Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ON LINE:ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΕΗ/ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ "LONDON ELECTRICITY"

Η κεντρική ιδέα ήταν η διάσπαση της βρετανικής κρατικής ηλεκτρικής εταιρείας σε τέσσερις δραστηριότητες: (α) στο εθνικό δίκτυο μεταφοράς, (β) στο δίκτυο διανομής, (γ) στις επιχειρήσεις παράγωγης ηλεκτρικής ενέργειας και (δ) στις επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, με άμεση ιδιωτικοποίηση όλων των πιο πάνω δραστηριοτήτων. Ουσιαστικά, το σχέδιο περιελάμβανε τη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων στη μεταφορά και στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιωτικών ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στην παραγωγή και στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. 

ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ : " ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ (ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ) , ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΥΟ ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ Η ΜΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ Η/Ε ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ" .

Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία αυξήθηκαν αρκετά μετά την ιδιωτικοποίηση του τομέα. 
Η πρώτη δεκαετία ήταν καταστροφική και για τους εργαζόμενους στον ηλεκτρικό τομέα της Βρετανίας. Αναγκάστηκαν να αποδεχθούν μεγάλη μείωση τόσο του προσωπικού όσο και των μισθών με παράλληλη χειροτέρευση των συνθηκών δουλειάς. Τον Νοέμβριο του 1998 όμως τα πράγματα άλλαξαν. Η γαλλική κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDF (Electricite De France) αγόρασε την ιδιωτική πλέον ηλεκτρική εταιρεία του Λονδίνου (London Electricity). Δύο χρόνια αργότερα, η EDF αγόρασε ακόμη μια ιδιωτική εταιρεία, ενώ το 2002 επεκτάθηκε τόσο στη Νοτιοανατολική όσο και στην Νοτιοδυτική Αγγλία. Το 2008 η EDF αγόρασε την British Energy και σχεδόν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας.

Σήμερα η EDF απασχολεί στη Βρετανία σχεδόν 15 χιλιάδες υπαλλήλους και επενδύει σημαντικά ποσά στη βελτίωση της υποδομής της χώρας. Ήδη έχουν προγραμματιστεί κοντά στο 2020 τα εγκαίνια του πρώτου νέου πυρηνικού αντιδραστήρα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της EDF σε βρετανικό έδαφος. Ουσιαστικά, η EDF έχει καταφέρει να επανα-ενοποιήσει σε κάποιο βαθμό την παλιά βρετανική κρατική εταιρεία. Ίσως στο μέλλον η EDF να οδηγήσει τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας σε ιδιωτικό μονοπώλιο.

Αποδεικνύοντας έτσι ότι ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της ιδιομορφίας της αγοράς, είναι εξορισμού φυσικό μονοπώλιο (όπως υποστήριζε και η Πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ πριν την πείσουν οι σύμβουλοι της), αφού μια επιχείρηση με τις κατάλληλες ρυθμίσεις μπορεί να προσφέρει φθηνότερα και πιο αποτελεσματικά τα αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας απ' ό,τι περισσότερες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα