Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Στο τραπέζι μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

«ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ


Μέσα στο καλοκαίρι, ίσως και τον Ιούλιο, αναμένεται η ΔΕΗ να προχωρήσει στις μειώσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ενώ η Ελλάδα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat, βρίσκεται στην πέμπτη υψηλότερη θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά το ύψος των αυξήσεων που έγιναν στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Στο τραπέζι μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η διοίκηση της εταιρείας έχει στη διάθεσή της τα αποτελέσματα μελέτης που περιγράφει αναλυτικά τα κόστη λειτουργίας της επιχείρησης καθώς και της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τα άμεσα, όπως και τα μακροπρόθεσμα μέτρα που μπορεί να λάβει για τον περιορισμό των δαπανών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» πως δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης των μισθολογικών εξόδων, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν συμπιεστεί δραματικά. Η ΔΕΗ θα είναι σε θέση, λένε οι πληροφορίες, να ανακοινώσει αυτές τις δράσεις εξοικονόμησης δαπανών καθώς και τα νέα χαμηλότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος εντός της θερινής περιόδου, πιθανόν και τον Ιούλιο.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι μειώσεις θα είναι οριζόντιες για τους πελάτες της χαμηλής τάσης, αλλά και τι θα γίνει με τις τιμές της κιλοβατώρας για τους μεγάλους καταναλωτές της υψηλής και μέσης τάσης (βιομηχανίες), οι οποίοι επιδιώκουν διαμόρφωση τιμολογίων ανάλογα με το προφίλ της επιχείρησης.
Στο τραπέζι μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα είναι στην πέμπτη θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά το ποσοστό αύξησης των τιμολογίων ρεύματος. Για την ακρίβεια την περίοδο β' εξαμήνου 2014-2013 τα νοικοκυριά πλήρωσαν κατά μέσο όρο το ρεύμα ακριβότερα κατά 5,2%.
Στην ΕΕ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τις οικογένειες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 2,9%. Μεγάλο μέρος στην τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής καταλαμβάνουν οι φόροι και τα τέλη. Το μέσο ποσοστό επί της συνολικής αξίας που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι 32%.
Οι υψηλότερες αυξήσεις, σύμφωνα με τη Eurostat, καταγράφονται στη Γαλλία (10,2%), στο Λουξεμβούργο (5,6%), στην Ιρλανδία (5,4%), στην Ελλάδα (5,2%), την Πορτογαλία (4,7%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (4,6%), στην Ισπανία (4,1%), στη Δανία (3,2%) κ.ο.κ. Αντίθετα οι μεγαλύτερες μειώσεις, στο δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, σημειώθηκαν στη Μάλτα (-26,2%), την Τσεχία (-10,2%), την Ουγγαρία (-9,9%), την Ολλανδία (-9,6%), τη Σλοβακία (-9,2%) και στο Βέλγιο (-7,8%).
Τιμές

Τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος τις πληρώνουν οι Βούλγαροι (9 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες), οι Ούγγροι (11,5 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες) και τις υψηλότερες οι Δανοί (30,4 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες) και οι Γερμανοί (29,7 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες). Οι Ελληνες ως προς το ύψος της τιμής βρίσκονται στην 11η θέση, με την τιμή των 100 κιλοβατωρών να διαμορφώνεται στα 17,9 ευρώ.

Οι φόροι και τα τέλη επιβαρύνουν σε σημαντικό ποσοστό τις τιμές. Ετσι στη Δανία το μερίδιο αυτό φτάνει στο 57% της τελικής τιμής, στη Γερμανία το 52%, ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 32%. Η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τους χαμηλότερους φόρους στην τιμή ρεύματος, καθώς αυτοί ανέρχονται μόλις στο 5% .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα