ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Υπό όρους "παράθυρο" αφήνουν τελικά τα ΝΟΜΕ και για τις βιομηχανίες – προμηθευτές

Μια ενδιαφέρουσα νομοτεχνική βελτίωση στο κείμενο του εφαρμοστικού νόμου που προστέθηκε πριν την ψήφισή του, ανοίγει το παράθυρο για τη συμμετοχή στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και για τη βιομηχανία. Θυμίζουμε ότι η βιομηχανία έχει εξαιρεθεί από τη δυνατότητα συμμετοχής στις δημοπρασίες που θα γίνουν με σκοπό ιδιώτες προμηθευτές να αποκτήσουν πρόσβαση στο λιγνιτικό και υδροηλεκτρικό καλάθι ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ ώστε να τονωθεί ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά του ρεύματος.


Στο άρθρο 136 του νόμου λοιπόν ορίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες πώλησης προθεσμιακών προϊόντων έχουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι κάτοχοι αδειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο συμμετεχόντων του Συστήματος Συναλλαγών Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού και στο Μητρώο Επιλέξιμων Προμηθευτών στις Δημοπρασίες Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, τα οποία τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς.

Στο ίδιο άρθρο παράγραφος 2 ορίζεται ότι η ΔΕΗ ΑΕ καθώς και η Βιομηχανικοί καταναλωτές, οι οποίοι είναι κάτοχοι αδειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι εγγεγραμμένοι στο ανωτέρω Μητρώο Συμμετεχόντων του ΗΕΠ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως αγοραστές στις ανωτέρω δημοπρασίες.

Στο σημείο αυτό λοιπόν προστέθηκε πρόβλεψη που ορίζει ότι «Από τον περιορισμό αυτό, εξαιρούνται οι Βιομηχανικοί Καταναλωτές, οι οποίοι διατηρούν ή αναπτύσσουν διακριτή δραστηριότητα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική αγορά».

Σύμφωνα με νομικές πηγές η συγκεκριμένη πρόβλεψη ανοίγει το παράθυρο για συμμετοχή των βιομηχανικών καταναλωτών στα ΝΟΜΕ, χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα της αυτοπρομήθειας. Από εκεί και πέρα πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τα αρμόδια όργανα τη ΡΑΕ και το ΛΑΓΗΕ.

Να θυμίσουμε ότι ένας  αριθμός βιομηχανικών πελατών της υψηλής τάσης είτε έχει αποκτήσει άδεια προμηθευτή ή έχει καταθέσει αίτηση για το σκοπό αυτό. Ήδη μάλιστα μια μεγάλη βιομηχανία (Τιτάν) συμμετέχει κανονικά στην αγορά απορροφώντας προς το παρόν μικρές ποσότητες ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα