ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Μείωση Τράπεζας Θεμάτων στο λύκειο και 2 τύποι δημοτικών


Ο υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος «επιβάλλει» την παπαγαλία στους μαθητές του λυκείου και για ψηφοθηρικούς λόγους ακυρώνει τη φιλοσοφία του νέου συστήματος προαγωγικών εξετάσεων το οποίο βασίζεται στην Τράπεζα Θεμάτων. Ο κ. Λοβέρδος αποφάσισε τη μείωση των θεμάτων της Τράπεζας για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ λυκείου, οδηγώντας τους μαθητές ουσιαστικά να παπαγαλίσουν τα θέματα. Για de facto κατάργηση της Τράπεζας μιλούν καθηγητές.


Ειδικότερα, χθες, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από τις 21 Ιανουαρίου, ημερομηνία έναρξης του Β΄ τετραμήνου, θα διακοπεί η τροφοδότηση της Τράπεζας στις δύο τάξεις με νέα θέματα. Μέχρι τότε θα εξορθολογιστεί ο αριθμός των θεμάτων, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθήματος, τη διδακτέα ύλη και τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας. Ετσι, ο αριθμός των θεμάτων αναμένεται να μειωθεί έως και 50% στα Αρχαία της Β΄ Λυκείου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή ο αριθμός θεμάτων σε κάποια μαθήματα κρίνεται υπερβολικά μεγάλος» και υποστήριξε ότι «παρατηρούνται επαναλήψεις και ασάφειες, ενώ αντλούνται θέματα από μη σημαντικά τμήματα της ύλης, με αποτέλεσμα να υποστηρίζεται η αποστήθιση, να ακυρώνεται μερικώς η φιλοσοφία του Νέου Λυκείου και να οδηγείται μεγάλος μέρος μαθητών στα φροντιστήρια». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το μάθημα της Φιλοσοφίας της Β΄ Γενικού Λυκείου, για το οποίο η Τράπεζα περιέχει 299 θέματα, ενώ διδάσκεται δύο ώρες την εβδομάδα. «Στο συγκεκριμένο μάθημα θα μπορούσε να καλυφθεί επαρκώς το σύνολο της διδακτέας ύλης με περίπου 70 θέματα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε πολλά άλλα μαθήματα της Β΄ Τάξης» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι έως το τέλος Μαρτίου θα προστεθούν νέα θέματα σε όσα μαθήματα δεν έχει καλυφθεί η διδακτέα ύλη και θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις σε άλλα.

«Η φιλοσοφία της Τράπεζας είναι να περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα ώστε τα παιδιά να μπορούν να μελετούν την ύλη κάθε μαθήματος και να λύνουν ενδεικτικά κάποια θέματα. Με τη μείωση του αριθμού των θεμάτων θα υπάρξουν παιδιά που θα προσπαθήσουν να παπαγαλίσουν τις λύσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα, εάν όχι σε όλα» ανέφερε χθες στην «Κ» ο φυσικός, έμπειρος καθηγητής σε φροντιστήριο, Γεώργιος Χατζητέγας.

Δύο τύποι δημοτικών

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος δημοσιοποίησε την πρότασή του για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία προβλέπει την καθιέρωση δύο τύπων δημοτικών σχολείων, ολοήμερο 30-35 ωρών για εξαθέσια σχολεία και άνω και κλασικό 25-30 ωρών για τα υπόλοιπα, και περιορισμό της διδακτέας ύλης σε βασικά μαθήματα όπως Γλώσσα, Μαθηματικά και Φυσική, ώστε η μελέτη τους να γίνεται στο σχολείο και να μειωθεί η εργασία των μαθητών στο σπίτι.

Τέλος, η ΟΛΜΕ θα καταθέσει μήνυση κατά των υπουργών Παιδείας και Διοικ. Μεταρρύθμισης, με αίτημα να επανέλθει η μισθοδοσία των 85 εκπαιδευτικών που παραμένουν σε διαθεσιμότητα από το καλοκαίρι του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα