ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η ιδιωτικοποίηση της Eurobank τον Ιανουάριο του 2014 θα είναι επιτυχία της Ελλάδος – Στα 2 δισεκ. η αύξηση κεφαλαίου – Η τιμή της αύξησης μεταξύ 0,4 με 0,55 ευρώ – Μεγάλη η συμμετοχή στην εθελουσία φθάνει τα 1000 -1100 άτομα

 Η ιδιωτικοποίηση της Eurobank τον Ιανουάριο του 2014 θα είναι επιτυχία της Ελλάδος – Στα 2 δισ. η αύξηση κεφαλαίου – Η τιμή της αύξησης μεταξύ 0,4 με 0,55 ευρώ – Μεγάλη η συμμετοχή στην  εθελουσία φθάνει τα 1000 -1100 άτομα 
Τον Ιανουάριο του 2014 θα κριθεί η τύχη της ιδιωτικοποίησης της Eurobank καθώς τότε σχεδιάζεται η αύξηση κεφαλαίου των 2 δισ. ευρώ.
Με βάση όλες τις ενδείξεις η τιμή της αύξησης που θα προσδιοριστεί όχι με την παράμετρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων μείον discount 50% αλλά με όρους αγοράς δηλαδή την χρηματιστηριακή τιμή μείον ένα discount 25% με 40% εκτιμάται μεταξύ 0,4 με 0,55 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι θα μπορούν να συμμετάσχουν στην αμκ, παρ΄ ότι δεν αναφέρεται στις επίσημες ανακοινώσεις. 
Να σημειωθεί ότι στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η Τρόικα έδωσε το πράσινο φως για την αύξηση κεφαλαίου των 2 δισεκ. ευρώ 
Όπως ανακοίνωσε η Eurobank η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω διάθεσης μετοχών στην αγορά (marketed equity offering), στο πλαίσιο της οποίας, το ΤΧΣ, το οποίο κατέχει σήμερα το 95,2% των μετοχών της Eurobank, ενδέχεται να αξιολογήσει τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικού μεριδίου μετοχών της Eurobank από έναν ή μια ομάδα θεσμικών επενδυτών (anchor investors).
H Barclays Bank, ενεργώντας μέσω της επενδυτικής της τράπεζας, το υποκατάστημα Λονδίνου της Deutsche Bank και η JP Morgan Securities ενεργούν ως Διεθνείς Συντονιστές της συναλλαγής.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο κατέχει σήμερα το 95,2% των μετοχών της τράπεζας Eurobank Εργασίας ΑΕ, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η έναρξη της διαδικασίας για την άντληση 2 δισ. περίπου μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Όπως αναφέρει η κα Αναστασία Σακελλαρίου Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ): «Σε συνέχεια των προσπαθειών μας για τη σταθεροποίηση και ενίσχυση του τραπεζικού μας συστήματος, ανακοινώνουμε σήμερα την έναρξη των διαδικασιών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας Eurobank, το οποίο θα επιτρέψει την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και την ταχεία επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα. Το ΤΧΣ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία και να συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας».
H Lazard Frères έχει διοριστεί οικονομικός σύμβουλος του Ταμείου.

Οι παράμετροι της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank 

1)Η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί από ιδιώτες μετόχους έως και το ύψος των 2 δισεκ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.
2)Το ΤΧΣ θα έχει option συμμετοχής δηλαδή θα συμμετάσχει μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν αδιάθετα στην αύξηση κεφαλαίου.
Κατά την διοίκηση της Eurobank, το ενδιαφέρον των ξένων είναι μεγάλο και τέτοιας κλίμακας που δύναται να καλύψουν τα 2 δισεκ. ευρώ.
Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον των ξένων για την Eurobank έχει εκδηλωθεί ήδη και υπάρχουν όχι απλές ενδείξεις αλλά αποδείξεις ότι θα υπάρχει ενεργή συμμετοχή.
3)Ενώ αρχικώς κυριάρχησε η άποψη στην Τρόικα, ότι στρατηγικός επενδυτής στην Eurobank πρέπει να είναι μόνο τράπεζα στην πορεία αποδέχθηκαν ότι θα μπορούσε να είναι και funds το οποίο θα μπορούσε να αποκτήσει το 10-15% της τράπεζας.
Με βάση τις επαφές που υπήρξαν φαίνεται ότι διασφαλίστηκε και αυτή η κρίσιμη παράμετρος στρατηγικός επενδυτής θα μπορεί να είναι και fund.
Ωστόσο η νέα παράμετρος που τέθηκε είναι ότι στρατηγικός επενδυτής μπορεί να είναι τράπεζα ή fund από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα.
Με δεδομένο ότι η Τρόικα απορρίπτει το deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank, η Πειραιώς θα ήταν αδύνατο να συμμετάσχει ακόμη και μέσω της Geniki bank και η Alpha bank επίσης δύσκολο θα ήταν να συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου καθώς προηγείται η ιδιωτικοποίηση της το ελληνικό ενδιαφέρον θα μπορούσε να προέλθει από επιχειρηματίες από σχήματα μετόχων και επενδυτών.
Όμως το βασικό σενάριο είναι ενδιαφέρον ξένων funds. 
4)Στο σημαντικότατο ζήτημα της τιμής της αύξησης κεφαλαίου η Τρόικα συμφώνησε να πραγματοποιηθεί με όρους αγοράς εφόσον έγκαιρα αλλάξει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Προφανώς η στάση αυτή της Τρόικα οδηγεί στην βεβαιότητα της ριζικής τροποποίησης του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
5)Η εθελουσία που έχει ανακοινωθεί με στόχο 700 εργαζόμενους και αποτέλεσε μέρος της εσωτερικής αναδιάρθρωσης της Eurobank έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία από πλευράς συμμετοχής.
Με βάση ενδείξεις, καθώς η εθελουσία ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, η συμμετοχή φθάνει ήδη τα 1000 με 1100 άτομα.
Αν αποχωρήσουν 1000-1100 άτομα αυτό θα σημάνει ότι το κόστος της εθελουσίας θα φθάσει τα 65 με 70 εκατ ευρώ ως συνολικό πακέτο μαζί με εισφορές και αποζημιώσεις.

Πέτρος Λεωτσάκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα