Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Βυθίζονται τα ποσοστά του Ολάντ

Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς μειώθηκε σε ένα νέο ιστορικό χαμηλό, στο 36%, αυτόν τον μήνα, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος τον τελευταίο μισό αιώνα και πλέον, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή.

Ο Βαλς διορίστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης στον ανασχηματισμό του Μαρτίου, μετά την ήττα των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές. Η οικονομική του πολιτική, η οποία επικεντρώνεται στη μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και την έξοδο της γαλλικής οικονομίας από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει, έχει αποξενώσει πολλούς αριστερούς βουλευτές.


Το ποσοστό δημοτικότητας του Βαλς μειώνεται κατά 9% μέχρι στιγμής τον Αύγουστο, έπειτα από την μείωση κατά 6% τον Ιούλιο και 5% τον Ιούνιο, κάτι που σημαίνει ότι η πτώση της έχει φθάσει τις 20 εκατοστιαίες μονάδες μέσα σε μόλις τρεις μήνες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του IFOP που δημοσίευσε η Journal du Dimanche.

Ο Ολάντ, το ποσοστό δημοτικότητας του οποίου βρίσκεται στο 17% —είναι μειωμένο κατά μία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα— παραμένει ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στην Ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, από το 1958 και μετά.

Η ανεργία βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα αργή.

Η δημοσκόπηση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ημέρες μετά τη δέσμευση του Ολάντ ότι θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και στο φορολογικό σύστημα για να μειώσει την πίεση που δέχονται τα φτωχότερα νοικοκυριά, που πάντως συνοδεύτηκε από τη δήλωσή του πως δεν θα υπαναχωρήσει από την φίλα προσκείμενη στις επιχειρήσεις οικονομική πολιτική που ασκεί.

Εξάλλου χθες ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν συντάχθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, επικρίνοντας την πολιτική λιτότητας που ασκεί η κυβέρνηση και καλώντας τη Γαλλία να υψώσει το ανάστημά της έναντι της εμμονής της Γερμανίας στη δημοσιονομική πειθαρχία, επιλέγοντας αντιθέτως πολιτικές που θα τονώσουν την κατανάλωση των νοικοκυριών.

«Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της πολιτικής που βασίζεται στην τόνωση της προσφοράς, η οποία ακολουθείται τα τελευταία δύο χρόνια, χρειάζεται να αναζωογονήσουμε τη ζήτηση. Δεν μπορείς να πουλήσεις τίποτε στους Γάλλους, αν δεν έχουν αρκετό εισόδημα», δήλωσε ο Αμόν. «Η κυρία Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να είναι αυτή που καθορίζει την πορεία της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα