ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Κ. Στεριώτης: Έκκληση για την βιωσιμότητα του ηλεκτρικού συστήματος και της ΔΕΗ

Να προστατέψουν τη βιωσιμότητα του ηλεκτρικού συστήματος και του Ομίλου της ΔΕΗ με άμεσα μέτρα προστασίας τους από κάθε χρηματοοικονομικό κίνδυνο, ζητά ο Κίμων Στεριώτης, Δρ Οικονομολόγος, Διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ ΑΕ, με έκκληση που απευθύνει προς την κυβέρνηση, τα ελληνικά κόμματα και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Αναλυτικά, ο κ. Στεριώτης αναφέρει τα εξής:


Ως Πολίτης πλέον αυτής της χώρας που δοκιμάζεται, αλλά με τις γνώσεις που έχω συσσωρεύσει επί μακρόν ως Διευθυντής Επικοινωνίας για τις λειτουργικές δραστηριότητες του Ομιλου ΔΕΗ, οφείλω -με απόλυτο σεβασμό προς τις θεσμικές τους ιδιότητες- να απευθύνω  προς την Κυβέρνηση, τα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και όλα τα Ενδιαφερόμενα Μέρη την ακόλουθη έκκληση:

Προστατέψτε τη βιωσιμότητα του ηλεκτρικού συστήματος και του Ομίλου ΔΕΗ με άμεσα μέτρα προστασίας τους από κάθε χρηματοοικονομικό κίνδυνο.

Τα Μέτρα αυτά είναι:

1) Να αποτραπεί με οποιοδήποτε τίμημα η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος για το Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας!
Μια απόφαση για "ρήξη" ή και ένα "ατύχημα" μπορεί να εκθέσει το Ηλεκτρικό Σύστημα σε σοβαρούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους, κυρίως σε ότι αφορά την υλοποίηση Μεγάλων Επενδύσεων Εκσυγχρονισμού που συνδέονται με το μελλοντικό ενεργειακό μείγμα της χώρας, με βάση το οποίο θα διαμορφώνονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις!

Η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και κυρίως η δημοσιονομική προσαρμογή και εξυγίανση αποτελούν τους αναγκαίους όρους για επιστροφή στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, άνοδο της Κοινωνικής Ευημερίας και της Απασχόλησης και εξασφάλιση φθηνού Δανεισμού των επιχειρήσεων γενικά, και των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας ειδικότερα.

Αντίθετα, μια "έξοδος" από την Ευρωζώνη θα έχει δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο για τις εταιρείες του Κλάδου Ενέργειας, αλλά κυρίως (μεσο- και μακροπραόθεσμα) για τους Καταναλωτές και τις Επιχειρήσεις!

2) Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει μακριά από "κομματικά ή προσωπικά πολιτικά παιχνίδια" σε βάρος των χρηματοοικονομικών ροών από λειτουργικές δραστηριότητές της!

Η στρατηγικής σημασίας Επιχείρηση έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά από την πάνω από 520% αύξηση των "υπέρ τρίτων επιβαρύνσεων" στην τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT!
Εάν θέλουμε να έχουμε ένα Βιώσιμο και αντικειμενικά Οικονομικό (φθηνό) Ηλεκτρικό Σύστημα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων πρέπει να απαλλαγούν δραστικά από τις "υπέρ τρίτων επιβαρύνσεις" ή να αναληφθούν αυτές από την Πολιτεία. Οι υπερφορολογήσεις σε βάρος της Ηλεκτρικής Ενέργειας ήδη έχουν μειώσει εξαιρετικά την ανταγωνιστικότητα της Εγχώριας Ηλεκτροπαραγωγής σε όφελος των εισαγωγέων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι υπέρ τρίτων επιβαρύνσεις αποδυναμώνουν περαιτέρω την Ανταγωνιστικότητα της Εθνικής Οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων που δοκιμάζονται εδώ και πολλά χρόνια!

Ακόμη και στην (παντελώς ανεπιθύμητη) περίπτωση που αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι συντελεστές ΦΠΑ τότε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ θα πρέπει να γίνουν μεγάλες μειώσεις σε "ρυθμιζόμενες" και "υπέρ τρίτων" χρεώσεις, χωρίς να θιγούν η φθηνή συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και η χρηματοδότηση των νέων Μεγάλων Επενδύσεων Εκσυγχρονισμού που είναι αναγκαίες για το Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας!

Σε ότι αφορά την εισπραξιμότητα η ΔΕΗ θα πρέπει να αφεθεί να λειτουργεί με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια στη βάση της ανταποδοτικότητας και των αμοιβαία επωφελών συναλλαγών. Διαφορετικά, "οριζόντιες και με ενιαία κριτήρια πολιτικές" από την πλευρά της Πολιτείας μπορεί να έχουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις, τελικά, για τους Συνεπείς Πελάτες, που εξακολουθούν, ακόμη, να αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των Πελατών της!

Αθήνα, 15/6/2015

Κίμων Στεριώτης

Δρ Οικονομολόγος,

Διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ ΑΕ/http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα