Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Τέλος στο σίριαλ του κοινοπρακτικού δανείου της ΔΕΗ – Εντός της εβδομάδας οι υπογραφές

Χρήστος Στεφάνου
energypress

Το ότι η ΔΕΗ επείγεται να πέσουν οι υπογραφές και να εισπράξει το κοινοπρακτικό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες είναι γνωστό. Άλλωστε τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του εταιρικού ομολόγου που λήγει την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν σήμερα αναμένεται να εγκριθεί η σύμβαση ενεχυρίασης και να δώσει το πράσινο φως και η τελευταία από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, ανοίγοντας το δρόμο για να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης, πιθανόν και εντός της εβδομάδας.


Σε κάθε περίπτωση οι υπογραφές και η εκταμίευση του ποσού θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καθώς ο χρόνος τρέχει και η ΔΕΗ καλείται να καταβάλει τα χρήματα του ομολόγου, πριν την Πρωτομαγιά. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το ΔΣ της ΔΕΗ έχει εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση η οποία προβλέπει την εκχώρηση στις τράπεζες συμβάσεων με πελάτες ίσης αξίας με το ποσό του δανείου δηλαδή συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης η ΔΕΗ θα δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό (escrow account) όπου και θα κατατίθενται οι εισπράξεις από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς. Επίσης η ΔΕΗ θα αποπληρώσει εντός του έτους 25 από τα 200 εκατ. ευρώ του κοινοπρακτικού , του οποίου το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 5,8%.

Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ αναμένει ενέσεις ρευστότητας το επόμενο χρονικό διάστημα αρχής γενομένης με την επιστροφή του κεφαλαίου ύψους 93 εκ. Ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ αλλά και των 320 εκατ. κινέζων της State Grid και τα 300 εκατ. που προβλέπεται κάποια στιγμή να εισρεύσουν από την πώληση του25% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο. 

Να σημειωθεί τέλος ότι η αποπληρωμή του ομολόγου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την εταιρεία και για έναν ακόμη λόγο: αποτελεί προϋπόθεση για την επανεξέταση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ από τη Standard and Poors, η οποία έχει θέσει την εταιρεία στην κατηγορία της επιτήρησης. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά δυσμενής και πιθανή άρση της επιτήρησης, αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα για την πρόσβαση της εταιρείας σε χρηματοδότηση με καλύτερους όρους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα