Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Το ΤΧΣ λόγω του νόμου 2190 μπλοκάρει ΓΣ και ΑΜΚ 2,7 δισ της Eurobank – Τι ζητάει και γιατί ενεργοποιείται bail in...μέσω Ταμείου

 Το ΤΧΣ λόγω του νόμου 2190 μπλοκάρει ΓΣ και ΑΜΚ 2,7 δισ της Eurobank – Τι ζητάει και γιατί ενεργοποιείται bail in...μέσω Ταμείου

Οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha bank έχουν λάβει το πράσινο φως από το ΤΧΣ και υλοποιούν αμκ χωρίς νόμο ανακεφαλαιοποίησης

Το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απέρριψε το αίτημα της Eurobank να κάνει χρήση των κείμενων διατάξεων  που επιτρέπουν σύγκλιση γενικής συνέλευσης εντός 20 ημερών και υλοποίηση αμκ χωρίς τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατά τα πρότυπα της Πειραιώς και Alpha bank. 


H Alpha bank και η Πειραιώς όπως έχουμε αποκαλύψει δεν χρειάζονται τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση για να υλοποιήσουν αμκ. 

Το βασικό σκεπτικό του ΤΧΣ ήταν ότι ο νόμος 2190 δεν επιτρέπει στο Ταμείο να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. 

Να διευκρινιστεί ότι το ΤΧΣ λόγω νομικού κωλύματος μπλοκάρει την διαδικασία και όχι για πρακτικούς λόγους καθώς έχει δώσει το πράσινο φως για την αμκ των 2,65 με 2,7 δισεκ. 

Η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank θα είναι 3 δισεκ. εκ των οποίων όμως τα 350 εκατ θα αφορούν μετατροπή ομολογιακων μειωμένης εξασφάλισης,  σε κεφάλαιο με βάση την ντιρεκτίβα 4119 του Αυγούστου του 2013 δηλαδή ενεργοποιείται το bail in χωρίς όμως καμία εμπλοκή καταθετών ανεξαρτήτως ποσού. 

Η ντιρεκτίβα 4119 ενεργοποιεί bail in αλλά προσοχή οι καταθέτες είτε πάνω είτε κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ τυγχάνουν 10000% προστασία. 

Οι κάτοχοι όμως των ομολογιακών έχουν σοβαρό πρόβλημα καθώς μετατρέπονται σε κεφάλαιο. 

Άρα η καθαρή αύξηση θα είναι 2,650 δισεκ. ευρώ ή 2,7 δισεκ. ευρώ. 

Σύμφωνα με το ΤΧΣ αν  προχωρήσει η διαδικασία και τα 3 δισεκ ή 2,65  δισεκ. μαζί με το ομολογιακό, της αύξησης κεφαλαίου καλυφθούν εξολοκλήρου από τους ιδιώτες τότε το ποσοστό του ΤΧΣ από 95% θα υποχωρήσει στο 35%. 

Το Ταμείο εισηγείται να κατατεθεί και ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση ο οποίος επιτρέπει την σύγκλιση γενικής συνέλευσης εντός 7 ημερών. 
Το Ταμείο θεωρεί ότι στην αμκ της Eurobank των 2,65 δισεκ. πρέπει να συμμετάσχει με 600-800 εκατ μειώνοντας το μέσο κόστος κτήσης και μετριάζοντας το dilution από 95% στο 50% περίπου. 

Αν δεν συμμετάσχει το Ταμείο το ποσοστό του θα περιοριστεί στην Eurobank στο 35%. 

Το ΤΧΣ μπλοκάρει την διαδικασία για νομικούς λόγους καθώς ο νόμος 2190 δεν επιτρέπει την συμμετοχή του ΤΧΣ σε νέα αμκ ενώ με τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα κατατεθεί την Δευτέρα 17 Μαρτίου ή την Τρίτη 18 Μαρτίου αυτό το νομικό εμπόδιο επιλύεται. 

Άρα το ΤΧΣ....δεν μπλοκάρει την διαδικασία της αμκ για πρακτικούς αλλά για αυστηρά νομικούς λόγους. 

Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ της Eurobank για να ορίσει ημερομηνία Γενικής Συνέλευσης. 

Μετά την απόφαση του ΤΧΣ να παγώσει την διαδικασία μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος το ΔΣ ή δεν θα λάβει απόφαση ή θα αναβληθεί. 

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΣ της Eurobank που είναι δρομολογημένο για αύριο το πρωί στις 9 δεν θα λάβει απόφαση και θα συγκληθεί νέο μετά την ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Όμως γεννάται ένα ερώτημα τι θα συμβεί αν π.χ. δεν ψηφιστεί ο νόμος; 
Δεν θα προχωρήσει η αμκ της Eurobank; 

Προφανώς πρέπει να υπάρξει και plan B ώστε να ξεπεραστούν τυχόν απρόοπτα.... 

Οι βασικές ενδείξεις είναι όμως ότι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση θα ψηφιστεί... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα