Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ένας στους δύο κυπρίους δεν πληρώνει τα δάνεια του – Τα NPLs έχουν εκτοξευθεί στο 49% χαοτική η κατάσταση στις τράπεζες

Η εικόνα των κυπριακών τραπεζών α΄ τρίμηνο 2014 
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο και η αυτοκαταστροφική απόφαση να πραγματοποιήσουν haircut στις καταθέσεις…για να διασώσουν τις τράπεζες αποδείχθηκε απόλυτα αποτυχημένη επιλογή. 
Ένας πρόδρομος ποιοτικός δείκτης που δείχνει το οικονομικό αδιέξοδο των κυπριακών τραπεζών είναι τα NPLs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 
Οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν επίπεδα ρεκόρ που καμία τράπεζα παγκοσμίως δεν θα ήθελε να επιτύχει.
Οι κυπριακές τράπεζες εμφανίζουν δραματικούς δείκτες NPLs.


Η Ελληνική τράπεζα μια μικρή τράπεζα για τα ελληνικά δεδομένα και μεσαία τράπεζα για τα κυπριακά δεδομένα εμφανίζει NPLs 48,9% ή 2,15 δισεκ. προβληματικά δάνεια εκ των οποίων τα 1,7 δισεκ. είναι στην βαθμίδα 3 δηλαδή στην χειρότερη θέση ενώ οι προβλέψεις φθάνουν στα 916 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα Κύπρου η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου εμφανίζει NPLs περίπου 49% ή 12,756 δισεκ. ευρώ
Η εικόνα αυτή των 2 κύριων κυπριακών τραπεζών αποδεικνύει ότι ένας στους δύο κυπρίους φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τα δάνεια που έχουν συνάψει.
Αν υπάρξει κατηγοριοποίηση των NPLs με βάση το είδος των δανείων….στα καταναλωτικά δάνεια π.χ. επικρατεί χάος. 
Οι κυπριακές τράπεζες εμφανίζουν σε επίπεδο κλάδου και όχι μεμονωμένων περιπτώσεων ίσως τον χειρότερο δείκτη NPLs παγκοσμίως. 
Το στοιχείο αυτό δεν αποτελεί εικασία ή εκτίμηση αλλά αποδεικνύεται απόλυτα από τους ισολογισμούς των κυπριακών τραπεζών. 
Η τράπεζα Κύπρου πιέζεται να αντλήσει νέα κεφάλαια ενώ η Ελληνική τράπεζα διαθέτοντας δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων 8,9% οριακά υψηλότερο των όσων ορίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου βρίσκεται σε δυσχερή θέση. 
Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι προβληματικό, νοσεί βαριά και τα NPLs που αποτελούν το καρκίνωμα των τραπεζών έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα. 

Ενδιαφέρουσα υποσημείωση 

Η Ελληνική τράπεζα διατείνεται ότι αυτοβούλως πούλησε το δίκτυο των καταστημάτων της στην Τράπεζα Κύπρου. 
Είναι παράδοξο πως η Ελληνική τράπεζα αποφάσισε να πουλήσει αυτοβούλως το δίκτυο των καταστημάτων της στην Ελλάδα ταυτόχρονα με την υποχρεωτική πώληση του δικτύου καταστημάτων της Λαϊκής και της Κύπρου.
Όμως η Ελληνική τράπεζα αυτοαναιρείται συνεχώς. 
Στην σελίδα 11 των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου του 2014 όπου εμφάνισε ζημίες αναφέρεται. 
5. Ζημία από δραστηριότητες που τερματίστηκαν μετά την φορολογία
Στις 26 Μαρτίου 2013 (ημερομηνία μεταβίβασης) η τράπεζα ως αποτέλεσμα της διακρατικής συνεννόησης των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδος, μετά από απαίτηση της Τρόικα έδωσε την συγκατάθεση της για την πώληση του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΥΠΟΙΚ και της Κεντρικής τράπεζας στην τράπεζα Πειραιώς με άμεση ισχύ. 
Η Ελληνική τράπεζα αναγνωρίζει λοιπόν ότι η πώληση ήταν απαίτηση της Τρόικα και ταυτόχρονα αναφέρει σύμφωνα με υποδείξεις της ΚΤΚ και του κυπριακού ΥΠΟΙΚ. 
Άρα η Ελληνική δεν πούλησε αυτοβούλως τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα αλλά υποχρεώθηκε να τα πουλήσει καθώς η Ελλάδα απαιτούσε το δίκτυο όλων των κυπριακών τραπεζών.
Τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί η Ελληνική τράπεζα εμφανίζεται ότι αυτοβούλως λάβανε πρωτοβουλίες. 
Η Ελληνική τράπεζα και η τράπεζα Κύπρου μπορούν να απαντήσουν γιατί 1 στα 2 δάνεια που είχαν χορηγήσει δεν αποπληρώνονται; 
Είναι αυτό εικόνα τραπεζικού συστήματος όπου 1 στα 2 δάνεια δεν αποπληρώνονται;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα