Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Τι σημαίνει η λέξη "iskra";

Η συγκεκριμένη εκ Ρωσίας λέξη έχει προκαλέσει πάταγο τους τελευταίους μήνες στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα, αφού η iskra είναι το όνομα του ιστοτόπου που εκφράζει τις ιδέες της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η τάση της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και εκφράζει την προτίμηση της εξόδου από το ευρώ, διαθέτει ένα site στο οποίο δημοσιογράφοι αλλά και λάτρεις της πολιτικής επικαιρότητας περιμένουν να μάθουν εξελίξεις που επηρεάζουν και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι σημαίνει όμως η λέξη iskra; Όπως αναφέρει η ομώνυμη ιστοσελίδα, η Ίσκρα, ρώσικη λέξη που σημαίνει «Σπίθα») ήταν η πρώτη παράνομη εφημερίδα που κυκλοφορούσε σε όλη την Ρωσία από το Δεκέμβριο του 1900 μέχρι τον Οκτώβριο του 1905. Το όνομα της εφημερίδας ήταν εμπνευσμένο από το απόσπασμα της απάντησης των Δεκεμβριστών επαναστατών εναντίον του Τσάρου το 1825 στον ποιητή Πούσκιν: «από τη σπίθα θα ανάψει η φλόγα». Το όλο εγχείρημα της Ίσκρα αποτέλεσε σύλληψη του Λένιν, που έπαιξε και τον ρόλο του μετέπειτα «καθοδηγητή» της εφημερίδας. Ο Λένιν αντιλαμβανόταν την «Ίσκρα» ως τον οργανωτή της πρώτης μαγιάς ενός επαναστατικού μαρξιστικού κόμματος

karfitsa.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα