκε στον κ. Σταθάκη ότι η DGcomp δεν μπορεί να αποδεχθεί κάτι λιγότερο από αυτό που προτείνει ως προς τη σύνθεση των μονάδων. Κατά την κρίση της Κομισιόν, η λίστα που προτείνει η ελληνική πλευρά δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μέσω του μνημονίου. Πέρα από την ποσόστωση της αποεπένδυσης περίπου του 40% της λιγνιτικής της παραγωγής, το μνημόνιο προβλέπει σαφώς ότι «η αποεπένδυση θα έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με τη λιγνιτική ισχύ της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε όρους απόδοσης και διάρκειας ζωής, αντικατοπτρίζοντας την έναρξη και τη λήξη λειτουργίας της λιγνιτικής ισχύος».

Η λίστα που προτείνει η Ελλάδα, και η οποία περιλαμβάνει τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, τη Μελίτη Ι και την άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ, καλύπτει το κριτήριο της ποσόστωσης, όχι όμως τα κριτήρια περί απόδοσης και διάρκειας ζωής των μονάδων. Οι μονάδες του Αμυνταίου θα πρέπει να αποσυρθούν το 2020, ενώ μέχρι τότε έχουν περιορισμένες ώρες λειτουργίας, γι’ αυτό και η Κομισιόν τις έχει απορρίψει και αντιπροτείνει τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης με διάρκεια ζωής το 2025.

Επιπλέον, η GDcomp αξιολογεί τη λίστα με βάση τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος στη βάση και του επίσης δεσμευτικού από το μνημόνιο market test που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο. Η πλευρά της ΔΕΗ και του υπουργείου Ενέργειας εκφράζει βεβαιότητα ως προς την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος και έχει μεταφέρει στις Βρυξέλλες το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον εταιρειών από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Τσεχία και την Πολωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα