Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Κόκκινα δάνεια: Η τρόικα θέλει οπωσδήποτε να πωληθούν σε ιδιώτες – Τι προβλέπει το σχέδιο του Μνημονίου για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

- Η τρόικα λέει όχι στην δημιουργία ενός ενδιάμεσου τομέα για την διαχείριση των κόκκινων δανείων
- Θέλουν να πωληθούν τα δάνεια σε ξένες εταιρείες που θα εισπράττουν τα καθυστερούμενα με όποιο τρόπο μπορούν!
- Πως προτείνουν να γίνει η είσπραξη των κόκκινων δανείων 

Είναι ίσως το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές και αυτό είναι που εμποδίζει το κλείσιμο της συμφωνίας. 


Το θέμα με τα κόκκινα δάνεια είναι μια καυτή πατάτα στα χέρια της κυβέρνησης αφού αν περάσουν τελικά οι θέσεις της τρόικας, τότε οι συνέπειες από αυτό το μέτρο του Μνημονίου θα είναι οι πιο σκληρές και οι πιο εμφανείς για τους πολίτες. 

Με τα κόκκινα δάνεια να φτάνουν τα 90 δις ευρώ και από αυτά 50% να είναι των καταναλωτικών, 35% των επιχειρηματικών και 29% των στεγαστικών η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί.

Αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο αφού με το σχέδιο που έχουν υποβάλλει οι δανειστές ζητούν την συνεργασία της κυβέρνησης με τις τράπεζες, την ΤτΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την διαμόρφωση μιας στρατηγικής αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Με τα κόκκινα δάνεια να φτάνουν τα 90 δις ευρώ και από αυτά 50% να είναι των καταναλωτικών, 35% των επιχειρηματικών και 29% των στεγαστικών η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί
Η κυβέρνηση θέλει να υπάρχει ένας ενδιάμεσος φορέας για την διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά οι δανειστές δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν. 
Επίσης, αυτό που ζητούν επίμονα είναι να πωλούνται τα κόκκινα δάνεια σε ξένα funds τα οποία θα αναλαμβάνουν την είσπραξη τους. 

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ οι δανειστές ζητούν: 

1. Τα κόκκινα δάνεια των επχιειρήσεων πρέπει να χωριστούν ανάλογα με το αν οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες ή όχι. Για τις βιώσιμες θα υπάρξει μια ρύθμιση βάση του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ. Για τις επιχειρήσεις που θα κρίνονται μη βιώσιμες, θα πτωχεύουν και θα ρευστοποιούνται τα στοιχεία τους. Για τα δάνεια των ιδιωτών δεν έχει διαρρεύσει κάτι συγκεκριμένο.
2. Έως το τέλος του χρόνου πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (με αυτό τον τρόπο δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων). Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να μπουν ιδιώτες στην ανακεφαλαιοποίηση και να ενισχυθεί η προοπτική επιστροφής τους στον ιδιωτικό τομέα.
3. Διασφάλιση ότι θα είναι ανεξάρτητο το ΤΧΣ, δηλαδή η κυβέρνηση δεν θα εμπλέκεται στην διακυβέρνηση των τραπεζών. 

Οι δανειστές λένε όχι στην πρόταση της κυβέρνησης για την δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα στον οποίο θα μεταφέρονται όλα τα κόκκινα δάνεια. Αντιπροτείνουν η κάθε τράπεζα να μπορεί να διαχειρίζεται τα δικά της δάνεια. 
Οι τράπεζες διαμηνύουν ότι ήδη η κάθε τράπεζα έχει δικό της τμήμα που ασχολείται με τα κόκκινα δάνεια μάλιστα σε αυτά απασχολούνται συνολικά περί τους 5.500 υπαλλήλους. 

Αν τελικά γίνει αυτό, οι τράπεζες θα πωλήσουν μερος των δανείων σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν την είσπραξη των δανείων με όποιο τρόπο μπορούν. Και αυτό όπως έχουμε δει στο παρελθόν έχει ανυπολόγιστες συνέπειες με οικογενειακά δράματα, με πολίτες σε απόγνωση και με περιουσίες να βγαίνουν σε μια νύχτα στο σφυρί.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα