Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΤ: Τον Μάρτιο η έναρξη της αγοράς κρατικών ομολόγων με ρυθμό 50 δισ μηνιαίως - Λήγει το 2016

Συνολικά, έως τα τέλη του 2016, το μέγεθος του προγράμματος θα ανέρχεται στα 1,1 τρισ. ευρώ
Στα 50 δισ. ευρώ μηνιαίως θα ανέρχεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Ειδικότερα, κορυφαίες τραπεζικές πηγές της Φρανκφούρτης, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζουν πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα ξεκινήσει πιθανώς τον Μάρτιο και θα διαρκέσει έως τα τέλη του 2016.

Ως προς το μέγεθός του, σημειώνουν πως το μηνιαίος ύψος θα κυμαίνεται στα 50 δισ. ευρώ, με το συνολικό ποσό για τους 22 μήνες διάρκειας του προγράμματος, να διαμορφώνεται στα 1,1 τρισ. ευρώ. 
«Το πρόγραμμα, το οποίο θα εστιάσει στην αγορά κρατικών ομολόγων, δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τον Μάρτιο» διαμηνύουν χαρακτηριστικά οι τραπεζικές πηγές.
«Η πρόταση της ΕΚΤ περιλαμβάνει τη μηνιαία αγορά ομολόγων, αξίας 50 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2016» συμπληρώνουν εμφατικά. 
Ας σημειωθεί πως το επίμαχο δημοσίευμα έρχεται μόλις μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία ο M. Draghi αναμένεται να ανακοινώσει σημαντικές λεπτομέρειες για τη δομή και το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων. 
Στον απόηχο του δημοσιεύματος του Bloomberg, το ευρώ ενισχύεται στο +0,7% και τα 1,1638 δολάρια/ευρώ.

Tι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Μεταξύ 600 με 800 δισεκ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ με στόχο να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία και να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό. 
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την ποσοτική χαλάρωση όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσει να αγοράζει καλυμμένα ομόλογα και ABS των τραπεζών και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει την αγορά κρατικών ομολόγων που με βάση ενδείξεις θα φθάσει τα 600 με 800 δισεκ. ευρώ. 
Κάποιοι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει το 1 τρισεκ. ευρώ. 
Με βάση το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με κρατικά ομόλογα και στοιχεία τραπεζών η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράζει περίπου 40 δισεκ. ευρώ ανά μήνα με στόχο έως το 2016 να έχει αγοράσει περίπου 1,2 τρισεκ ευρώ κρατικά ομόλογα και ομολογιακά τραπεζών. 
Με βάση την Nomura η ΕΚΤ ή οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα αγοράζουν έως 25 δισεκ. ευρώ κρατικά ομόλογα κάθε μήνα.
Για την Ελλάδα όπως προανήγγειλε ο Γκίκας Χαρδούβελης ο υπουργός Οικονομικών αντιστοιχούν περίπου 15 δισεκ. ευρώ που προφανώς είναι αμελητέα ποσότητα σε σχέση με την συνολική ανάγκη ρευστότητας της οικονομίας. 
Το βασικό ερώτημα ωστόσο είναι η Ελλάδα θα ενταχθεί άμεσα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων ή η ΕΚΤ θα αφήσει ανοικτό παράθυρο ώστε να ενταχθεί από τον Μάρτιο η Ελλάδα όταν θα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος θέτοντας όρους; 
Η συμμετοχή της Ελλάδος σε πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ούτως ή άλλως θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην εθνική οικονομία. 
Το ζητούμενο είναι τι πρωτοβουλίες θα ληφθούν ώστε να τονωθεί η ρευστότητα στην Ελλάδα. 
Μια από τις παραμέτρους είναι ότι τα 50 δισεκ. των ομολογιακών των τραπεζών που φέρουν εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου θα ενταχθούν μέρος ή στο σύνολο με βάση τις ανάγκες στο ELA. 
Alpha, Eurobank και Πειραιώς έχουν ξεκινήσει την διαδικασία υπαγωγής στο ELA ενώ μόνο η Εθνική δεν έχει ακόμη συμμετάσχει λόγω υπάρχουσας ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα