Τρίτη 16 Μαΐου 2017

«Αγνοείται» το success story Τσακαλώτου για αντίμετρα 3,5 δισ.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «υπάρχουν περισσότερα αντίμετρα από μέτρα», σχεδόν για τα μισά αντίμετρα δεν αναφέρεται πουθενά ποια είναι και ποιους αφορούν

Σε ασφυκτικά πλεονάσματα 4%από το 2018 ως το 2021 αλλά και απροσδιόριστα αντίμετρα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, στηρίζεται το «αφήγημα» που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρηματολογώντας υπέρ της ψήφισης των μέτρων του πολυνομοσχεδίου. Την ίδια ώρα στην ελληνική Βουλή «λάμπει» δια της απουσίας του το αναθεωρημένο μνημόνιο του οποίου η (σχεδόν) τελική μορφή υπάρχει πάντως στη γερμανική Βουλή και δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα Handelsblatt.


Έτσι οι (Έλληνες) βουλευτές δεν γνωρίζουν σε ποιες μνημονιακές δεσμεύσεις στηρίζονται τα άρθρα που καλούνται να ψηφίσουν. 

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στη Βουλή ότι «στις παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου 2018-2021 τα αρνητικά μέτρα ανέρχονται σε 4,9 δισ. ευρώ και τα θετικά σε 7,6 δισ. Ευρώ». Το πρόβλημα είναι ότι 3,5 δισ. ευρώ από τα αντίμετρα αναφέρονται στη σελίδα 200 του πολυνομοσχεδίου γενικώς και αορίστως ως «διαρθρωτικές φορολογικές παρεμβάσεις», δεν είναι δηλαδή συγκεκριμένα μέτρα που τίθενται προς ψήφιση ούτε διευκρινίζεται ποιους αφορούν. 

Έτσι, το ξαφνικό «φούσκωμα» των αντιμέτρων στον σχετικό πίνακα, στο οποίο βασίστηκε η δήλωση του κ. Τσακαλώτου ότι «υπάρχουν περισσότερα αντίμετρα από μέτρα» δεν φαίνεται για την ώρα σε ποια θετικά μέτρα στηρίζεται. Όσο για το πως θα ενεργοποιούνται τα αντίμετρα ο Υπουργός υποστήριξε ότι αρκεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για να διευκρινίσει στη συνέχεια τα εξής: «Για να πάρουμε τα αντίμετρα πρέπει να είμαστε εντός στόχων. Προφανώς αν κόψουμε 1% συντάξεις το 2019 και στο τέλος έχουμε πλεόνασμα 3,5% δεν θα πάρουμε αντίμετρα».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης είπε για το θέμα των αντιμέτρων ότι «δεν υπάρχει με ακρίβεια ότι για κάθε μέτρο που χάνεται θα υπάρχει και ένα ευρώ που αναπληρώνεται». 

Από την πλευρά της ΝΔ ο τομεάρχης Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι ο συνολικός λογαριασμός της κυβέρνησης από το 2015 μέχρι και τα μέτρα που συζητούνται στη Βουλή φτάνει τα 14,2 δισ. Ευρώ. Τόνισε ότι με το νέο πακέτο «1,3 εκατ. πολίτες, χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο» και «1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα δουν νέες δραματικές αυξήσεις στις ήδη εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές τους».

Διαβάζουν μνημόνιο στα αγγλικά από διαρροή...

Εν τω μεταξύ, την ώρα που τα κόμματα διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο σκοτάδι παραμένουν οι βουλευτές που θέλουν να γνωρίζουν σε ποια μνημονιακή υποχρέωση στηρίζεται ένα άρθρο του πολυνομοσχεδίου που καλούνται να ψηφίσουν -ιδιαίτερα δε εφόσον η εισηγητική έκθεση αναφέρεται συχνά στην ανάγκη εκπλήρωσης των συμφωνημένων παραπέμποντας στο μνημόνιο. 

Για την ώρα το μνημόνιο υπάρχει μόνο στη γερμανική Βουλή και όχι στην ελληνική καθώς το τελευταίο σχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας (από την Handelsblatt) φέρει τη σφραγίδα της Bundestag. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι στην κυβέρνηση λένε ότι δεν υπάρχει υποχρέωση να το προσαρτήσουν στο πολυνομοσχέδιο. 

Μέτρα και το 2018 


Θόλο σημείο παραμένει και ο τελικός λογαριασμός των μέτρων. Ο λόγος της ασάφειας είναι ότι μέτρα άνω των 500 εκατ. ευρώ μέτρων περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 2018 η οποία συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο. Ανάμεσα τους βρίσκονται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες καθώς και της «μείωσης κατά 1,5% του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, συντάξεις κλπ.». 

Στα μέτρα του 2018 υπάρχει επίσης η φορολόγηση της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ακινήτων, ο ορισμός ανώτατου ορίου δαπάνης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και η επέκταση της συνεισφοράς της εφοπλιστικής κοινότητας. 

Από την άλλη πλευρά, το μόνο μέτρο για το 2018 που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο είναι η «αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες από 1.1.2018 με συμπερίληψη των καταβληθέντων ασφαλιστικών εισφορών στο ετήσιο φορολογικό αποτέλεσμα» με κόστος 59 εκατ. ευρώ. 

Επομένως υπάρχουν δύο διαφορετικές «δεξαμενές» μέτρων σχεδόν 4,9 δισ. ευρώ την τριετία 2019-2021 (αν αφαιρέσουμε τα 59 εκατ. ευρώ), και άνω των 500 εκατ. ευρώ το 2018 με άγνωστο βαθμό αλληλεπικάλυψης.    protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα