Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Μανιάτης: Οι βελτιωτικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ»

Προκειμένου να διασφαλιστούν μεταξύ άλλων τα δικαιώματα εργαζομένων, των πελατών - καταναλωτών, αλλά και των τοπικών κοινωνιών ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης περιέγραψε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τις βελτιώσεις που θα υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».
Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε το εν λόγω νομοσχέδιο ως μία σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών.
Διευκρίνισε στους παριστάμενους ότι το τελικό κείμενο για τη «μικρή ΔΕΗ» θα προκύψει μέσα από τον διάλογο και τις προτάσεις που θα κατατεθούν, ξεκαθάρισε ότι τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στη ΔΕΗ, ενώ διαβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία θα είναι πάνω από τη λογιστική αξία της ΔΕΗ.
Ο κ. Μανιάτης, μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε ότι:
- Θα είναι διασφαλισμένα πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».

- Ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις.
- Θα υπάρχουν οι προτεραιότητες και ωφελιμότητες των τοπικών κοινωνιών.
- Αυτό που θα δοθεί στη «μικρή ΔΕΗ» θα είναι αναλογικό κατά 30%, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο προσοδοφόρο.
- Οι πελάτες θα πάνε υποχρεωτικά για τέσσερις μήνες στη «μικρή ΔΕΗ» και αμέσως μετά θα μπορούν να επιλέξουν είτε να παραμείνουν είτε να πάνε στη «μεγάλη ΔΕΗ».
- Θα συνεχιστεί η πολιτική ενίσχυσης με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και δεν θα θιγούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στο σημείο αυτό ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι η πολιτική του κοινωνικού τιμολογίου είναι απόλυτα αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και όχι της ΔΕΗ. Όπως είπε, ήδη έχουν ενταχθεί 550.000 ελληνικές οικογένειες, ενώ έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου πιθανόν να φθάσουν τις 750.000.
- Διασφαλίζονται απολύτως τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών εκεί όπου υπάρχουν μονάδες της ΔΕΗ.
- Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με αναλογικό τρόπο, το τοπικό ανταποδοτικό τέλος και στη «μικρή ΔΕΗ».
- Οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις με το μέτρο της εντοπιότητας.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μανιάτης είπε ότι, «θεωρώ πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική πρόκληση μεταρρύθμισης ενός τομέα που σχετίζεται άμεσα με τη βιωσιμότητα της εθνικής μας οικονομίας και ασφαλώς, με την ποιότητα καθημερινής διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών. Εάν καταφέρουμε την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από ευρωπαϊκές χώρες, με ανάλογα χαρακτηριστικά, να τη μεταφέρουμε με σωφροσύνη, με διαφάνεια, με διάλογο και με ηρεμία στη χώρα μας, είμαι απολύτως βέβαιος, ότι θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός, να υπάρξουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, να υπάρξει φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, να δώσουμε τη δυνατότητα και τα εχέγγυα στη ΔΕΗ, μόνη της πια, όχι μόνο να ισχυροποιήσει τη θέση της στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, αλλά να ανοίξει επενδυτικές δράσεις και στις γειτονικές χώρες.
Παρακαλώ, να αναπαραχθούν και να διανεμηθούν στους συναδέλφους, οι προτάσεις που έχουμε διατυπώσει. Προφανώς, βελτιώσεις θα πρέπει να υπάρξουν. Δεν έχουν τελική μορφή, αλλά είναι όλα αυτά για τα οποία, οι συνάδελφοι Εισηγητές των κομμάτων, χθες το απόγευμα, τοποθετήθηκαν και ζήτησαν ως παρατηρήσεις».
--------------
Διαβάστε αναλυτικα :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα