Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Τσίπρας εναντίον... Τσίπρα!

Της Νίκης Ζορμπά

Ο Αλέξης Τσίπρας απόψε "άδειασε" εαυτόν και αλλήλους. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους χρήστες του twitter, καταρχήν, ακύρωσε τη δέσμευση που είχε λάβει ο ίδιος , τον Δεκέμβριο, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τουρισμό, όπου είχε εξαγγείλει τη σύσταση κρατικού αερομεταφορέα. 

"Άδειασε" όμως και τον στενό συνεργάτη του και υποψήφιο βουλευτή Β΄ Αθήνας, Νίκο Παππά, "ξορκίζοντας" τη στάση πληρωμών των πολιτών προς το Δημόσιο. 


Ο κ. Τσίπρας... "έσβησε" τις μηχανές του κρατικού αερομεταφορέα που είχε ανάψει το Δεκέμβριο αναγγέλλοντας επανασύσταση εταιρείας αλα Ολυμπιακή.   

"Η επανασύσταση κρατικού αερομεταφορέα είναι σημαντική αλλά χρειάζεται εκατομμύρια ευρώ που δεν έχουμε διαθέσιμα". 

Όπως πρόσθεσε μάλιστα:  " Να μη λέμε φαμφάρες στον κόσμο δεν υπάρχει άμεσα τουλάχιστον η δυνατότητα για άμεση επανασύσταση κρατικού αερομεταφορέα". 

Λίγη ώρα πριν, πάντως, ο κ. Δρίτσας ανακοίνωνε και την ίδρυση κρατικής ακτοπλοϊκής εταιρείας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, υπαναχώρησε και από άλλες θέσεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν, όπως την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ( την οποία χαρακτήρισε σήμερα "ευαίσθητο θέμα" που δεν προτίθεται να ανοίξει) καθώς και τον διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας, μιλώντας απλώς για "διακριτούς ρόλους".

Τάχθηκε πάντως και κατά της ...αντίληψης του " αν ερθει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώνουμε φόρους" καθώς όπως είπε, εμφατικά: 

"Εμείς θέλουμε να κάνουμε αναδιανομή του πλούτου. Θα πληρώνουν όλοι φόρους αλλά περισσότερους θα πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες", είπε και διευκρίνισε: "Αν δεν πληρώνουμε τους φόρους μας το κράτος δεν μπορεί να σταθεί όρθιο". 

  Νωρίτερα, ο Νίκος Παππάς, είχε δηλώσει μιλώντας στον ραδιόφωνο του Βήματος ότι  ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν πρόκειται να εισπραχθεί.


Στο μεταξύ, σε άλλη ερώτηση για την φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, ανέφερε:

"Το πρόβλημα για όσους θέλουν να επενδύσουν είναι το ασταθες φορολογικό περιβαλλον. Δεν είναι η φορολογία που τους εμποδίζει. Θέλουμε δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα. Δεν έχουμε πρόθεση να αυξήσουμε τους συντελεστές αλλά να διευρύνουμε τη φορολογική βάση". 

Για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών των πολιτών, είπε πως οι δόσεις εξόφλησής τους δεν θα υπερβαίνουν το 30% των εισοδημάτων του οφειλέτη. 

Για τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης είπε " θα τον μειώσουμε αλλά δεν μπορούμε να τον καταργήσουμε".

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε, για: 

"Κόκκινα στεγαστικά δάνεια"

"Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση καμια πρώτη κατοικία δεν θα βγει σε πλειστηριασμό. Το σύνθημά μας είναι κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη. Θα παρέμβουμε νομοθετικά στο ζήτημα των κόκκινων στεγαστικών δανείων" επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. 

Πρόσθεσε μάλιστα: "Στην Ισπανία, ο φίλος του κ. Σαμαρά, ο κ. Ραχόι, αφήνει πολίτες να χάνουν τα σπίτια τους, λόγω της αναλγησίας των τραπεζών και σε λίγο θα γίνει και εδώ το ίδιο,  εάν αφεθεί ο κ. Σαμαράς να συνεχίσει τις πολιτικές του". 

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στον Πρωθυπουργό

Ερωτηθείς για το ποιες θα είναι οι πρώτες του κινήσεις για την πάταξη της διαφθοράς, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πρόσφατη εξαγγελία του ότι θα δημιουργήσει μέσα στο κυβερνητικό σχήμα μιας "δομή ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να περάσουν στην ευθύνη του πρωθυπουργού"

Πρόσθεσε επ αυτού: "Η προσπάθεια να καταπολεμήσουμε το μαύρο πολιτικό χρήμα είναι θέμα βούλησης. Εμείς ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το πώς θα σταματήσει το πάρτι που έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια της ανάπτυξης. Είναι και η τιμωρία των ενόχων ένα σημαντικό θέμα, αλλά το μείζον είναι να σταματήσει το πάρτι".

Κράτος- εκκλησία

"Είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας" δήλωσε ο κ. Τσίπρας , τονίζοντας ότι πιστεύει στον διακριτό ρόλο που θα επιτευχθεί με εναν διάλογο ειλικρινή. Στο σημείο αυτό, μίλησε για ιστορική ευκαιρία, την οποία λόγω της δημοκρατικής φύσης του Αρχιεπισκόπου, μπορεί να αξιοποιηθεί. 

Πανεπιστήμια

Χαρακτήρισε "εκδικητικό" το νόμο Διαμαντοπούλου καθώς και "εκδικητικές" της πολιτικές της Κυβέρνησης για τα Δημόσια Πανεπιστήμια. 

"Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες που έφερε ο νόμος Διαμαντοπούλου", τόνισε.

Μεταναστευτικό

"Πιστεύουμε στην ευρωπαική συνευθύνη. Είμαστε κατά των κέντρων κράτησης και υπέρ της ανικατάστασής τους με κέντρα φιλοξενίας και είμαστε υπέρ της αναθεώρησης του "Δουβλίνο ΙΙ". Σκοπεύουμε να σεβαστούμε κατά γράμμα στις συνθήκες για το άσυλο και να δώσουμε ιθαγένεια στα παιδιά που γεννιούνται στην πατρίδα μας.".

ΜΑΤ

"Στοχεύουμε σε συνολική μεταρρύθμιση της Αστυνομίας. Θέλουμε καλύτερη αστυνόμευση αλλά δεν θέλουμε αστυνομοκρατία. Οι αστυνομικοί είναι για να πολεμούν τη βία και την εγκληματικότητα αλλά όχι να δέρνουν τους διαδηλωτές", σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι: "Δε μιλήσαμε ποτέ για αφοπλισμό της αστυνομίας. Μιλήσαμε για αφοπλισμό των αστυνομικών που έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές". 
Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για "αναδιάρθρωση" των ΜΑΤ σε συνεργασία με τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Αποκρατικοποιήσεις

"Το ΤΑΙΠΕΔ ήταν ένα εκτροφείο σκανδάλων. Δεν υπήρξαν επενδύσεις. Θα επανεξεταστούν όλες οι περιπτώσεις εκποίησης περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ".

"Δεν είμαστε κρατιστές, η Ελλάδα δεν ήταν μία χώρα όπως πολύ ισχυρίζονται η τελευταία σοβιετική δημοκρατία. Επί Σημίτη και Καραμανλή η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις".

"Το Νερό δεν μπορεί να είναι σε ιδιώτες, ο ηλεκτρισμός δεν μπορεί να είναι εξ’ ολοκλήρου σε ιδιώτες. Ο ΟΠΑΠ δόθηκε έναντι ευτελούς τιμήματος, τα κέρδη είναι τεράστια, αν το κράτος κρατούσε τα ποσοστά του και έδινε τα κέρδη σε ασφαλιστικά ταμεία να μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο ασφαλιστικό πρόβλημα".

Αμυντικές δαπάνες

"Το ποσοστό στα χρόνια του μνημονίου έχει πέσει δραματικά. Δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω μείωσης των αμυντικών δαπανών. Τώρα βρισκόμαστε σε μία φάση που δαπάνες είναι λογικές και πρέπει να διατηρήσουμε το αξιόμαχο".

ΝΑΤΟ

"Η χώρα μας δεσμεύεται από συμφωνίες και ένα νομικό πλαίσιο που αν δεν το τηρήσουμε θα τεθεί θέμα συνέχειας της παρουσίας μας".

Διεθνείς σχέσεις

"Η σχέση της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, μία παραδοσιακή σχέση, τα τελευταία χρόνια ατόνησε. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει γέφυρα φιλίας μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού Κόσμου. Αναγνωρίζουμε όμως και το δικαίωμα του Ισραήλ οι πολίτες του να ζουν με ασφάλεια εντός των συνόρων του.Θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ και να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν κράτος". 

Διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας

"Μία δημοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει το δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση".

Σκουριές

"Η εξόρυξη χρυσού είναι μία επιβλαβής για το περιβάλλον δραστηριότητα (…) θεωρούμε ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός με το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τους νόμους".

ΜΜΕ

"Δάνεια: Δεν χρειάζεται να νομοθετήσουμε για να εφαρμόσουμε το αυτονόητο. Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους. Μέσα από μία διαδικασία ανοικτή για την αδειοδότηση δεν θα χρειαστεί να κλείσει καμία επιχείρηση διότι αυτοί που λειτουργούν ιδιωτικούς σταθμούς θα βάλουν το χέρι στη τσέπη".

 Μακροχρόνια ανεργία άνω 45 ετών

"Το πρόβλημα της ανεργίας είναι το εθνικό μας πρόβλημα. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη μία μέρα στην άλλη. Πρέπει να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα κοινωνικά κριτήρια παίζουν ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα