ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Δίχως μισθολογικές αυξήσεις η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ- Το πρόβλημα του συμψηφισμού του εφάπαξ με την αποζημίωση απόλυσης

Γιώργος Φιντικάκης
energypress.gr
Στη τελική ευθεία εισέρχεται η διαπραγμάτευση της ΓΕΝΟΠ με τη διοίκηση της ΔΕΗ αναφορικά με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τους 19.000 εργαζόμενους του ομίλου.

Στα βασικά θέματα, η νέα σύμβαση δεν θα διαφέρει από τη σημερινή που εκπνέει το Φεβρουάριο του 2018, δηλαδή θα προβλέπει και αυτή μηδενικές μισθολογικές αυξήσεις, αφού απαγορεύονται από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, μέχρι αυτό να λήξει, στις 31/12/2018.

Η νέα σύμβαση θα έχει τριετή διάρκεια (2018-2021), και το αντικείμενο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ είναι μια σειρά από τεχνικής φύσεως θέματα, ανάμεσα στα οποία και ο μη συμψηφισμός του εφάπαξ με την αποζημίωση απόλυσης.

Το ζήτημα είχε έρθει στην επικαιρότητα όταν στις αρχές του έτους, η ΔΕΗ επεδίωξε να "ξεφορτωθεί" με κίνητρο ένα μπόνους 15.000 ευρώ, περίπου 200 εργαζόμενους ηλικίας πέριξ των 60 ετών, οι οποίοι αν και πληρούσαν τα κριτήρια συνταξιοδότησης δεν αποχωρούσαν από την εργασία, λόγω των περικοπών στις συντάξεις των ΔΕΚΟ.

Τελικά, οι 180 δέχτηκαν να αποχωρήσουν οικοθελώς παίρνοντας το μπόνους, ωστόσο 19 εργαζόμενοι αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να αναγκαστεί να τους απολύσει. Μάλιστα οι 4 τελευταίες απολύσεις έγιναν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το θέμα που είχε προκύψει με τους 200, ήταν ότι σε περίπτωση που δεν αποχωρούσαν οικειοθελώς, η ΔΕΗ είχε διαμηνύσει ότι θα τους απολύσει καταβάλλοντας τη νόμιμη αποζημίωση, η οποία ωστόσο θα συμψηφιζόταν με το εφάπαξ που δικαιούνται. Στη νέα λοιπόν τριετή συλλογική σύμβαση, η ΓΕΝΟΠ επιχειρεί να αποσυνδέσει την αποζημίωση απόλυσης από το εφάπαξ, ώστε να πάψουν να συμψηφίζονται. Εκτιμά ότι εφόσον το αίτημα ικανοποιηθεί, τότε όσοι πλησιάζουν τα όρια συνταξιοδότησης θα αποχωρούν κανονικά από την εργασία τους, και δεν θα χρειαστεί ξανά η ΔΕΗ να προχωρήσει σε νέο γύρο απολύσεων. Η συζήτηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ εκρεμμούν επίσης αλλαγές άρθρων του κανονισμού που έχουν σχέση με τα μισθολογικά.

Σημειωτέον ότι υπάρχει ρήτρα, σύμφωνα με την οποία μόλις τελειώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, οι μισθολογικές απολαβές στη ΔΕΗ, θα επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2009. Στη πράξη φυσικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Σήμερα ο όμιλος απασχολεί 10.600 εργαζόμενους στη μητρική εταιρεία ΔΕΗ, 6.500 στον ΔΕΔΔΗΕ, και 1400 άτομα στον ΑΔΜΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα