ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

To "ναυάγιο των Παρισίων" φέρνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Το σχέδιο της κυβέρνησης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο

- Κυβερνητικοί παράγοντες σε "πηγαδάκια" εκτιμούν ότι οι 180 βουλευτές θα βρεθούν με άνεση
- Το Μαξίμου θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξει συναίνεση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ
- Στην έκτακτη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου το πρωί της Πέμπτης θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων
- Σημαντική παράμετρος των εξελίξεων είναι η επιθυμία της τρόικας να εμπλακεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις

Ειλημμένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά 1 με 2 μήνες, αμέσως δηλαδή μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές και την επανέναρξη των διαδικασιών της Ολομέλειας της Βουλής.

Μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η πρώτη ψηφοφορία που απαιτεί και 200 ψήφους για να εκλεγεί ΠτΔ προσδιορίζεται την 7η Ιανουαρίου και η τρίτη το αργότερο στις 3 Φεβρουαρίου. 
Να σημειωθεί πάντως ότι μεταξύ των ψηφοφοριών ορίζεται χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας περίπου.
Η απόφαση αυτή λέγεται ότι είχε ληφθεί πριν από το "ναυάγιο" των Παρισίων, καθώς για το Μέγαρο Μαξίμου και την Χαριλάου Τρικούπη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής σταθερότητας στους δανειστές και θα διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας.

Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εκλεγεί ΠτΔ κάτι για το οποίο τα τελευταία 24ωρα εκφράζεται μεγάλη αισιοδοξία από το κυβερνητικό στρατόπεδο, σε σημείο που ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες σε "πηγαδάκια" να εκτιμούν ότι λόγω των δραματικών εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να μην αποκλείεται ο νέος ΠτΔ να εκλεγεί ακόμη με 200 ψήφους!

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ενδεχομένως και συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός όχι ορατό αυτή τη στιγμή, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί πρώτα εκλογές και μετά εκλογή ΠτΔ με μεγάλη συναίνεση.

Πάντως στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου την Πέμτπη το πρωί αναμένεται να κριθεί το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να καλούνται να αποφασίσουν εκλογή ΠτΔ με ή χωρίς συμφωνία.
Σημαντική παράμετρος των εξελίξεων πάντως είναι η σπουδή και η πίεση που ασκεί η τρόικα για εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις, σχεδιασμός ο οποίος μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μετά από εκλογές και νίκη όπως αναμένεται του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός και αν η Κουμουνδούρου αποφασίσει το "μεγάλο συμβιβασμό" στο πρόσωπο του ΠτΔ ώστε η κυβέρνηση Σαμαρά να πιει μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι της νέας συμφωνίας, χωρίς να μπορεί να κατηγορηθεί ως παράγων πολιτικής αστάθειας.

Ανδρέας Μαραθιάς newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα