Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Τριπλό ρυθμιστικό "χτύπημα" της ΡΑΕ τον Απρίλιο με NOME – ΑΔΙ – ΜΑΜΚ

Έτοιμη να παρουσιάσει μέσα στον επόμενο μήνα τις τελικές της προτάσεις που θα τεθούν σε διαβούλευση για τρία κομβικά ζητήματα που θα αλλάξουν άρδην το σκηνικό στην αγορά του ηλεκτρισμού είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Ο λόγος για τις αλλαγές που θα επέλθουν με την κατάργηση και αναμόρφωση των μεταβατικών μηχανισμών ΑΔΙ (αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος) και ΜΑΜΚ (μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους) αλλά και με την τελική πρόταση που θα καταθέσει η ΡΑΕ για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ τύπου ΝΟΜΕ.
Ήδη η πρόταση της ΡΑΕ για το ΝΟΜΕ είναι έτοιμη και έχει υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με το ΥΠΕΚΑ, το ΛΑΓΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και είναι έτοιμη να τεθεί προς διαβούλευση.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν διαρρεύσει παλαιότερα τα βασικά σημεία της πρότασης συνοψίζονται στα εξής:
Θα υπάρχει προκαθορισμένη τιμή ή ένα εύρος με ανώτατη και κατώτατη τιμή,, οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι οι καταναλωτές, οι προμηθευτές θα αποκτούν πρόσβαση με την υποχρέωση να έχουν ένα αναλογικό και αντιπροσωπευτικό χαρτοφυλάκιο πελατών και το πλάνο θα είναι μακροπρόθεσμο. Με βάση τα παραπάνω θεωρείται ρεαλιστικός στόχος η έναρξη των δημοπρασιών το φθινόπωρο.
Εκτός όμως από το ΝΟΜΕ, μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η τελική πρόταση της ΡΑΕ για κατάργηση του ΜΑΜΚ και για την πλήρη αναμόρφωση των ΑΔΙ που ούτως ή άλλως προβλέπεται να καταργηθούν στις 30 Σεπτεμβρίου.
Οι τελικές ρυθμίσεις από την πλευρά της ΡΑΕ αναμένεται να προωθηθούν πριν το Πάσχα.
Θυμίζουμε ότι ήδη στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του πακέτου των μέτρων για τη βιομηχανία έχει προαναγγελθεί η κατάργηση του ΜΑΜΚ από τον Ιούνιο και η αντικατάσταση των ΑΔΙ με άλλο μηχανισμό που θα έχει μόνιμο και όχι μεταβατικό χαρακτήρα από το φθινόπωρο. Αυτό άλλωστε προβλεπόταν και στο πλαίσιο των αποφάσεων που είχαν ληφθεί πέρυσι και προέβλεπαν την αναπροσαρμογή των ΑΔΙ, την μείωση του περιθωρίου του cost recovery με την κατάργηση του μηχανισμόυ από την 30η Ιουνίου του 2014 και την κατάργηση του κανόνα του 30% (έχει ήδη γίνει) από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Οι αλλαγές αυτές πάντως αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορά τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Ήδη πληροφορίες θέλουν σχήματα που ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά και άλλα τα οποία βρίσκονται σε φάση δημιουργίας να προσβλέπουν στις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν για ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά προμήθειας, με διεύρυνση του πελατολογίου τους και σε άλλες κατηγορίες πελατών όπως οι οικιακοί και οι βιομηχανικοί.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι από το φθινόπωρο όταν και θα έχουν εφαρμοστεί οι ρυθμιστικές αλλαγές που προωθούνται από το Ρυθμιστή, εισερχόμαστε σε μια περίοδο καταιγιστικών αλλαγών στην αγορά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα