Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για το κόστος κατασκευής όλων των φωτοβολταϊκών

Να δηλώσουν το κόστος κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου τους καλούνται οι αγρότες – επενδυτές, κατά τη διαδικασία υποβολής στοιχείων στον ΛΑΓΗΕ προκειμένου να αποδείξουν ότι παραμένουν κατ΄ επάγγελμα αγρότες και συνεπώς να καταχωρηθούν στην συγκεκριμένη κατηγορία και να πληρώνονται με την αντίστοιχη – ευνοϊκή – ταρίφα για το ρεύμα που παράγουν. Δηλαδή δεν αρκεί να προσκομίσουν τη βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή όποιο άλλο στοιχείο βεβαιώνει την επαγγελματική τους ιδιότητα, αλλά υποχρεώνονται να υποβάλλουν και στοιχεία για το πόσο τους στοίχισε η κατασκευή του πάρκου τους, χωρίς αυτό να επηρεάζει καθ οιονδήποτε τρόπο το καθεστώς πληρωμών στο οποίο θα ενταχθούν!

Δεν πρόκειται για απαίτηση του ΛΑΓΗΕ (στελέχη του οποίου μάλιστα δηλώνουν αδυναμία να εξηγήσουν τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης) αλλά για σαφή πρόβλεψη του ίδιου του νόμου 4254/14 (new deal). Η ακατανόητη αυτή απαίτηση, έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στους αγρότες κατόχους φωτοβολταϊκών, αλλά και στους υπόλοιπους φωτοβολταϊκούς επενδυτές, καθώς έχουν ήδη αρχίσει να διατυπώνονται σενάρια και φόβοι ότι τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές παρεμβάσεις στις συμβάσεις των επενδυτών.
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις και πληροφορίες του energypress, ο λόγος για τον οποίο θέσπισε το ΥΠΕΚΑ τη συγκεκριμένη διάταξη, δεν σχετίζεται με το μέλλον αλλά με το… παρόν. Συγκεκριμένα, με το «φακέλωμα» αυτό θα δημιουργηθεί μια ευρεία βάση δεδομένων με τα πραγματικά στοιχεία κόστους που ίσχυαν σε κάθε χρονική περίοδο κατασκευής. Τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι θα μπορούν να αξιοποιηθούν από την πλευρά του δημοσίου κατά την εκδίκαση των διαφόρων νομικών αμφισβητήσεων της νομιμότητας του νόμου 4254/14 (new deal). Όταν, για παράδειγμα, κάποιος επενδυτής υποστηρίζει δικαστικά ότι το new deal έκανε μη βιώσιμη την επένδυσή του επικαλούμενος μεταξύ άλλων ένα ορισμένο κόστος κατασκευής, οι δικηγόροι του δημοσίου θα σπεύδουν να χρησιμοποιήσουν στοιχεία από τη βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί στον ΛΑΓΗΕ από τους φακέλους των αγροτών και να υποστηρίξουν, στο βαθμό που αυτό προκύπτει, ότι το πραγματικό κόστος του ενάγοντος επενδυτή ήταν μικρότερο…
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αγρότες – επενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να μην υποβάλλουν στοιχεία για το κόστος κατασκευής, καθώς, εάν δεν υποβάλλουν, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ένταξή τους στο προνομιακό τιμολόγιο απορρόφησης του ρεύματος. Και τούτο διότι από την 1η Απριλίου, όλοι οι σταθμοί παραγωγής ΑΠΕ, περιλαμβανομένων και των φωτοβολταϊκών σταθμών έως 100 kW που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, έχουν καταταχθεί προσωρινά στην κατηγορία ΜΕ (με χρήση ενίσχυσης).
Ο ΛΑΓΗΕ έχει εκ του νόμου προθεσμία έως την 1η Αυγούστου να υλοποιήσει κατάλληλο σύστημα πληροφορικής για την υποδοχή ηλεκτρονικών δηλώσεων από τους παραγωγούς προκειμένου να ενταχθούν στις κατηγορίες ΜΕ και ΧΕ. Μετά την ηλεκτρονική επεξεργασία των δηλώσεων οι σταθμοί που πληρούν τις προϋποθέσεις κατάταξης στην κατηγορία ΧΕ (χωρίς χρήση ενίσχυσης) θα καταταχθούν αυτόματα σε αυτήν από 1.4.2014. Οι όποιες διαφορές στα ποσά προηγούμενων πιστώσεων θα εκκαθαριστούν συμπληρωματικά. Το ίδιο ισχύει και για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά αφού η υποβολή δηλώσεων από τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες παραγωγούς για τη διατήρηση ή μη της ιδιότητας του κατ΄ επάγγελμα αγρότη, γίνεται με τον ίδιο τρόπο ηλεκτρονικά και μέσω του ίδιου συστήματος πληροφορικής.
Άνοιξε το σύστημα ΛΑΓΗΕ για τα αγροτικά φ/β
Σε λειτουργία τέθηκε από τις 2 Ιουλίου το πληροφοριακό σύστημα για την υποδοχή ηλεκτρονικών δηλώσεων από τους αγροτικούς «φωτοβολταϊκούς».
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΛΑΓΗΕ, «σύμφωνα και με την από 30.5.2014 ανακοίνωση, ο ΛΑΓΗΕ για τις συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα, έχει εκ του νόμου προθεσμία έως την 1η Αυγούστου 2014 να υλοποιήσει κατάλληλο σύστημα πληροφορικής για την υποδοχή ηλεκτρονικών δηλώσεων από τους παραγωγούς, προκειμένου να ενταχθούν στις κατηγορίες ΜΕ και ΧΕ των υποπαραγράφων ΙΓ.1 & ΙΓ.5 του Ν.4254/2014, καθώς και για την υποδοχή ηλεκτρονικών δηλώσεων από τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες παραγωγούς για τη διατήρηση ή μη της ιδιότητας του κατ΄ επάγγελμα αγρότη σύμφωνα με τις υποπαραγράφους ΙΓ.1 & ΙΓ.2 του Ν.4254/2014».
Προκειμένου να είναι εφικτή η εκκαθάριση του μηνός Ιουνίου 2014 και η αντίστοιχη αναδρομική για Απρίλιο και Μάιο, με τις διορθωμένες κατά περίπτωση τιμές, ο Λειτουργός της αγοράς συστήνει ότι θα πρέπει οι παραγωγοί να έχουν συμπληρώσει τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές δηλώσεις μέχρι και την Τρίτη 15 Ιουλίου 2014. Διαφορετικά οι διορθωμένες κατά περίπτωση τιμές, θα εφαρμοσθούν στις δύο επόμενες μηνιαίες εκκαθαρίσεις σύμφωνα με τις προθεσμίες που ορίζει ο Ν.4254/2014».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα