Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Πώς εκβίαζε για χρεοκοπία ο Τρισέ

Η εκβιαστική επιστολή του πρώην διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ που έστειλε στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου το 2011, που απειλούσε να τραβήξει τα σωληνάκια «αιμάτωσης» στις τράπεζες στην Ελλάδα, είδε το φως της δημοσιότητας.
  
Σύμφωνα με την "Καθημερινή", το έγγραφο εστάλη στις 7 Απριλίου του 2011, μία ημέρα μετά από την ενημέρωση των μελών της τρόικας από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου πως η Ελλάδα σκόπευε να ζητήσει επιμήκυνση του χρέους.

Ο Τρισέ προειδοποιεί την Γ. Παπανδρέου ότι ενδεχόμενη επιδίωξη «αναδιάρθρωσης», «κουρέματος» του χρέους, επιμήκυνσης των δανείων από την ελληνική πλευρά, θα είχε ως συνέπεια την απόσυρση της στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ με αποτέλεσμα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.


"Γράφω για να σας ενημερώσω περί των σοβαρών κινδύνων που θα αναλάμβανε η ελληνική κυβέρνηση αν στην τρέχουσα συγκυρία επεδίωκε την αναπροσαρμογή του χρέους της, ακόμα και σε εθελοντική βάση. (...) Η επιδίωξη αυτής της στρατηγικής θα έθετε την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ σε μείζονα κίνδυνο", αναφέρει η επιστολή του κ. Τρισέ.

"Η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να αναστείλει τα κριτήρια αξιολόγησης για χρεόγραφα που εκδίδει ή που εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση βασιζόταν στο τρέχον πρόγραμμα, και στην τήρησή του. Καμία αναπροσαρμογή του χρέους δεν είναι συμβατή με το τρέχον πρόγραμμα. Συνεπώς η αναστολή δεν θα ίσχυε πλέον", σημειώνεται στην επιστολή.

Επίσης, επισημαίνεται πως ακόμα και μία «εθελοντική αναπροσαρμογή» θα οδηγούσε σε σημαντικές υποβαθμίσεις όλων των χρεογράφων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει άμεσα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διαθέτει για πράξεις νομισματικής πολιτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα