ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Σταθάκης: Σύντομα οι ανακοινώσεις για ΔΕΣΦΑ - Τον Ιούνιο θα κριθούν τα ΝΟΜΕ

«Να μην προτρέχουμε», συνιστά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε όσους προεξοφλούν αποτυχία των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της διείσδυσης ιδιωτών στη λιανική αγορά ρεύματος. Με συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπουργός τονίζει ότι η αξιολόγηση του μηχανισμού θα γίνει τον Ιούνιο από τη ΡΑΕ και «στο μεταξύ, δεν υπάρχει στο τραπέζι άλλη συζήτηση».


Ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι το θέμα του ΔΕΣΦΑ έχει κλείσει στη διαπραγμάτευση, ενώ για τα ΝΟΜΕ παραμένουν ανοιχτά ορισμένα τεχνικά ζητήματα που εκτιμά ότι θα κλείσουν, ενώ επαναλαμβάνει τη θέση της κυβέρνησης υπέρ της μεταφοράς του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της διοίκησης της επιχείρησης για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω θυγατρικών στον τομέα της προμήθειας, που θα πουληθούν στον ανταγωνισμό, ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ωρίμανση του σχεδιασμού αυτού, αλλά και ότι οι πρωτοβουλίες αυτές «κινούνται στο πνεύμα της ταυτόσημης θέσης για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ ως το 2020». Τέλος, παρουσιάζει την ενεργειακή στρατηγική για τα νησιά που δίνει έμφαση στις διασυνδέσεις και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον Κώστα Βουτσαδάκη έχει ως εξής:

-Έχει κλείσει η διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά ή υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα; Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα ειδικότερα για τα ΝΟΜΕ και την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου;

«Θέτετε δύο διαφορετικά ζητήματα στην ερώτηση σας, θα ξεκινήσω με το πρώτο. Όπως έχω πει κατ? επανάληψη, δύο είναι τα ενεργειακά θέματα που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση. Ο ΔΕΣΦΑ και τα ΝΟΜΕ. Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την προετοιμασία για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τη μορφή της διαγωνιστικής διαδικασίας. Συνεπώς, αυτό το θέμα έχει τελειώσει. Σε ό,τι αφορά τα ΝΟΜΕ, υπάρχει ακόμα απόσταση σε μερικά τεχνικά θέματα, εκτιμώ, όμως, ότι κι αυτό το θέμα θα κλείσει.

Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, τώρα, η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου ισχύει από 1/1/2017 για τους βιομηχανικούς και μεγάλους εμπορικούς πελάτες και από 1/1/2018 θα επεκταθεί και στους οικιακούς καταναλωτές. Ήδη, έχει γίνει ο διαχωρισμός των Εταιριών Παροχής Αερίου και της ΔΕΠΑ σε Εταιρίες Διανομής και Προμήθειας. Τα οφέλη από την απελευθέρωση της αγοράς θα είναι η σημαντικότατη μείωση του ενεργειακού κόστους, η διευκόλυνση της περαιτέρω διείσδυσης της χρήσης φυσικού αερίου στο βιομηχανικό, οικιακό και εμπορικό τομέα, η μείωση του κόστους παραγωγής και ο περιορισμός της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Από 1/1/2018, επίσης, αναμένεται να δραστηριοποιηθούν καινούριες εταιρίες προμήθειας, γεγονός που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα εξασφαλίσει καλύτερες τιμές για τους οικιακούς καταναλωτές, μέσω της δυνατότητας επιλογής προμηθευτή».

-Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας; Θεωρείτε ότι με τα ΝΟΜΕ μπορούν να επιτευχθούν καλύτερες τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

«Η δραστηριοποίηση και ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών στην ηλεκτρική αγορά είναι εύλογο ότι ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργούν και οι δημοπρασίες ενέργειας μέσω ΝΟΜΕ. Η εικόνα που έχουμε από τις πρώτες δημοπρασίες είναι ενθαρρυντική. Υπήρξε και μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή. Η υιοθέτηση, συνεπώς, των ΝΟΜΕ έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό. Και οι ιδιώτες προμηθευτές να έχουν πρόσβαση σε ένα «καλάθι» διαφοροποιημένων καυσίμων, όπως η ΔΕΗ, ώστε να μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές, είτε είναι επιχειρήσεις, είτε νοικοκυριά. Επιπλέον, με τα ΝΟΜΕ διευκολύνεται η επέκταση των ιδιωτών προμηθευτών στη λιανική αγορά και επιτυγχάνεται πιο ομαλή μετάβαση στον επιδιωκόμενο στόχο της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά».

-Εκπρόσωποι εναλλακτικών προμηθευτών ισχυρίζονται ότι τα ΝΟΜΕ απέτυχαν και προτείνουν επαναφορά του σχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ θεωρεί ότι οι τιμές στις δημοπρασίες είναι κάτω του κόστους. Ποια είναι η θέση του υπουργείου;

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αποτυχία των ΝΟΜΕ. Θα έλεγα να μην προτρέχουμε, γιατί αυτό μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Άλλωστε, η αξιολόγηση του μηχανισμού θα γίνει τον Ιούνιο από τη ΡΑΕ. Ας περιμένουμε, λοιπόν, ως τότε. Στο μεταξύ, δεν υπάρχει στο τραπέζι άλλη συζήτηση».

-Η ΔΕΗ προτιμά το άνοιγμα της αγοράς με τη δημιουργία και πώληση θυγατρικών εταιριών στην προμήθεια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει αυτόν τον σχεδιασμό; Μπορεί να προχωρήσει παράλληλα με τα ΝΟΜΕ; Σας ανησυχούν η κατάσταση και οι προοπτικές της ΔΕΗ;

«Παρακολουθούμε τις σχετικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ. Η Διοίκηση της Επιχείρησης δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την ωρίμανση του σχεδιασμού αυτού. Θέλω να τονίσω ότι τόσο οι πρωτοβουλίες αυτές, όσο και οι δημοπρασίες μέσω των ΝΟΜΕ, κινούνται στο πνεύμα της ταυτόσημης θέσης για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ ως το 2020.

-Έχει τεθεί από τους θεσμούς πρόταση για την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ; Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτό το ενδεχόμενο ή την πιθανότητα πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής;

«Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι να μεταφερθεί στο Υπερταμείο το 17% της ΔΕΗ, που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ. Το Υπερταμείο είναι ο καταλληλότερος φορέας που θα σχεδιάσει στρατηγικές κινήσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ. Σε ό,τι έχει να κάνει με την πώληση μονάδων της Επιχείρησης, να υπενθυμίσω ότι αυτό αποτελούσε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, ως τρόπος απελευθέρωσης της ηλεκτρικής αγοράς. Αντίθετα, το «εργαλείο» που προέκρινε η δική μας κυβέρνηση είναι οι δημοπρασίες μέσω ΝΟΜΕ».

-Τι περιλαμβάνει η πρωτοβουλία για την ενεργειακή τροφοδοσία των νησιών; Πότε θα εκδηλωθεί;

«Επανασχεδιάζουμε την εθνική ενεργειακή στρατηγική, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, που έχουμε υιοθετήσει, καθώς και του Κοινοτικού κεκτημένου. Βασικοί πυλώνες της στρατηγικής μας είναι, η περαιτέρω προώθηση των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ασφάλεια εφοδιασμού και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Ήδη, έχουμε πετύχει τον ενδιάμεσο στόχο για τις ΑΠΕ, ενόψει του 2020 και θα καλύψουμε πολύ νωρίτερα από το 2030 και το μερίδιο του 30%. Με αυτά τα δεδομένα, επιδιώκουμε να αλλάξει η τροφοδοσία των ελληνικών νησιών και από το ακριβό πετρέλαιο να περάσουν σε πιο καθαρή ενέργεια, όπως είναι οι ΑΠΕ, αλλά, ταυτόχρονα, να ολοκληρωθεί και η διασύνδεση τους με το ηπειρωτικό Σύστημα. Θυμίζω ότι για την επίτευξη του τελευταίου στόχου ολοκληρώνεται από το 2018 η διασύνδεση των Κυκλάδων, ενώ προωθείται και η διασύνδεση της Κρήτης. Ο σχεδιασμός αυτός είναι συμβατός με την πρωτοβουλία του Επιτρόπου Κανιέτε για τα Ενεργειακά Νησιά. Μάλιστα, προγραμματίζεται φόρουμ, στην Κρήτη, το καλοκαίρι, όπου θα συζητηθεί συνολικά η ατζέντα που αφορά τα διαφορετικά ενεργειακά συστήματα, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες συμπληρωματικές, καινοτόμες και απαραίτητες, που θα ενισχύουν την ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της νησιωτικής χώρας μας».energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα