ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ζημιές γράφουν οι ιδιώτες του ηλεκτρισμού

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά ηλεκτρισμού αλλά και η κατάργηση των μηχανισμών στη χονδρεμπορική αγορά που λειτουργούσαν ως αντιστάθμισμα για την έλλειψη ανταγωνισμού, έφεραν νέα δεδομένα για τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς. Έτσι ήδη στα αποτελέσματα που ανακοινώνονται, για πρώτη φορά έχουμε τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής να οδηγούνται σε ζημιές, καθώς περιμένουν να προχωρήσουν τα μέτρα για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς και τη θέσπιση του νέου μηχανισμού επάρκειας ισχύος που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει προχωρήσει από τις αρχές του έτους.

Έτσι στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν προ ημερών από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων για τη θυγατρική της ηλεκτροπαραγωγής Protergia η εταιρεία εμφανίζει ζημιές προ πρό φόρων 14 εκ. ευρώ, με τις πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο να διαμορφώνονται στα 65 εκ. ευρώ από 102 εκ. ευρώ πέρυσι (36% μείωση). Η καθαρή παραγωγή διαμορφώθηκε σε 253 χιλ. μεγαβατώρες έναντι 473 χιλ μεγαβατωρών πέρυσι (46% μείωση) παρά το γεγονός ότι η συνολική κατανάλωση ρεύματος σημείωσε αύξηση από τις 24,3 τεραβατώρες στις 24,9 τεραβατώρες.
Ωστόσο από τα διαθέσιμα στοιχεία από τους διαχειριστές διαπιστώνεται ότι η αύξηση της ζήτησης καλύφθηκε από σημαντική αύξηση των εισαγωγών και από υδροηλεκτρική παραγωγή, αφού η λιγνιτική παραγωγή σημείωσε μείωση, ενώ η παραγωγή των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου παρέμειναν σταθερές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο εξάμηνο οι εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση 85%.
Θυμίζουμε τέλος ότι σημαντική μείωση ανακοινώθηκε και από τον όμιλο Μυτιληναίο για τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας (Protergia) καθώς από κέρδη EBITDA 42,4 εκ. ευρώ πέρυσι, φέτος στο εξάμηνο έπεσαν στα 6,6 εκ. ευρώ, ενώ απομένει να ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της Ήρων του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, που επίσης αναμένεται να κινηθούν στο ίδιο μοτίβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα