Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Το «δίλλημα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Θα προβεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην ανακοίνωση της  αγοράς μεγαλύτερου όγκου κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης στις 22 Ιανουαρίου με στόχο την περαιτέρω μείωση επιτοκίων;

Το επονομαζόμενο και ως πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» αφορά στην κοπή χαρτονομισμάτων ενώ ήδη χρησιμοποιείται κατά τα τελευταία χρόνια και από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. 

Ωστόσο, η αγορά κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, είναι άκρως περίπλοκη συγκριτικά με εκείνη των ΗΠΑ. 

Το πλεόνασμα της Ευρωζώνης, άλλωστε, διαφοροποιείται πλήρως από αυτό των Κρατικών Αμερικανικών Ομολόγων (US Treasurer Bonds). 


Ήρθε η ώρα η ΕΚΤ να αποφασίσει τον αριθμό επιτοκίων που θα αγοράσει από κάθε χώρα της Ευρωζώνης, ένα από πολιτικής πλευράς δύσκολο εγχείρημα. 

Η ΕΚΤ, ως γνήσιος ευρωπαϊκός οργανισμός, παίζει θέατρο παρουσιάζοντας συνεχώς διαφορετικές απόψεις και γνώμες. Εντούτοις, ο ισχυρότερος αντίπαλος φαίνεται να είναι η Γερμανία, φοβούμενη ότι θα υποστεί ενδεχόμενες ζημίες εάν η ΕΚΤ αγοράσει ομόλογα, τα οποία οι αδύναμες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν. 

Αυτό δεν είναι ένα απίθανο σενάριο, καθώς η Γερμανία θεωρεί ότι δεν είναι μόνη της σε αυτό. Αντιθέτως, η Ιταλία είναι θερμός υποστηρικτής του προγράμματος του «ποσοτικού χαλαρώματος» και μαζί της ακολουθεί ένα δεύτερο σύνολο «χωρών-υποστηρικτών» του. 

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας δήλωσε προσφάτως: «[…]υπάρχει η απειλή του αποπληθωρισμού[…] αγοράζοντας κρατικά ομόλογα θα ήταν το ισχυρότερο εργαλείο στην καταπολέμησή του». 

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι δείκτες τιμών του καταναλωτή, στην Ευρωζώνη, τον Δεκέμβριο, εμφάνισαν ετήσια πτώση κατά 0,2%, μεγαλώνοντας τους φόβους περί της ήδη ύπαρξης αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη - δηλαδή της σταθερής μείωσης στις τιμές η οποία προτρέπει τον κόσμο και τις αγορές να καθυστερήσουν περαιτέρω την αγορά αγαθών αναμένοντας μια ακόμα μεγαλύτερη πτώση των τιμών.

Ο Γάλλος Μπενουά Κεγέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, προσπαθώντας «σοφά» να διαχειριστεί το ζήτημα, αναφέρει ότι «το ποσοτικό χαλάρωμα θα πρέπει να αποτελέσει μια πρωτοβουλία ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης με σκοπό την ένωση της Ευρώπης και όχι τη διάσπασή της». 

Και συνεχίζει: «είναι όμως σαφές ότι αποτελεί ένα θέμα που διαφυλάσσουμε με περίσσεια προσοχή». Τελικά μόνο οι Έλληνες ίσως διαθέτουν την ικανότητα να το αντιληφθούν. 

Το μαντείο των Δελφών έδωσε χρησμό για άλλη μια φορά…europeanbusiness.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα