Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Κίνηση συμβιβασμού από την Αθήνα: Zητά παράταση δανειακής σύμβασης με νέο πρόγραμμα

Σταθερή η κυβέρνηση στο να μην δέχεται παράταση του υπάρχοντος μνημονίου -Αν οι εταίροι θεωρήσουν το αίτημα βάση συζήτησης θα συγκληθεί το Eurogroup την Παρασκευή για λύση -Αν απορριφθεί τότε η σύγκρουση μπαίνει σε επικίνδυνα, για όλους, πεδία


Μελετημένη από νομικής απόψεως και προσανατολισμένη στην πολιτική διαβούλευση, με την οποία λύνονται τα κορυφαία θέματα στην ευρωπαϊκή ένωση, είναι το αίτημα για εξάμηνη παράταση – έως και τον Αύγουστο δηλαδή - της δανειακής σύμβασης της χώρας με τους εταίρους, που καταθέτει αύριο στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση.



Πρόκειται ουσιαστικά για μία ύστατη κίνηση συμβιβασμού που κάνει η Αθήνα, η οποία πάντως δεν δέχεται σε καμία περίπτωση να υποβάλλει αίτημα παράτασης του υφιστάμενου μνημονιακού προγράμματος. Δεν πάει όμως η κυβέρνηση ούτε στη μετωπική σύγκρουση:

Δέχεται ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης πρέπει να συνοδεύεται από προϋποθέσεις ή άλλως ένα νέο, ενδιάμεσο πρόγραμμα, αφού μιλάμε για παράταση και όχι για νέα μακροχρόνια δανειακή σύμβαση. Το πρόγραμμα αυτό, του οποίου η επεξεργασία έγινε τις τελευταίες ημέρες από το οικονομικό επιτελείο και στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα είναι βασισμένο στο κείμενο που παρουσιάστηκε στον Γιάννη Βαρουφάκη το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες από τον επίτροπο Πιέρ Μοσχοβισί, αλλά περιέργως πώς αποσύρθηκε λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Eurogroup.

Δηλαδή η αίτηση θα συνοδεύεται από ένα σκεπτικό, το οποίο θα είναι στην πραγματικότητα οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Αθήνα για το συγκεκριμένο εξάμηνο διάστημα, κυρίως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, της πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ θα διέπεται από τη λογική ότι δεν πρέπει να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός με ελλειμματικές πολιτικές.

Θα περιλαμβάνει πάντως δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, κυρίως για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Νομικοί κύκλοι της κυβέρνησης εξηγούσαν ότι είναι εντελώς διαφορετική η δανειακή σύμβαση από την πολιτική συμφωνία των δανειστών με την τότε κυβέρνηση που διαμόρφωσε το λεγόμενο μνημόνιο – και το οποίο είναι παράρτημα στη σύμβαση και μπορεί να αλλάξει.

Η ελληνική πλευρά γι’ αυτό ακριβώς δεν θέλει να ζητήσει παράταση του «μνημονιακού προγράμματος»: διότι θα ήταν σαν να δέχεται ένα κείμενο πολιτικής συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ δεν έχει καμία συμβατική τέτοια υποχρέωση, στο πλαίσιο της αρχικής δανειακής σύμβασης.

Η Αθήνα ποντάρει στο γεγονός ότι είναι εξίσου αγωνία και των δανειστών και όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, να επεκτείνουν τη δανειακή σύμβαση, ώστε να υπηρετηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις μας και να μην υπάρξει πρόβλημα, που θα προκαλούσε αναστάτωση σε όλη της ευρωπαϊκή και όχι μόνο οικονομία.

Όπως και να έχει το αίτημα θα εξεταστεί από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και εφόσον κριθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία, τότε θα υπάρξει νέα συνεδρίαση την Παρασκευή. Η κυβέρνηση δείχνει να αισιοδοξεί ότι οι προτάσεις της, αλλά και οι διατυπώσεις της στο κείμενο θα οδηγήσουν σε μία θετική ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες. Ποντάρουν δε στις πιέσεις που ασκούνται παρασκηνιακά προς το Βερολίνο από δυνάμεις όπως η γαλλική και η ιταλική κυβέρνηση, αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εάν όμως η στάση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει αδιάλλακτη, τότε η σύγκρουση αναμένεται να έχει ίσως και ανεξέλεγκτη συνέχεια, με απροσδιόριστες επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα