ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Πηγές ΔΝΤ: Η θετική κατάληξη δεν είναι βέβαιη - Μεγάλες οι διαφορές με την Ελλάδα


Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας - Πώς αποτιμά η ελληνική πλευρά τις μέχρι τώρα συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ


Μεγάλες είναι οι διαφορές που χωρίζουν την Ελλάδα με τους δανειστές της και σύμφωνα με πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό θέμα στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και η θετική κατάληξη στις συζητήσεις δεν είναι καθόλου  βέβαιη.



Οι διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ώρες είναι πυρετώδεις. Από ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες συμμετέχει ο  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος σε θέματα οικονομικής διπλωματίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης.

Από την πλευρά των δανειστών συμμετέχει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Κλάους Μαζούχ ενώ από πλευράς ΔΝΤ ο επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ.

Το γεγονός πως στις συζητήσεις συμμετέχουν οι επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν στην Τρόικα δείχνει ότι στις Βρυξέλλες δεν επιχειρείται απλή καταγραφή απόψεων αλλά ότι οι συζητήσεις έχουν τη μορφή διμερών διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν πρόκειται για διαπραγμάτευσεις, αλλά «για ανταλλαγή απόψεων» με στόχο την καλύτερη κατανόηση της κάθε πλευράς. 

Η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι «τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν  εντοπίζουν τις αποκλίσεις». Μάλίστα, τονίζεται πως  τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα –ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.

Τα μεγάλα «αγκάθια» για μια συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές είναι τα εργασιακά, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να επιτύχει η Αθήνα που επιδιώκει τη μείωσή του στο 1,5% του ΑΕΠ, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

Ερώτημα αποτελεί, λοιπόν, αν η ενδεχόμενη ολοκλήρωση των συζητήσεων απόψε θα σημαίνει συμφωνία ή απλά επικύρωση διαφωνίας. Προφανώς εάν υπάρχει συμφωνία, αυτή πρέπει να ανακοινωθεί, ωστόσο, αν, όπως λέει η κυβέρνηση, οι δύο πλευρές αρκούνται σε απλή καταγραφή των θέσεων εκατέρωθεν και τόσο θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των δανειστών θα συμπεριληφθούν σε δυο διαφορετικές λίστες οι όποιες θα παρουσιαστούν ενώπιον των 19 υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, τότε το θέμα είναι πόσο κοντά βρισκόμαστε σε συμβιβαστική λύση.

Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σε δηλώσεις του το Σάββατο παρουσίασε τις τρεις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων δεν γίνεται διαπραγμάτευση, αλλά «αλληλοενημέρωση», ώστε να καταλήξει το ερχόμενο Eurogroup, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, σε συμφωνία.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί και νέα σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής, εάν την Δευτέρα δεν «κλείσει» ένας συμβιβασμός μεταξύ της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πλευράς.

Η φράση αυτή μπορεί για κάποιους να ερμηνευτεί ως έμμεση προαναγγελία αδυναμίας εξεύρεσης ενός συμβιβασμού στο Eurogroup της Δευτέρας και σε κάθε περίπτωση θεωρείται ως μια προσπάθεια αποφόρτισης και αποδραματοποίησης των συνομιλιών.

Αυστηρά μηνύματα από Γερμανία

Την ίδια ώρα, πάντως, η Γερμανία εμφανίζεται να παραμένει αμετακίνητη στις αρχικές της θέσεις με Γερμανούς πολιτικούς να στέλνουν τις τελευταίες ώρες αυστηρά μηνύματα προς την Ελλάδα, εξαπολύοντας επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης και ζητώντας από την χώρα μας να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της.

Σε δηλώσεις τους πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, ο στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ Μίχαελ Φουχς και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χανς Μίχελμπαχ, κάλεσαν την Αθήνα να τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, δείχνοντας την σκληρή θεση της Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αγορά», ο κ. Φουχς, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, είπε πως μόνο μετά την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα.

Ο κ. Φουχς επανέλαβε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, υπογραμμίζοντας πως προσαρμογές μπορούν να συζητηθούν μόνο μετά από μια τέτοια δέσμευση. Επίσης, δήλωσε πως για μια βραχυπρόθεσμη λύση, «η Ελλάδα, ως δέσμευση πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος». Όμως, αν και απέρριψε την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για ανταλλαγή ομολόγων, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας. Ειδικότερα, ανέφερε πως το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ΄εαυτό ο όρος «τρόικα», καθώς οι «"πιστωτές" της Ελλάδας είναι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ».

Όσον αφορά στην πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ανέφερε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια ανταλλαγή ομολόγων για νομικούς λόγους, ότι το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει σε ανταλλαγή ομολόγων και πως  δεν θα συμφωνήσουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

Πιο σκληρός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χανς Μίχελμπαχ, ο οποίος, μιλώντας ενώπιον της γερμανικής Βουλής εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι από την πλευρά της Αθήνας δεν υπάρχει καμία εποικοδομητική πρόταση, μόνον απαιτήσεις.

«Η Αθήνα μας λέει "φέρτε χρήματα για να τα πετάξουμε από το παράθυρο"», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Αθήνα δεν πρέπει να υπερεκτιμά τη βούληση της Γερμανίας για διαβουλεύσεις. Παράλληλα, τόνισε πως τυχόν συμβιβασμός με την Ελλάδα «δεν πρέπει να φέρει στα άκρα την οικονομική λογική», σημειώνοντας παράλληλα ότι η Αθήνα δεν πρέπει να καταχράται της υπομονής των εταίρων.

Σύμφωνα με τον Μίχελμπαχ, η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, και αυτό αφορά και το αποκαλούμενο πρόγραμμα γέφυρα θα πρέπει να διαθέτει εγγυήσεις. Μάλιστα, ζήτησε να μην γίνουν υποχωρήσεις έναντι των «ακροαριστερών και ακροδεξιών της Αθήνας που θα διασπάσουν την Ευρώπη» θέτοντας θέμα κύρους των συμφωνιών και δικαιοσύνης έναντι των άλλων κρατών που μπήκαν σε πρόγραμμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος (CDU), Κουρτ Λάουκ, ο οποίος ζήτησε να μην υπάρξει υποχώρηση έναντι των ελληνικών αιτημάτων καθώς έτσι θα ενισχυθούν ο Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία, η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και οι Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα