ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Απόλυτη ανατροπή από τους δανειστές: "η πώληση μονάδων είναι προαπαιτούμενο, επιβάλλεται από το Ευρωδικαστήριο!

Θοδωρής Παναγούλης
energypress.gr
Σε εντελώς νέα βάση θέτουν πλέον οι δανειστές, με πρωταγωνίστρια την Κομισιόν, την απαίτηση που ούτως ή άλλως είχαν διατυπώσει για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.


Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης, για πρώτη φορά, οι εκπρόσωποι των θεσμών αιφνιδίασαν την ελληνική αντιπροσωπεία αναφέροντας ότι η πώληση του 40% των μονάδων δεν αποτελεί μόνον την αρμόζουσα εναλλακτική δομική λύση σε σχέση με την αδυναμία των άλλων μέτρων (NOME, πώληση πελατολογίου κ.λ.π) να επιφέρουν τους επιδιωκτέους στόχους, αλλά και υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας που απορρέει από την πρόσφατη απόφαση του ευρωδικαστηρίου σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας.


Με βάση αυτό το σκεπτικό, το οποίο έχει καταγραφεί αναλυτικά στο κείμενο – πρόταση που απέστειλαν στους Έλληνες συνομιλητές τους, οι θεσμοί θεωρούν προαπαιτούμενο όρο για να συνεχιστεί σε άλλα ζητήματα η διαπραγμάτευση, να αποδεχθεί η κυβέρνηση την υποχρέωσή της να πουλήσει άμεσα μονάδες της ΔΕΗ, δυναμικότητας ίσης με το 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής υποδομής της.

Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι η ερμηνεία που δίνει η Κομισιόν στην απόφαση του ευρωδικαστηρίου δεν είναι ίδια με εκείνη που δίνει η ελληνική πλευρά. Το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι η υποχρέωση που απορρέει από την απόφαση του δικαστηρίου είναι – μόνον - να μην έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να μετάσχει σε οποιαδήποτε μελλοντική παραχώρηση νέων κοιτασμάτων λιγνίτη. Παρόλα αυτά, η Κομισιόν και συνολικά οι θεσμοί, επέμειναν στην άποψή τους σε όλες τις επαφές από την Τετάρτη μέχρι σήμερα, αλλά και μετά τη σημερινή μακρά τηλεδιάσκεψή τους με  τη διαπραγματευτική ομάδα, παρουσία του Γιώργου Σταθάκη, στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο κείμενο των θεσμών περιλαμβάνεται μάλιστα και συγκεκριμένο πολύ «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η πώληση των μονάδων (σε 1, 2 ή 3 «πακέτα») θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2018, αφού πρώτα έχουν τηρηθεί συγκεκριμένα βήματα στο μεσολαβούν διάστημα.

Ταυτόχρονα οι δανειστές δεν αποδέχονται να περιληφθεί στη συμφωνία η λύση που έχει προτείνει η ΔΕΗ για πώληση πελατολογίου μέσω θυγατρικών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ. Αντίθετα, για την επίτευξη των στόχων, επιμένουν να αυξηθεί δραστικά η ποσότητα του δημοπρατούμενων ποσοτήτων μέσω NOME.

Το ενεργειακό ζήτημα, όπως έχει γράψει ήδη το energypress έχει αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, γεγονός που παραδέχτηκε, έστω και με άλλη διατύπωση, ο κ. Σταθάκης, εξερχόμενος σήμερα από την τηλεδιάσκεψη, λέγοντας ότι παραμένει μεγάλη η απόσταση με τους δανειστές στα ενεργειακά, καθώς και ότι οι δανειστές επιμένουν για άμεση πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Για την εμπλοκή έχει ενημερωθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλία για να αμβλυνθούν οι πιέσεις, ειδικά στο θέμα της πώλησης μονάδων.

Και τούτο διότι, οι πάντες συμφωνούν στην εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή συμφωνία που θα κάνει αναφορά σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ, καθώς ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, κυρίως από τους νομούς της Δ. Μακεδονίας, έχει δηλώσει ρητά ότι δεν θα ψηφίσει συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει τέτοια πρόβλεψη.

Από την άλλη, παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε το energypress, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι πιθανόν η τωρινή στάση των δανειστών να λύνει τα χέρια της κυβέρνησης. Τι εννοούν; Εάν η πώληση μονάδων επιβληθεί όχι ως μνημονιακό μέτρο αλλά ως δικαστική απόφαση και μάλιστα τελεσίδικη, τότε δεν είναι ανάγκη να περιληφθεί καν στη συμφωνία με τους θεσμούς και να περάσει από τη Βουλή. Συνεπώς κάτι που θα γίνει έτσι κι αλλιώς, αργά ή γρήγορα, θα εμφανιστεί όχι ως υποχώρηση της κυβέρνησης αλλά ως προσαρμογή σε δικαστική απόφαση χωρίς δυνατότητα άρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα