Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 01.07.2014

Την οριακή αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα επιφέρει η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές από τον Ιούλιο 2014 μετά και την συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα για το ζήτημα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει εφάπαξ από τον ερχόμενο Ιούλιο και θα κατανεμηθεί κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και κατά μια μονάδα στις εισφορές των εργαζομένων, ενώ θα μειωθούν κατά μία ακόμη μονάδα από το 2016.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η μείωση των εισφορών θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και τις μεσαίες και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 30.000 νέες θέσεις εργασίας, περιορίζοντας έτσι αισθητά το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει για τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα οδηγήσει επίσης, σε μικρή αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων.


Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση εισφορών από την εφαρμογή του Μνημονίου. Η πρώτη, κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα, ίσχυσε από την 1η Νοεμβρίου του 2012 και προέκυψε από την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Οι εισφορές υπέρ ΟΕΚ ήταν 0,75% και υπέρ ΟΕΕ 0,35%.

Το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα αυτή την στιγμή φτάνει τα 33,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25,96 δισ. είναι οι μεικτές αποδοχές και 7,13 δισ. οι εργοδοτικές εισφορές.

Τα μεικτά εισοδήματα των μισθωτών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε μηνιαία βάση είναι 1,85 δισ. ευρώ, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας μηνιαίως είναι 2,36 δισ. και οι εργοδοτικές εισφορές 509,28 εκατ. ευρώ, ενώ όπως έχει αναφέρει η ΕΣΕΕ, σε αίτημα της για μείωση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών, οι εργοδότες προτίθενται να επιστρέψουν την μείωση και των εργοδοτικών εισφορών στους εργαζόμενους μέσω αύξησης των βασικών αποδοχών τους.

Εφόσον η παραπάνω πρόταση της ΕΣΕΕ εφαρμοστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανέλθει σε 18 ευρώ μηνιαίως εώς το 2016.

Για παράδειγμα τα 586 ευρώ των μεικτών αποδοχών του κατώτατου μισθού, έχει μέχρι στιγμής 747 ευρώ κόστος μισθοδοσίας και 161 ευρώ εργοδοτικές εισφορές . Εφόσον οι εργοδότες επιστρέψουν την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όπως άλλωστε έχουν ήδη προτείνει ο μισθός θα διαμορφωθεί σε 604,2 ευρώ μεικτά ο κατώτατος και 142,3 ευρώ σε εισφορές, ενώ το συνολικό μισθολογικό κόστος θα παραμείνει στα 746,5 ευρώ.

Εφόσον όμως οι εργοδότες δεν εφαρμόσουν ουσιαστικά την ίδια τους την πρόταση η αύξηση των μισθών θα είναι αισθητά μικρότερη.

dikaiologitika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα