ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Τράπεζα Αττικής: Δάνεια 77,6 εκατ. € στον Καλογρίτσα τους τελευταίους 20 μήνες

Αποκάλυψη: Τι αναφέρει το πόρισμα ΤτΕ - SSM για την Attica Bank


Στις 27 Ιουνίου 2016 ο εργολάβος πήρε από την Τράπεζα Αττικής 15 εκατ. ευρώ, τα οποία κατά παράνομο τρόπο φέρεται να μεταβιβάσθηκαν στον ίδιο, από δύο εταιρείες του και πιθανότατα  χρησιμοποιήθηκαν για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών - Άλλα 7,6 εκατ € είχε πάρει απο την αρχή της χρονιάς - Είναι πιθανόν αύριο να τοποθετηθεί επίτροπος στην Τράπεζα αν δεν υπάρξει συμφωνία για το νέο ΔΣ


Με 127,6 εκατομμύρια ευρώ  από την Τράπεζα Αττικής έχει χρηματοδοτηθεί ο κατασκευαστής Χρήστος Καλογρίτσας και μάλιστα τα 77,6 εκατ. τα πήρε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, δηλαδή από το 2015 και μετά. Από αυτά το 2015 είχε πάρει 55 εκατ ευρώ και απο την αρχή του 2016 άλλα 22,6 εκάτ ευρώ. 

 Οπως αποκαλύπτει το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε στην τράπεζα Αττικής, μικτό κλιμάκιο  της Τράπεζης της Ελλάδος και  του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, στις 27 Ιουνίου 2016 πήρε από την τράπεζα  15 εκατ. τα οποία κατά παράνομο τρόπο φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Στο μεταξύ αύριο Τρίτη είναι μια κρίσιμη ημέρα  για την Τράπεζα Αττικής καθώς αν στην έκτακτη γενική συνέλευση,  αν δεν εναρμονιστεί η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου με τις υποδείξεις της ΤτΕ, είναι πολύ πιθανόν το ενδεχόμενο να παυθεί η διοίκηση και να διοριστεί επίτροπος από  την κεντρική τράπεζα.

Οσον αφορά το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσαν τα δελτία ειδήσεων του ΑLPHΑ και του STAR,  η χρηματοδότηση του Χρ. Καλογρίτσα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα  προνομιακό καθεστώς, το οποίο  συνιστά τουλάχιστον σοβαρή παρατυπία αν όχι παρανομία, τόσο για την  τράπεζα όσο και για τον ίδιο το δανειολήπτη. Το πόρισμα των ελεγκτικών αρχών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποκαλύπτει ότι ο κρουνός των εκατομμυρίων από την Τράπεζα  Αττικής προς τον κατασκευαστή και εν αναμονεί  καναλάρχη  Χρ. Καλογρίτσα άνοιξε κατά τρόπο εντυπωσιακά προκλητικό την περίοδο   που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση.

Το πόρισμα το οποίο αποστέλλεται στις δικαστικές αρχές, κατά πληροφορίες  καταγράφει τα εξής ευρήματα:

-Την περίοδο από το  2011 έως το 2014 ο Χρ. Καλογρίτσας και οι εταιρίες συμφερόντων του δανειοδοτήθηκαν συνολικά με περίπου 50 εκατ. ευρώ.

-Το διάστημα από 2.1.2015 έως 31.12.2015 ,  ο κατασκευαστής πήρε από την τράπεζα Αττικής επιπλέον δάνεια περίπου 55 εκατ.

-Το 2016 και συγκεκριμένα μέχρι και το τέλος του περασμένου  Ιουνίου, ο κ. Καλογρίτσας δανειοδοτήθηκε με ακόμη  22,6 εκατ. από την τράπεζα Αττικής. Από αυτά τα 7,6 εκατ. είχαν δοθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου ενώ στις 27 Ιουνίου δόθηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ σε δυο εταιρίες  συμφερόντων του. Από τις συγκεκριμένες εταιρίες ο επιχειρηματίας φέρεται να «τραβάει» μεγάλο μέρος των 15 εκατ. και εικάζεται ότι είναι χρήματα που χρησιμοποίησε για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Επισημαίνεται ότι το πορισμα της ΤτΕ και του  SSM  έχει εξετάσει τα δάνεια και την πορεία της Τράπεζας Αττικής μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.  Για τις δανειοδοτήσεις του 2016 εξελίσσεται αυτή τη στιγμή ειδικός έλεγχος απο την επιθεώρηση των ελεγκτών της κεντρικής τράπεζας από τον οποίο προέκυψαν τα ευρήματα για τα 22,7 εκάτ ευρω που πήρε ο κ. Καλογρίτσας.

Ο έλεγχος της Τραπέζης της Ελλάδος για τη φετινή χρονιά και ειδικά  για τα δάνεια των 22,6 εκατ. ευρώ που πήρε ο κατασκευαστής, φέρεται να εντοπίζει παράνομες και παράτυπες πρακτικές από την πλευρά των υπευθύνων της  τράπεζας Αττικής αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις από την πλευρά του επιχειρηματία σχετικά με το τελευταίο δάνειο των  15 εκατ. ευρώ.  Ταυτόχρονα το πόρισμα επισημαίνει  ότι  οι εξασφαλίσεις των δανείων είναι ανεπαρκείς έως χαριστικές και βασίζονται κυρίως στην ανάληψη δημοσίων έργων. Παράνομη θεωρείται σπο την ΤτΕ η επιστροφή κεφαλαίου απο τις δυο εταιρές που έδωσε την δυνατότητα στον κ. Καλογρίτσα να πάρει τα χρήματα και να να  χρησιμοποιησει όπως όλα δείχνουν για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

 Οι ελεγκτές φέρονται εντυπωσιασμένοι απο το γεγονός οτι βρήκαν, μέσα στο 2016 και αιτήσεις του κ. Καλογρίτσα για επιπλέον δανεισμό ύψους 19 εκατ ευρώ τα οποία δεν πρόλαβαν να του... τα δώσουν 

Ένας άλλος ευνοημένος των δανειοδοτήσεων της Τράπεζας Αττικής είναι ο κατασκευαστής Σπύρος Ζαννιάς. Είναι ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής «Γεωμετρική Α.Ε.» κτίριο της οποίας στην περιοχή του Περιστερίου είχε μισθώσει η Τράπεζα Αττικής χωρίς να το χρησιμοποιεί. Χαρακτηριστικό της εύνοιας είναι μάλιστα ότι λίγο πριν την λήξη των δανείων κάποιος εκ της διοικήσεως της Τράπεζας Αττικής φρόντιζε να ανανεώνεται το δάνειο ώστε να μην πληρώνει. Στην Τράπεζα της Ελλάδος μιλούν για κακούργημα

Στο μεταξύ αύριο  είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Αττικής που θα εγκρίνει την ανασύνθεση του ΔΣ. Η ΤτΕ είχε ζητήσει ο κ. Π. Ρουμελιώτης να έχει ρόλο μη εκτελεστικού μέλους και να απομακρυνθούν από το ΔΣ ο κ. Γ. Σαπουτζόγλου, ο κ. Κ. Μακέδος  και η κ. Α. Πουσκούρη. Η τελευταία αποσύρθηκε από το ΔΣ στην έκτακτη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής και ο κ. Ρουμελιώτης ανέλαβε μη εκτελεστικός Πρόεδρος . Ωστόσο, οι κ. Σαπουτζόλου και Μακέδος  παρέμειναν ως μέλη του ΔΣ. Στην αυριανή συνέλευση αναμένεται να προταθεί ως Διευθύνων Σύμβουλος  ο κ. Θ. Πανταλάκης. Αν δεν υπάρξει αύριο ανασύνθεση του ΔΣ και πλήρης συμμόρφωση με τις παρατηρήσεις  που έκανε η ΤτΕ, τότε η κεντρική τράπεζα θα  προχωρήσει στο  διορισμό επιτρόπου.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα