Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

«Έπεσαν» οι υπογραφές για δάνειο 235 εκατ. της ΕΤΕπ για τα δίκτυα της ΔΕΗ

«Έπεσαν» σήμερα οι υπογραφές για τη χορήγηση δανείου ύψους 235 εκατ. ευρώ αναφορικά με τη χρηματοδότηση έργων του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού (θυγατρική της ΔΕΗ ΔΕΔΔΗΕ).

Τη σύμβαση του δανείου υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Mihai Tanasescu και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.

Όπως είχε γράψει το Energypress την περασμένη Παρασκευή (διαβάστε εδώ: Δάνειο 415 εκατ. από την ΕΤΕπ για τα δίκτυα της ΔΕΗ), το δάνειο προέρχεται από μια ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης συνολικού ύψους 415 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών της ενέργειας από την ΕΤΕπ και αφορά σε έργα της περιόδου 2013 - 2015 για το δίκτυο διανομής και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.
Κατά την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αναφέρθηκε στην δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει χορηγήσεις συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ από το 2008 μέχρι σήμερα, μέσα στη διάρκεια της κρίσης. «Έχουμε δεσμευτεί να δανείζουμε περισσότερο την Ελλάδα γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στη χώρα και τις προοπτικές της», τόνισε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο κ. Tanasescu, το 2013 τριπλασιάστηκε ο όγκος των δανείων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα από 55 εκατ. σε 1,47 δισ. ευρώ, ενώ βελτιώθηκε και η ποιότητα του δανεισμού με δεδομένο ότι 650 εκατ. διατέθηκαν για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι χορηγήσεις για την καινοτομία και την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους.
Για το 2014 ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε ότι οι χορηγήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν εκ νέου το 1 δισ. ευρώ, ενώ ήδη στην αρχή του έτους, μαζί με τα δάνεια που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο, έχει γίνει μια καλή αρχή και έχουν εγκριθεί περίπου 0,5 δισ. ευρώ. «Η δέσμευσή μας για χορηγήσεις και για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή, παρουσιάστε μας έργα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα τα χρηματοδοτήσει εφόσον πληρούν τους όρους χορηγήσεων που προβλέπει το καταστατικό της».
Μεταξύ άλλων η τράπεζα χορηγεί δάνεια για δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας, αποκατάσταση της σύγκλισης, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καινοτομία, υποδομές και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Έχοντας σχέση με περισσότερες από 160 χώρες η ΕΤΕΠ οι χορηγήσεις της ξεπερνούν τα 512 δισ. ευρώ και είναι μακράν ο μεγαλύτερος δημόσιος χρηματοδοτικός οργανισμός, με διπλάσιες χορηγήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα και πενταπλάσιες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Χρηματοδότησης της Ανάπτυξης EBRD.
Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΤΕπ έχει ως εξής:
"Η ΕΤΕπ συμβάλλει στη βελτίωση του ελληνικού ηλεκτρικού δικτύου


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμβάλλει στη βελτίωση του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με ένα δάνειο ύψους 235 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ. Το χρηματοδοτούμενο πολύπλευρο επενδυτικό πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο 2013-15 και έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την επέκτασή του που θα δώσει τη δυνατότητα για περίπου 186 000 νέες συνδέσεις στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Το επενδυτικό πρόγραμμα θα δημιουργήσει οφέλη τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους προμηθευτές ηλεκτρισμού, γιατί θα βελτιώσει την υποδομή διανομής και θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη κάλυψη της ζήτησης από την προσφορά.

Ο ενεργειακός τομέας ανήκει στους τομείς προτεραιότητας της δραστηριότητας της ΕΤΕπ στην Ελλάδα και έχει χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα με δάνεια συνολικού ύψους 4,6 δισ. ευρώ αφότου η χώρα προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων αυτών αφορούσε τη ΔΕΗ.

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), κατά 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ που ιδρύθηκε το 2012."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα