Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Haircuts 50% μηδενίζοντας τα collaterals των ελληνικών τραπεζών την 1η Ιουλίου χωρίς συμφωνία – Capital controls 30/6

Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί το haircuts είναι είτε να υπάρξει συμφωνία, είτε να υπάρχει ισχυρή δέσμευση για άμεση συμφωνία.
Η ΕΚΤ έχει μέχρι τώρα κρατήσει απόλυτα υποδειγματική στάση έναντι της Ελλάδος και έναντι των τραπεζών.
Να ληφθεί υπόψη ότι συνολικά η έκθεση της ΕΚΤ στον ελληνικό κίνδυνο φθάνει τα 125 δισεκ. μέσω παροχής ρευστότητας εκ των οποίων ELA 88,8 δισεκ. ευρώ και 27 δισεκ. μέσω ελληνικών ομολόγων που κατέχει δηλαδή συνολικά 152 δισεκ. ευρώ. 

Η ΕΚΤ ωστόσο εκ του καταστατικού της και όχι από πρόθεση ή οτιδήποτε άλλο είναι υποχρεωμένη αν δεν υπάρχει συμφωνία την 1η Ιουλίου και η Ελλάδα βρεθεί εκτός προγράμματος να αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών έως 50% μεσοσταθμικά 40%.
Όλοι αναφέρονται ως το plan b αλλά στην πραγματικότητα θα είναι η ολοκλήρωση του δράματατος αν δεν υπάρξει συμφωνία 27 Ιουνίου. 
Με το απόθεμα εγγυήσεων να έχει υποχωρήσει στα 18 με 20 δισεκ. είναι προφανές ότι όλο το απόθεμα μηδενίζεται και οι τράπεζες οδηγούνται αυτομάτως σε capital controls. 
Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί το haircuts είναι είτε να υπάρξει συμφωνία, είτε να υπάρχει ισχυρή δέσμευση για άμεση συμφωνία. 
Π.χ. η ΕΚΤ μόνο υπό τέτοιες διασφαλίσεις θα μπορούσε να αυξήσει τις παραμέτρους των collaterals δηλαδή να δεχθεί και άλλα τραπεζικά assets εξέλιξη που αυτομάτως θα αύξανε το απόθεμα των εγγυήσεων από 18-20 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου στα 45 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΚΤ έχει μηχανισμούς να προστατέψει τις ελληνικές τράπεζες μόνο όταν έχει διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα διασωθεί. 
Εφόσον υπάρξει η διασφάλιση αυτή θα συνεχίζει να στηρίζει τις τράπεζες. 
Αν όμως φθάσουμε στις 30 Ιουνίου χωρίς συμφωνία τότε με μαθηματική ακρίβεια την 1η Ιουλίου θα αυξηθούν τα haircuts στα collaterals και η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει τις τράπεζες σε χρεοκοπία λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Τα capital controls θα επιβληθούν άρον άρον για να διασφαλίσουν ότι το τραπεζικό σύστημα δεν θα καταρρεύσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα