Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Ψάχνεται για τη διερευνητική εντολή ο Μεϊμαράκης

Φίλιππος Πανταζής 
f.pantazis@euro2day.gr

Η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να κερδίσει χρόνο, εξαντλώντας τα περιθώρια και το plan B. Οι τρεις στόχοι του προέδρου της ΝΔ για τις πρώτες κινήσεις στην προεκλογική σκακιέρα με βλέμμα στην επόμενη μέρα. Γιατί επέλεξε να συναντήσει τη Ζωή.


Αδύνατο θεωρεί (και) ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, ωστόσο στο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζει και η οποία εγκρίθηκε και στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, παίζει –απροσδιόριστο ακόμα μέχρι ποιο βαθμό- το παιχνίδι των... καθυστερήσεων.

Όπως εκτιμούν στη Συγγρού, όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές, τόσο το «παιχνίδι» θα γέρνει υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ακόμα και αυτές καθαυτές οι διεργασίες που συντελούνται αυτή την περίοδο μπορούν να διαμορφώσουν τις «χρήσιμες εντυπώσεις» στους πολίτες.

Η αρχική σκέψη, που κυριαρχεί τουλάχιστον προς ώρας και η οποία εγκρίθηκε χθες από τα γαλάζια στελέχη, είναι ο κ. Μεϊμαράκης να φτάσει μέχρι τέλους και να επιστρέψει τη διερευνητική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το πέρας των τριών ημερών, στις 10 το πρωί της Δευτέρας.

Από χθες το βράδυ, πάντως, μετά και το «άκαρπο» ραντεβού με τον Σταύρο Θεοδωράκη, διαφάνηκε ένας προβληματισμός για το αν ο χρόνος θα πρέπει να εξαντληθεί ή η εντολή να παραδοθεί νωρίτερα της Δευτέρας. Το δίλημμα επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, που, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, είπε πως θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και θα σκεφτεί αν τελικά θα εξαντλήσει τα περιθώρια της διερευνητικής εντολής.

Την ίδια ώρα εξάλλου και ενώ ο κ. Μεϊμαράκης ξεδίπλωνε το σχέδιό του, τα μηνύματα από το εξωτερικό ήταν σαφή: οι εκλογές δεν ενοχλούν τους εταίρους, οι οποίοι μάλιστα θεωρούν σκόπιμο να μην υπάρχουν περιττές καθυστερήσεις στη διαδικασία.

Πεποίθηση του προέδρου της ΝΔ είναι πως το κόμμα του μπορεί να κερδίσει την πρωτιά στις εκλογές και μαζί το μπόνους των 50 εδρών που θα του δώσει το πλεονέκτημα των πρωτοβουλιών. Και αυτό θα καταστεί εφικτό αν αποδομηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στα μάτια των πολιτών και ταυτόχρονα ενταθεί η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρεις είναι οι στόχοι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία:

1.Θέλει να εκθέσει τον πρωθυπουργό στους ψηφοφόρους, εγκαλώντας τον ότι αρνείται την συνεννόηση και ότι φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τις νέες κάλπες, τις οποίες η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα, ραντεβού από το οποίο –όπως πιστεύει- θα διευκολυνθεί η παραπάνω επιδίωξή του. Πόσω μάλλον, λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, εάν ο πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στο αίτημα. Μία άλλη σκέψη του, την οποία συζήτησε και με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι να ζητήσει τη σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής.

2. Να συμβάλλει με τον τρόπο του στο «ανακάτεμα της τράπουλας» στον ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Αλέξη Τσίπρα. Μόνο τυχαία δεν θεωρείται η χθεσινή συνάντησή του με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε βάρος της οποίας -υπενθυμίζεται- μέχρι και υπογραφές βουλευτών της ΝΔ για πρόταση μομφής ετοιμαζόταν πρόσφατα, ενώ θα επιδιώξει και συνάντηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικεφαλής της τρίτης πλέον κοινοβουλευτικής δύναμης. Στο μεταξύ, θα οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η «Λαϊκή Ενότητα», η οποία λογικά θα έχει ως κύρια δεξαμενή ψηφοφόρων της τον ΣΥΡΙΖΑ.

3.Να προετοιμαστεί το έδαφος για την επόμενη μέρα των εκλογών, η οποία πιθανότατα να απαιτήσει σύμπραξη των πολιτικών δυνάμεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ήδη, χθες ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί τετ α τετ με την Φώφη Γεννηματά. Οι συζητήσεις αυτές, ανάλογα και με τα διαμορφωμένα δεδομένα, θα αποτελέσουν σημαντική παρακαταθήκη για τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει να δίνει τις διερευνητικές εκλογές. Χαρακτηριστικό είναι το εκ νέου μήνυμα του επικεφαλής του Ποταμιού για την ανάγκη κυβέρνησης συνεργασίας.

Στη ΝΔ, επίσης, θέλουν οι εκλογές να πραγματοποιηθούν όσο πιο αργά γίνεται, προκειμένου να νιώσουν οι πολίτες στην τσέπη τους τις πρώτες συνέπειες του νέου μνημονίου, «ιδιοκτησίας Τσίπρα και Καμμένου», όπως λένε στη ΝΔ. Γιατί, όπως εξηγούν, διαφορετικά είναι οι εκλογές να γίνουν χωρίς να έχουν φτάσει στα νοικοκυριά τα ραβασάκια της εφορίας και διαφορετικά υπό αυτό το δεδομένο.

«Κύρια αιτία της πτώσης μας ήταν ο ΕΝΦΙΑ που ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να καταργήσει από την πρώτη μέρα. Όταν όμως οι φορολογούμενοι τον ξαναδούν μπροστά τους στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία, θα σταθμίσουν διαφορετικά τα δεδομένα», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμη κομματική πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα