Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Τα ενεργειακά, αγκάθι στην διαπραγμάτευση για το νέο Ταμείο

Ολοένα και δυσκολότερο όπως άλλωστε αναμενόταν, εμφανίζεται να είναι το θέμα της εξεύρεσης κοινού τόπου κυβέρνησης δανειστών στο θέμα των περιουσιακών στοιχείων που θα εισφερθούν στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Ναι μεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί πρόοδος στην συζήτηση για τη δομή του ταμείου και ειδικότερα στην μετεξέλιξη και διεύρυνση του ΤΑΙΠΕΔ πλην όμως υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση στον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων και τον χρόνο ένταξής τους στο ταμείο προς αξιοποίησης.


Οι δανειστές θέλουν τα πάντα τώρα και η κυβέρνηση σταδιακή συμπερίληψη προκειμένου να αποφύγει μεταξύ άλλων να προκαλέσει περισσότερο την εσωκομματική αντιπολίτευση. Ειδικότερα το ζήτημα της ΔΕΗ όπως το μειοψηφικό ποσοστό, 17%, της ΔΕΗ που βρίσκεται ήδη στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και η θυγατρική ΑΔΜΗΕ.
Ακόμα οι δανειστές πιέζουν γα να περιληφθούν άμεσα τα περισσότερα δυνατόν ακίνητα συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων που παραμένουν στην κατοχή υπουργείων και άλλων κρατικών οργανισμών.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να ενταχθεί στο Ταμείο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων και συγκεκριμένα τα περί τα χίλια μικρότερα και μεγαλύτερα ακίνητα που έχουν ήδη περιέλθει μέχρι σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το σύνολο των 78.000 ακινήτων που κατέχει η κατά 100% θυγατρική του, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και τα οποία παραμένουν από αναξιοποίητα έως αμφιβόλου νομικής κατάστασης.

Υπενθυμίζεται πως με βάση την συμφωνία της συνόδου κορυφής προβλέπεται η δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ που θα λειτουργεί και ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών [εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10-25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες], ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη [12,5 δισ. ευρώ] και χρέος [12,5 δισ. ευρώ].

Σε κάθε περίπτωση διαγωνισμοί που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη θα προχωρήσουν άμεσα, σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την πώληση του ποσοστού (10%) που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ, αλλά και την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος πώλησης για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είχε το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Η. Μπέλλος/capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα