ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Spiegel: Απειλούνται οι τράπεζες χωρίς συμφωνία την ερχόμενη βδομάδα

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα λύση με τους δανειστές οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, σημειώνει το περιοδικό Spiegel επικαλούμενο εκτιμήσεις στελεχών διεθνών τραπεζικών ιδρυμάτων.


Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Royal Bank of Scotland, κάθε εβδομάδα χωρίς λύση αυξάνει την αβεβαιότητα για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών και επιδεινώνει την κατάσταση, γράφει το νέο τεύχος του περιοδικού Spiegel. Ενδεικτική αυτής της εκτίμησης είναι η αύξηση του ποσοστού των «κόκκινων δανείων» στο 50%. Για όσο διάστημα θα αυξάνεται ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δεν θα ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να παίρνουν δάνεια. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μην αναπτύσσεται η οικονομία και να αυξάνεται το ελληνικό χρέος, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Για αυτό τον λόγο σειρά στελεχών της ΕΚΤ εκφράζονται υπέρ μιας μερικής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για ένα τρίτο δανειακό πακέτο. Δηλαδή πριν καν ξεκινήσουν τα προβλεπόμενα για το φθινόπωρο «στρες τεστ» των ελληνικών τραπεζών. Γίνεται λόγος για 10 δις ευρώ, τα οποία θα προέρχονται από ομόλογα που θα εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).



Διαφορετικές προσεγγίσεις εντός ΕΚΤ και ευρωζώνης

Όμως, τόσο στην ΕΚΤ όσο και μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης επικρατεί διάσταση απόψεων στο κατά πόσο θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση τώρα ή μετά από τα «στρες τεστ». Πάντως, ελπίδα όλων είναι ότι ήδη με την ανακοίνωση της πρόθεσης για νέα βοήθεια θα σταματήσει η εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες και θα τεθεί σε κίνηση η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Σε περίπτωση, όμως, που δεν εκπληρωθεί αυτή ελπίδα, εκτιμά το Spiegel, πιθανώς το χειμώνα να προκύψει οδυνηρή «αφύπνιση» και το αναγκαίο ποσό για τη σωτηρία των ελληνικών τραπεζών να είναι αισθητά υψηλότερο από τα προβλεπόμενα σήμερα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Deutsche Welle/enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα