Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Συναγερμός στο Μαξίμου μετά το "ναυάγιο" με την τρόικα - Τα σχέδια για ένα "μίνι" Μνημόνιο - Πως η εκλογή Προέδρου επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις

- Μετά το αδιέξοδο με την τρόικα έκτακτη συνάντηση το πρωί της Πέμπτης Σαμαρά με Βενιζέλο
- Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Bloomberg: Η Ελλάδα δεν θα συμφωνήσει για μακρά παράταση του προγράμματος
- Το Μαξίμου εξετάζει την παράταση ενός μίνι μνημονίου για λίγους μήνες του 2015
- Η κυβέρνηση σκοπεύει να εκβιάσει τους δανειστές ακόμα και με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Το ναυάγιο με την τρόικα στο Παρίσι προκάλεσε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς βλέπουν στην κυβέρνηση να απομακρύνεται η επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως το Μνημόνιο θα παραμείνει και το 2015. 

Ενδεικτικό των ραγδαίων εξελίξεων είναι το γεγονός πως μετά την είδηση ότι στο Παρίσι δεν υπήρξε συμφωνία, αποφασίστηκε έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου να λάβουν τις κρίσιμες αποφάσεις και να χαράξουν νέα πορεία μετά το “ναυάγιο”.

Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης «η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και είναι άγνωστο αν θα προλάβουμε να έχει ολοκληρωθεί στα συγκεκριμένα χρονοδιάγραμματα».

Ενδεικτικό πάντως των προθέσεων της κυβέρνησης είναι η δήλωση ενός κυβερνητικού αξιωματούχου στο Bloomberg, ο οποίος αποσαφήνισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί μακρά παράταση του προγράμματος διάσωσης. 

Στην ουσία η κυβέρνηση βλέποντας πως το Μνημόνιο δεν θα τελειώσει με το τέλος του 2014, παλεύει να το περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στο 2015 ή να του δώσει μία μορφή που δεν θα προκαλέσει μεγάλες ζημιές στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Συγκεκριμένα, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν και το ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου, αλλά όχι με τη μορφή των αξιολογήσεων και των επισκέψεων της τρόικας, αλλά με μία μορφή ηπιότερη σε τεχνικό επίπεδο. Σε αυτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση έχει "βοηθό" και τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς για την οποιαδήποτε παράταση θα πρέπει υπάρξει επικύρωση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, το οποίο όμως μπορεί να γίνει με τη νέα χρονιά, μιας και όλα τα κοινοβούλια κλείνουν λόγω των εορτών. 

Μπροστά στο αδιέξοδο με την τρόικα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επισπεύσει και τις διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως ένα μέτρο πίεσης στους δανειστές. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θα φέρει σε δύσκολη θέση τους δανειστές είτε συμφωνόντας στην αξιολόγηση και βγάζοντας την Ελλάδα από το μνημόνιο ή ρισκάροντας μία πιθανή πολιτική αποσταθεροποίηση και πρόωρες εκλογές. 
Μεγάλο αγκάθι το δημοσιονομικό

Η τρόικα εξακολουθεί να πιέζει για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και φαίνεται πως έχει απορρίψει πολλές από τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την κάλυψή του. 

Έλληνας αξιωματούχος είπε στο Reuters πως κυβέρνηση και τρόικα δεν κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, «δεν έγινε καμία συζήτηση για παράταση του προγράμματος μετά το τέλος του χρόνου» και πως παραμένει ανοιχτή η ημερομηνία επιστροφής των τροϊκανών στην Αθήνα. 


Πραξιτέλης Σαραντόπουλος newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα