Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΗ

Κύριε διευθυντά

Στη ΔΕΗ υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί 2,5 δισ., γεγονός που συνεπάγεται περιορισμένη ρευστότητα της Επιχείρησης, καθυστέρηση πληρωμής των προμηθευτών της και δυσλειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αναγκάζεται να δανείζεται σε μια εποχή που το χρήμα είναι σπάνιο και πανάκριβο. Oμως η έλλειψη ρευστότητας είναι το μικρότερο πρόβλημα, το μείζον είναι ότι το πρόβλημα αυτό, σε συνδυασμό με τις παρούσες συνθήκες, δημιουργεί κίνδυνο συρρίκνωσης και απαξίωσης της Επιχείρησης.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της υπήρξε για σειρά ετών ότι μόνο αυτή διέθετε φτηνή ενέργεια, δηλαδή λιγνιτική και υδροηλεκτρική. Οι ιδιώτες έχουν επενδύσει στο Φυσικό Αέριο (ΦΑ) που δεν απαιτεί μεγάλες δαπάνες και η απόσβεση γίνεται σε λίγα χρόνια. Οι τιμές πετρελαίου, επομένως και του ΦΑ, έχουν μειωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα η παραγωγή από ΦΑ να είναι ανταγωνιστική με την παραγωγή από λιγνίτη, και το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ να έχει μειωθεί. Παράλληλα, με τις υποχρεώσεις του τρίτου μνημονίου πρέπει μέχρι το 2020 η ΔΕΗ να μη μετέχει πάνω από 50% στην προμήθεια, στην παραγωγή και στις εισαγωγές. Επιπλέον, η ΔΕΗ υποχρεούται να πουλάει στους ανταγωνιστές της φτηνή ενέργεια, ώστε να μπορούν να την ανταγωνιστούν (πρόγραμμα ΝΟΜΕ). Συγχρόνως ο ΑΔΜΗΕ, που είναι 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από τη ΔΕΗ και είτε να ιδιωτικοποιηθεί είτε να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο. Οι υποχρεώσεις αυτές υποτίθεται ότι αποφασίστηκαν για ν’ ανοίξει η αγορά και να ωφεληθεί ο καταναλωτής. Πρόκειται για απλή δικαιολογία που δεν τη σχολιάζω στο σημείωμα αυτό.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει πάγια περίπου 1,5 δισ., που σήμερα μετράνε ως πάγια της ΔΕΗ και παίζουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της με πιστωτικούς οργανισμούς. Η κυβέρνηση επέλεξε να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο και να φύγει από τη ΔΕΗ. Επειδή το κράτος δεν έχει χρήματα, επιλέχτηκε μία πολύπλοκη διαδικασία και είναι βέβαιον ότι θα εισρεύσουν ελάχιστα στα ταμεία τη ΔΕΗ. Hδη με τη μείωση της τιμής του ΦΑ οι ιδιώτες προμηθευτές έχουν αποσπάσει αξιόλογο μερίδιο των καταναλωτών και προβλέπεται το μερίδιο αυτό ν’ αυξηθεί. Oλα αυτά θα δημιουργήσουν ασφυκτική κατάσταση. Μεγάλο κόστος, λίγους πελάτες, αυξημένο ποσοστό κακοπληρωτών, αυξημένα γενικά έξοδα, αφού οι ανάγκες δανεισμού θα αυξάνονται και το υπάρχον προσωπικό θα εξυπηρετεί πολύ λιγότερους πελάτες. Η χαριστική βολή θα έλθει το 2020, αν δεν έχουν εξασφαλιστεί τα ποσοστά του μνημονίου. Οπως και να έχει η κατάσταση, η ΔΕΗ, αν συνεχίσει τη σημερινή τακτική, σιγά σιγά θα συρρικνώνεται. Θα δυσκολεύεται να κάνει νέες επενδύσεις και θα οδεύει τον δρόμο της Ολυμπιακής.

Αλβερτος Μαϊσης - Δρ μηχ/γος - ηλεκ/γος μηχανικός, πρώην δ/ντής στη ΔΕΗ kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα