Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Η ΕΕ προωθεί την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ με δέλεαρ την άρση των capital controls και τις μικρότερες ΑΜΚ στις τράπεζες

Όπως όλα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ στο 28% με 26% και η ΝΔ 23% με 24% μια συγκυβέρνηση θα έδινε ισχυρό credit στην Ελλάδα
Την πολιτική λύση του μεγάλου συνασπισμού στην Ελλάδα κατά τα πρότυπα της Γερμανίας προωθεί η ΕΕ καθώς σύμφωνα με απόλυτα έγκυρη πηγή με την οποία συνομίλησε το bankingnews.gr από την ομάδα της Τρόικα «μια ισχυρή κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα διασφάλιζε την εφαρμογή του μνημονίου και την πολιτική σταθερότητα θα αντιμετωπιζόταν θετικά από όλη την Ευρώπη»

Με βάση λοιπόν την ίδια πηγή η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολύ θετικά το σενάριο συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ.
Όπως όλα δείχνουν και τα δύο κόμματα έχουν ποσοστά κάτω από 30% (ΣΥΡΙΖΑ 28% με 26% και ΝΔ 23% με 24%) και οι διαφορές τους δεν είναι ακραίες η συγκυβέρνηση θα έδινε ισχυρό credit στην Ελλάδα και στην συνεχή διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους.
Έρχονται stress tests τραπεζών, ανακεφαλαιοποιήσεις, αξιολογήσεις και η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. 
Αν υπάρξει ο μεγάλος συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ η ΕΕ θα ήταν διατεθειμένη να στηρίξει την Ελλάδα; 
Η απάντηση που λάβαμε είναι άκρως ενδιαφέρουσα. 
«Υπάρχουν τρία τεχνικής και ουσιαστικής υφής ζητήματα που θα απασχολήσουν την Ελλάδα προσεχώς. 
Τα stress tests και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα capital controls και η πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου του 2015 και Φεβρουαρίου του 2016 είναι κομβικής σημασίας. 
Αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα αποφασίσει να δείξει στην Ευρώπη ότι επιλέγει τον δρόμο της σταθερότητας με την επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ θα στηρίξει η ΕΕ την Ελλάδα. 
Θα μπορούσε να κατεβάσει τον πήχη του ύψους της ανακεφαλαιοποίησης και ταυτόχρονα να δρομολογήσει τις προϋποθέσεις ώστε μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να αποσύρει ένα πολύ μεγάλο μέρος των περιορισμών που έχουν επιβληθεί με τα capital controls κοινώς να ελαχιστοποιήσει έως εξαλείψει τους κεφαλαιακούς ελέγχους. 
Η παρελθούσα εμπειρία με την Ισλανδία μας έδειξε ότι απαιτήθηκαν 7 χρόνια και περίπου 2,5 χρόνια στην Κύπρο. 
Όμως στην περίπτωση της Ελλάδος και μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, κάποια στιγμή μέσα στον Δεκέμβριο με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να υπάρξει ευρύτατη άρση των περιορισμών που ουσιαστικά θα ελαχιστοποιούν τα capital controls. 
Τα capital controls δεν επιβλήθηκαν από την ΕΚΤ αλλά θα μπορούσε μέσα από ένα συνδυασμό ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, μείωσης των haircuts στα collaterals των τραπεζών και άλλες κινήσεις....ουσιαστικά να μειώσει δραστικά τα capital controls. 
Όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες, όπως θα προκύψουν από τα stress tests, μπορεί η ΕΚΤ να είναι μια ανεξάρτητη εποπτική αρχή αλλά με ρεαλιστικούς όρους τα stress tests καθορίζονται και με πολιτικά κριτήρια. 
Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησαν με 25 δισεκ. κατέβηκαν στα 12-14 δισεκ. και εσχάτως κάνουν αναφορές για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που δεν θα ξεπεράσουν τα 10-11 δισεκ. ευρώ που αυτό σημαίνει 4,5 – 5 δισεκ. η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. 
Αν και ακόμη το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, ωστόσο οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 30% σε ένα εύρος 26% με 28%, την ΝΔ περίπου στο 23% με 24%, τρίτο κόμμα την Χρυσή Αυγή και ακολούθως Ποτάμι, Λαϊκή Ενότητα, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ερωτηματικό αποτελεί η Ένωση Κεντρώων. 

Προεκλογικά το σενάριο της μεγάλης συγκυβέρνησης φαίνεται έως αδύνατο, αλλά η ΕΕ το προωθεί και ταυτόχρονα το εναλλακτικό σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα 2 ή 3 κόμματα δηλαδή τρικομματική ή τετρακομματική κυβέρνηση δεν θα παρέχει αξιοπιστία και σταθερότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα