Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΚΥΠΡΟΣ/Η Βουλή άναψε πράσινο στο νόμο των αποκρατικοποιήσεων – Διαβάστε πως διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι

«Ο νόμος περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης», είναι πλέον γεγονός, η Βουλή με 30 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον ενέκρινε σε νόμο το νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών και ειδικότερα της Cyta, ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων.

Στο νέο νομοσχέδιο, όπως αυτό κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από την εκτελεστική εξουσία, είχαν περιληφθεί νέες πρόνοιες, οι οποίες μετά την απόρριψη του πρώτου νομοσχεδίου στις 27 Φεβρουαρίου 2014, κρίθηκε από την εκτελεστική εξουσία ότι διασφαλίζουν περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων σε δημόσιους οργανισμούς που θα τεθούν υπό αποκρατικοποίηση κατά τρόπο που να μη διαταράσσονται ταυτόχρονα οι αναληφθείσες από τη Δημοκρατία υποχρεώσεις με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης.


Μεταξύ άλλων, οι νέες πρόνοιες αναφέρονται στην αποκρατικοποίηση οποιουδήποτε δημόσιου οργανισμού, η οποία, ενώ το αρχικό νομοσχέδιο προέβλεπε ότι δεν θα ολοκληρώνεται εκτός εάν έχει προηγηθεί διαβούλευση και ανταλλαγή πληροφοριών στη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή, τώρα θα πρέπει, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίσθηκε, να διασφαλίζει και το καθεστώς εργοδότησης όπως και τα δικαιώματα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και ωφελημάτων, των δικαιωμάτων εκπροσώπησης και δικαιωμάτων που προκύπτουν σε περίπτωση κατάργησης θέσης εργαζομένου σε φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση, όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα, τις διατάξεις της κειμένης νομοθεσίας, τους συναφείς Κανονισμούς και τις γενικές αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Προβλέπεται επίσης ότι ουδεμία διάταξη του νέου νόμου, θα μπορεί να ερμηνευθεί κατά τρόπο που να μεταβάλλει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο διασφαλίζει τα δικαιώματα και την ιδιότητα των εργαζομένων που απασχολούνται σε οποιοδήποτε φορέα που υπόκειται σε αποκρατικοποίηση.

Επιπλέον κάθε θέμα, που άπτεται της εθνικής ασφάλειας, θα διασφαλίζεται χωρίς να αποκλείεται η εξαίρεση τομέων δραστηριότητας από το πεδίο αποκρατικοποιήσεων και, πριν τον διορισμό Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων και τη δημοσίευση του διορισμού του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο θα ενημερώνει την Βουλή των Αντιπροσώπων για την επιλογή του προσώπου που θα διορισθεί στη θέση αυτή.

Ο νόμος των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει τη θέσπιση νομικού πλαισίου που θα διέπει τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων δημόσιων οργανισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και την καθίδρυση των αρμοδίων οργάνων που θα διενεργήσουν τις αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνει.

Τι έγινε στην ολομέλεια 

Ο νέος νόμος ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής.
Παρά τις ενστάσεις του ΑΚΕΛ περί αντισυνταγματικότητας και παραβίασης Κανονισμού της Βουλής, το σώμα ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο σε νόμο με 30 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον. 

Θετικά ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας.
Εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και η Συμμαχία Πολιτών. Δεν υπήρξαν αποχές.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο περί ρυθμίσεως θεμάτων αποκρατικοποιήσεων, το οποίο είχε καταψηφισθεί την περασμένη Πέμπτη, επανήλθε τέσσερις ημέρες μετά με τη διαδικασία του επείγοντος σε έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής και με τη συμπερίληψη σε αυτό τροπολογιών του ΔΗΚΟ, οι οποίες είχαν επίσης είχαν απορριφθεί την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρθηκε στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Οικονομικών, η οποία εξέτασε προηγουμένως το νομοσχέδιο σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της, παρόντων του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, μέσα στο πλαίσιο των επαφών της εκτελεστικής εξουσίας με την Τρόικα, έγινε κατορθωτή η συμφωνία για συμπερίληψη νέου άρθρου στο νομοσχέδιο, άρθρο το οποίο κρίνεται ως πολύ σημαντικό, αφού προνοεί για διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όπως αυτά προκύπτουν ή απορρέουν από το Σύνταγμα, τις νομοθεσίες και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ή την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων. 

Ενστάσεις ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ αναφερόταν σε αντισυνταγματικότητα, λόγω της επαναφοράς του ιδίου, όπως υπεστήριξε, νομοσχεδίου που καταψηφίσθηκε από την ολομέλεια την προηγούμενη συνεδρία της, χωρίς να έχουν προκύψει νέες συνθήκες ή να υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στις πρόνοιές του.

Ως αντίλογο, τα κόμματα κυρίως ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ προέβαλαν το επιχείρημα ότι η ενσωμάτωση τροπολογιών στο νέο κείμενο επέφερε ουσιαστικές αλλαγές, ενώ και η αποδοχή εκ μέρους της Τρόικας νέου άρθρου στο νομοσχέδιο, με τον τρόπο που αυτό έχει διατυπωθεί, αποτελεί νέα εξέλιξη, η οποία κρίθηκε ότι θα έπρεπε να τεθεί ενώπιον της Βουλής για σκοπούς επανεξέτασης του όλου θέματος. 

Η ολομέλεια ενημερώθηκε, επίσης, ότι έχουν περιληφθεί και νέες πρόνοιες, με βάση τις οποίες διασφαλίζονται ζητήματα εθνικής ασφάλειας, αλλά και η ενημέρωση της Βουλής για το πρόσωπο που πρόκειται να διορισθεί στη θέση του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων, ενημέρωση η οποία θα γίνεται πριν το διορισμό του προσώπου αυτού. 

Οι ρυθμίσεις που προβλέπει ο νέος νόμος βασίζονται στις διεθνείς υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπει το Μνημόνιο Συναντίληψης για τη δεσμευτική ειδική οικονομική πολιτική με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως περιλαμβάνεται στον περί της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Χρηματοδοτικής Στήριξης Κυρωτικό Νόμο του 2013. 

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει τη Βουλή ότι η ψήφιση του νόμου αυτού θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης χρηματοδοτικής βοήθειας και ότι αυτό θα πρέπει να έχει ψηφισθεί σε νόμο μέχρι την 5η Μαρτίου 2014. 

Αύριο, η Τρόικα θα προβεί σε αξιολόγηση της προόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς το θέμα της εφαρμογής των προαπαιτούμενων ενεργειών για την αποδέσμευση της τέταρτης δόσης και ακολούθως θα προχωρήσει σε ετοιμασία των σχετικών εγγράφων που θα καταστήσουν δυνατή την αποδέσμευση του σχετικού ποσού.


Σχετικά με το θέμα που εγέρθηκε από το ΑΚΕΛ, για παραβίαση του Κανονισμού λειτουργίας της και ειδικότερα του Κανονισμού 29, σύμφωνα με τον οποίο κάθε απόπειρα επανεξέτασης ειδικού θέματος κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συνόδου θεωρείται εκτός τάξεως εκτός αν νέα στοιχεία ή συνθήκες το δικαιολογούν, ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών ότι δεν έχει αρμοδιότητα να γνωμοδοτήσει ο ίδιος, καθ` ότι αυτό αποτελεί θέμα για το οποίο η ίδια η Βουλή έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίζει.

Η απάντηση που δόθηκε από την Τρόικα ήταν αρνητική και σύμφωνα με αυτή δεν μπορεί να υπάρξει αναβολή και επαναδιαπραγμάτευση του όλου θέματος. 

newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα