Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Υπογραφή νέων συμβάσεων με τη βιομηχανία σημαίνει νέα ρευστότητα για τη ΔΕΗ - Τι δείχνει η χθεσινή απόφαση της Γ.Σ.

Χρήστος Στεφάνου

Στα απόνερα των χθεσινών αποφάσεων της έκτακτης ΓΣ και ενώ έσβησαν – τουλάχιστον επί του παρόντος – οι προσδοκίες για βελτίωση των απολαβών που εξασφαλίζει η ΔΕΗ από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, η νέα επιστολή των τραπεζών ουσιαστικά ανάβει το πράσινο φως για τη χορήγηση νέου δανείου προς τη ΔΕΗ.


Στην πραγματικότητα η επιστολή προαναγγέλλει την έγκριση του δανείου των 200 εκατ. ευρώ για το οποίο η ΔΕΗ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τις συστημικές τράπεζες, ενόψει και των αναγκών για αναχρηματοδοτήσεις και λήξεις δανείων και ομολόγων. Θυμίζουμε ότι η πλέον επείγουσα ανάγκη για τη ΔΕΗ είναι η λήξη του εταιρικού ομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ τον ερχόμενο Μάιο.

Θετικές υπό προϋποθέσεις λοιπόν οι τράπεζες για τη χορήγηση του δανείου των 200 εκατ. ευρώ, που λύνει το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας για την εταιρεία. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις; Να εκχωρηθούν ισόποσες απαιτήσεις εταιρικών πελατών προς τις τράπεζες.

Τι σημαίνει αυτό;

Ήδη η συμφωνία για πρόσθετες εγγυήσεις έχει δεσμεύσει απαιτήσεις έναντι πελατών ύψους 300 εκατ. ευρώ. Επομένως η ΔΕΗ αναζητεί συμβατικές απαιτήσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ επιπλέον προκειμένου να εξασφαλίσει το νέο δάνειό της.

Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος πελάτης που δεσμεύεται με μακροχρόνιο συμβόλαιο μέχρι το 2020 είναι η Αλουμίνιον της Ελλάδος. Θυμίζουμε ότι η ετήσια προκαταβολή που δόθηκε ήταν 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέχρι το 2020 οι προκαταβολές που προβλέπεται να δοθούν καλύπτουν την απαίτηση των τραπεζών για πρόσθετες εγγυήσεις.

Εάν η ΔΕΗ υπογράψει και άλλες μακροχρόνιες συμβάσεις με βιομηχανικούς πελάτες της τότε θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει για να εξασφαλίσει το νέο δάνειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει στα χέρια της επιστολές και από άλλους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες οι οποίοι ζητούν να εφαρμοστούν και για τους ίδιους οι πρόνοιες της σύμβασης με την Αλουμίνιον, ήτοι να προβλέπεται έκπτωση προεξόφλησης και πολυετής ισχύς.

Μέχρι στιγμής η ΔΕΗ δεν είχε απαντήσει στις επιστολές που είχαν σταλεί, ωστόσο πλέον αποκτά ένα επιπλέον κίνητρο να αναθεωρήσει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει, αφού αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για την εξασφάλιση τραπεζικού δανεισμού και άρα για τη βελτίωση της ρευστότητας της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος  ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες δεν αποδέχονται ως εγγύηση ούτε για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ αλλά ούτε και για το δάνειο των 200 εκατ. τη σύμβαση που θα υπογράψει η ΔΕΗ με τη Λάρκο… energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα