Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Tα Ανείσπρακτα Ενοίκια : η αλήθεια και το ψέμα

                           Φοροτεχνικός-Συγγραφέας                        
Από τίς δηλώσεις του 2016 (εισοδήματα από 1/1/2015 έως 31/12/2015), τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δεν έχουν εισπραχθεί  από τον δικαιούχο-εκμισθωτή, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος , έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης της χρήσης του μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. 

Η ρύθμιση αυτή δεν προυποθέτει εξώσεις ούτε την διεξαγωγή δίκης .

Τα εν παραπάνω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 8 (αρχή της αυτοτέλειας των χρήσεων). 

Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό (125-126) ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. 

Προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., πριν από την υποβολή της δήλωσης, ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες), κατά το άρθρο 1 του ν. 4250/2014 (ΦΕΚ Α'74), των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί, έως και την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης. 

Διευκρινίστηκε ότι τα ανείσπρακτα εισοδήματα θα δηλώνονται στο έντυπο «ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» (Ε2) και θα μεταφέρονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1 κατά την υποβολή της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Στο Νομοθετικό Πλαίσιο που υπάρχει (Ν.4346/20-11-2015 άρθρο 11, Ν.4172/2013 άρθρο 39 παρ.4, και  ΠΟΛ. 1024/12-2-2016) αναφέρεται ότι η παραπάνω διαδικασία εφαρμόζεται εφόσον ο μισθωτής δεν έχει καταβάλλει τα ενοίκια και δεν εξαιρεί τον μισθωτή ΝΠΔΔ,  Δήμο κλπ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ:
Στην πράξη όμως οι εφορίες όταν ο κακοπληρωτής μισθωτής (ενοικιαστής) είναι Δήμος ή άλλο ΝΠΔΔ κλπ και δεν πληρώνει το ενοίκιο από την 1/1/2015 και μετά, οι εφορίες αρνούνται να παραλάβουν τα σχετικά προσκομιζόμενα φωτοαντίγραφα στις Δ.Ο.Υ. από τους δικαιούχους-εκμισθωτές-ιδιοκτήτες των ακινήτων   πριν από την υποβολή της δήλωσης.

Όμως οι Δ.Ο.Υ. δεν έχουν στα χέρια τους κάποια νόμο ή άλλη διάταξη με βάση την οποία θα έχουν το δικαίωμα να αρνούνται την παραλαβή των νόμιμων αυτών δικαιολογητικών των ιδιοκτητών.
Ο Νόμος αναφέρεται στον ΜΙΣΘΩΤΗ γενικώς και όχι στον ΜΙΣΘΩΤΗ-ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΌΣΩΠΟ.

Γιατί  λοιπόν στις Δ.Ο.Υ. ενεργούν έτσι ; Mήπως έχουν προφορικές εντολές να αρνούνται αυτήν την παραλαβή ; Γιατί  αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στον κωδικό της φορολόγησης και όχι στον κωδικό της απαλλαγής (125-126) από την φορολογία, πράγμα που είναι αντίθετο με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου 4346/20-11-2015 άρθρο 11 

Επειδή σε μερικές μέρες τελειώνει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, παρακαλούμε το Υπουργείο των Οικονομικών να δώσει τίς ανάλογες εξηγήσεις και να διορθώσει αυτή την αδικία.  
Υπενθυμίζομε και το 'Αρθρο 78 του Ελληνικού Συντάγματος που ορίζει ότι: 
1. Kανένας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο που καθορίζει το υποκείμενο της φορολογίας και το εισόδημα, το είδος της περιουσίας, τις δαπάνες και τις συναλλαγές ή τις κατηγορίες τους, στις οποίες αναφέρεται ο φόρος. 

2. Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα