Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Μαχαίρι 50% στο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ βάζει το νέο μνημόνιο!

Κατά 50% κάτω από τα σημερινά επίπεδα του 98% θα πρέπει να έχει μειώσει ως το 2020 η ΔΕΗ το μερίδιό της στη λιανική, προκειμένου να περιορίσει το μονοπώλιό της και να δώσει χώρο στον ανταγωνισμό.


Εργαλείο για να "συρρικνωθούν" τα ποσοστά της στη λιανική θα αποτελέσουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο, με στόχο σε πρώτη φάση η επιχείρηση να παραχωρήσει σε τρίτους ένα 25%.

Αυτό προβλέπει σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress" το μνημόνιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, με την κυβέρνηση να υποχρεώνεται να υιοθετήσει χωρίς καθόλου ζέση το μέτρο των ΝΟΜΕ, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. 

Διότι διαφορετικά η επιχείρηση θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερό της εφιάλτη, δηλαδή να "σπάσει" και να πουληθεί η “Μικρή ΔΕΗ”- το 30% της μητρικής εταιρείας- κάτι για το οποίο οι δανειστές πίεζαν μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι το Μαξίμου στην "ανάγνωση" που έκανε νωρίτερα χθες για το νέο μνημόνιο μέσω άτυπης ενημέρωσης, υποστήριξε πως μεταξύ των πλεονεκτημάτων της συμφωνίας είναι και ότι "η Μικρή ΔΕΗ παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο".

Συγκεκριμένα το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι από το 2020 και μετά κανένας προμηθευτής ηλεκτρισμού δεν θα πρέπει να κατέχει μερίδιο πάνω από 50%, "φωτογραφίζοντας" στην ουσία τη ΔΕΗ, που σήμερα ελέγχει περίπου το 98% της αγοράς λιανικής.

Αμεσα μάλιστα η ΔΕΗ καλείται να παραχωρήσει σε τρίτους το 25% του μεριδίου που κατέχει στην αγορά, προκειμένου να αρθεί το μονοπώλιο της και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Πως θα γίνει αυτό; Μέσω του μοντέλου ΝΟΜΕ που αναγκάστηκε να δεχτεί με βαριά καρδιά η ελληνική πλευρά, και που υποχρεώνει τη ΔΕΗ να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο να πουλά αποκλειστικά σε ιδιώτες ανταγωνιστές της, μέσω δημοπρασιών, και σε τιμές που να αντανακλούν το κόστος της, σημαντικές ποσότητες από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα εργοστάσιά της. Οι ιδιώτες θα μεταπωλούν την ενέργεια που θα αγοράζουν από τη ΔΕΗ σε πελάτες τους, νοικοκυριά ή βιομηχανίες, με στόχο να πάψει η ΔΕΗ να μονοπωλεί το λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά, τις δύο πιο φθηνές πηγές καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή.

Εκτιμάται ότι από τα 7,4 εκατ. πελατών της ΔΕΗ, η εταιρεία θα δει με τον τρόπο αυτό να "μετακομίζουν" στους ιδιωτες ανταγωνιστές της κυρίως όσοι έχουν τις υψηλότερες καταναλώσεις, καθώς σε αυτές τις κατηγορίες η πώληση ρεύματος προσφέρει τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους και εκεί αναμένεται να στοχεύσουν με εκπτώσεις στο ρεύμα και οι ιδιώτες προμηθευτές.

Αν το μέτρο των δημοπρασιών δεν καταφέρει να βελτιώσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην Ελλάδα, τότε θα “τεθούν σε εφαρμογή άλλα δομικά μέτρα”, όπως αναφέρει η συμφωνία, υπονοώντας τη πώληση της “Μικρής ΔΕΗ”. Ρητή ωστόσο αναφορά σε "Μικρή ΔΕΗ" δεν υπάρχει, κάτι που επετεύχθη από την ελληνική πλευρά έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις κατά την προχθεσινή ολονύκτια διαπραγμάτευση στο Χίλτον. 

Πρώτα μείωση κατά 25%

Τέσσερα είναι συγκεκριμένα τα βήματα που περιγράφονται στο νέο Μνημόνιο σχετικά με την υποχρεωτική “συρρίκνωση” του μεριδίου της ΔΕΗ:

Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συζητήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον σχεδιασμό του συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με στόχο να μειωθούν κατά 25% τα μερίδια λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ και να πέσουν κάτω από το 50% έως το 2020.
Οι τιμές στις οποίες θα γίνονται οι δημοπρασίες θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ και να συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ.
Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το ΝΟΜΕ έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015, τότε οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εγκριθούν αμέσως, και θα οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα που αναφέρονται ανωτέρω όσον αφορά τα μερίδια αγοράς και τα χρονοδιαγράμματα (σσ : εδώ “φωτογραφίζεται” η περίπτωση της Μικρής ΔΕΗ).
Σε κάθε περίπτωση, έως το 2020 καμία επιχείρηση ηλεκτρισμού δεν θα μπορεί να παράγει ή να εισάγει, άμεσα ή έμμεσα, πάνω από το 50% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και εισάγεται στην Ελλάδα (σσ: νομοθεσία που θα θεσπιστεί ως προαπαιτούμενο).
Στο μέτωπο του ΑΔΜΗΕ, το μνημόνιο μιλά για την ιδιωτικοποίησή του ή εναλλακτικά επαναλαμβάνει την ελληνική πρόταση. Δηλαδή να παραμείνουν τα πάγιά του (δίκτυα, γραμμές) κατά 100% στη μητρική ΔΕΗ, και να μεταβιβαστεί σε μια νέα εταιρεία, εντελώς ανεξάρτητη από τη ΔΕΗ, μόνο η διαχείριση του συστήματος ηλεκτρισμού. Σε αυτή την εταιρεία θα μπορούν εν συνεχεία να μπουν ιδιωτικά κεφάλαια, funds, Ασφαλιστικά Ταμεία, κλπ.

Τέλος, προβλέπεται η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου ως το 2018. Στόχος είναι να διαχωριστεί η δραστηριότητα της εμπορίας από αυτήν της διαχείρισης των δικτύων πόλης, ώστε να εισέλθουν και άλλοι παίκτες στην αγορά.

Βήματα προς την κατεύθυνση αυτή είχαν γίνει από τη προηγούμενη κυβέρνηση (σσ: είχε ετοιμαστεί από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου σχετικό νομοσχέδιο), ουδέποτε ωστόσο κατατέθηκε στη Βουλή καθώς ακολούθησαν οι εκλογές.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα