Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Η επανάσταση της «5ης γενιάς»

Από τον Κώστα Δεληγιάννη


«Κατέβασμα» μιας ταινίας υψηλής ευκρίνειας σε μόλις 6 δευτερόλεπτα, επικοινωνία μέσω ήχου και εικόνας με «κρυστάλλινη» ποιότητα χωρίς την παραμικρή διακοπή, καμία υποβάθμιση των ιντερνετικών υπηρεσιών ακόμη και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Αυτά είναι λίγα μόνο από όσα «επαναστατικά» θα φέρουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G), τα οποία θα αποτελέσουν το επόμενο «κεφάλαιο» στην ιστορία του mobile internet, εξασφαλίζοντας αστραπιαία και αξιόπιστη δικτύωση πάντα και παντού.

Από τεχνολογικής πλευράς, αναμένεται να είναι έτοιμα για εγκατάσταση από το 2020, καθώς τεχνολογικοί κολοσσοί στον τομέα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού έχουν ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη του απαραίτητου λογισμικού και hardware, σε συνεργασία με χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στα αφιερώματα που αναφέρονται στα δίκτυα 5G, τους τίτλους κατά κανόνα «κερδίζει» η εντυπωσιακή ταχύτητα που θα μπορούν να πετύχουν. Και όχι τυχαία, αφού τον Μάιο του 2013 η Samsung στο εργαστηριακό μίνι δίκτυό της κατέγραψε ταχύτητα 10 Gbps ενώ, μόλις πριν από λίγες ημέρες, «ζωντανή» δοκιμή της Ericsson στη Στοκχόλμη έφτασε τα 5 Gbps.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ulf Ewaldsson, αντιπροέδρου της σουηδικής εταιρείας, το «πλαφόν» του mobile internet της επόμενης γενιάς είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 20 Gbps, ενώ η Nokia με τη Huawei μιλούν για 100πλάσια ταχύτητα σε σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές.
Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό τι σημαίνουν τα παραπάνω νούμερα, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως η υπάρχουσα 4G τεχνολογία μπορεί να αγγίξει στην καλύτερη περίπτωση τα 150 Mbps, ενώ μελλοντικές αναβαθμίσεις της να ανεβάζουν αυτή την ταχύτητα στο 1 Gbps.περισσότερα εδώ στο kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα