Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια – Σε επίπεδο γενικών αρχών οι διατυπώσεις

ΔΕΗ


Ειδικότερα προγραμματίζουμε την ενοποίηση των θυγατρικών εταιρειών και αναδιάρθρωση της λειτουργίας της ΔΕΗ, την επένδυση στον εκσυγχρονισμό των μονάδων και την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση, την κατασκευή σύγχρονων νέων μονάδων, την επένδυση σε νέο σύγχρονο εξοπλισμό και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, τον σχεδιασμό για την ορθολογική και αειφορική αξιοποίηση του ορυκτού πόρου, την επένδυση στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος,  και την επαναπόδοση των εδαφών μετά την αποκατάσταση στην τοπική κοινωνία για χρήση και εκμετάλλευση, την επένδυση σε ανταποδοτικά έργα όπως π.χ. τηλεθέρμανση, αρδευτικά έργα, την από κοινού με τις τοπικές αρχές  διαχείριση του υδάτινου δυναμικού. Την επένδυση στην έρευνα και τεχνολογία, την μεταφορά τεχνογνωσίας, την εξωστρέφεια της επιχείρησης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μειώσει το κόστος άρα και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω κυρίως της παραγωγής ενέργειας από την Δημόσια ΔΕΗ και χρησιμοποιώντας τους εγχώριους πόρους και παρεμβαίνοντας στο μέρος εκείνο του κόστους (70%) που δεν σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας και δεν ελέγχεται από τη ΔΕΗ (επιδοτήσεις σε ιδιώτες, υπερβολικοί φόροι κτλ). Στο πλαίσιο  αυτό  θα  λάβει μέτρα για τη μείωση του  ενεργειακού  κόστους σε εκείνες τις παραγωγικές μονάδες και κλάδους πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης που, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ( πχ κοινωνική / οικονομική ανταποδοτικότητα, περιβαλλοντική προστασία, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, περιορισμοί  / δυνατότητες που θέτει ο διεθνής καταμερισμός) εντάσσονται στο δικό μας παραγωγικό μοντέλο και χρειάζονται ενίσχυση.

Ιδιωτικοποιήσεις


Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι Δημόσιες επιχειρήσεις ενέργειας αποτελούν αναντικατάστατα εργαλεία για τον ενεργειακό σχεδιασμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Κατά συνέπεια, η ακύρωση των επιχειρούμενων ιδιωτικοποιήσεων και η σταδιακή ανάκτηση της δημόσιας ιδιοκτησίας των στρατηγικής σημασίας  επιχειρήσεων – πυλώνων του κλάδου της ενέργειας [ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΠΑ], αποτελεί αναγκαία συνθήκη και βασικό στοιχείο του προγραμματισμού μας για την παραγωγική ανάταξη. Η συνθήκη αυτή όμως δεν είναι από μόνη της και ικανή: η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται επίσης ότι θα θέσει ως βασική προτεραιότητα μια διαφορετική λειτουργία και διοίκηση των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας που, απαλλαγμένες από παθογένειες του παρελθόντος, θα μεγιστοποιούν την επιχειρησιακή και κοινωνική αποτελεσματικότητα για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, με πλήρη διαφάνεια και δημοκρατικό έλεγχο της κοινωνίας, των εργαζομένων και του κοινοβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα