Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΕΣΑΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Νέο μνημόνιο για 16 δις ευρώ αποτεφρώνει το πολιτικό προσωπικό

Mια αποκάλυψη σκέτος εφιάλτης από τον Γιάννη Αγγέλη στο Capital.gr. Όχι μόνο δεν πρόκειται να βγούμε από τα μνημόνια αλλά χρειαζόμαστε τρίτο δάνειο ύψους 16 δις ευρώ  άρα και νέα μνημόνια. Αυτό το σενάριο είναι αρκετό για να οδηγήσει στην αποτέφρωση του παρόντος πολιτικού προσωπικού. Κι αυτό θα είναι το μόνο κέρδος μας από τα μνημόνια. Να ξεφορτωθούμε δηλαδή εκείνους που μας οδήγησαν ως εδώ και σήμερα υποδύονται τους διασώστες...

Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα άρχισαν και πάλι, αλλά στο τραπέζι έχουν εμφανισθεί «νέες» –όχι και τόσο, είναι αλήθεια– απαιτήσεις, απέναντι στις οποίες οι κυβερνητικές «κόκκινες γραμμές» δεν φαίνεται να... ταιριάζουν.


Στην δημοσιονομική «τρύπα» (σ.σ. το περιβόητο δημοσιονομικό κενό) του 2014 έχει προστεθεί με την ίδια έμφαση και η «τρύπα» του 2015. Το σύνολο μας κάνει περί τα 4 δισ. ευρώ, ήτοι 1,8  δισ. ευρώ περίπου για τον επόμενο χρόνο και άλλα 2,1 – 2,2 δισ., ευρώ για το μεθεπόμενο. Η απαίτηση στην πραγματικότητα δεν είναι καινούργια, αλλά προβλέπεται ως προϋπόθεση για να αρχίσει η συζήτηση για το τρίτο δάνειο (εκείνο των 14 – 16 δισ. ευρώ) που θα έπρεπε κατά το ΔΝΤ να έχει αρχίσει να συζητείται ήδη προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για τις επόμενες δόσεις.

Όσο καθυστερεί να κλείσει η αξιολόγηση του Σεπτέμβρη τόσο πάει πίσω και η συζήτηση για το επόμενο δάνειο (τρίτο δάνειο) και μπαίνει σαν προαπαιτούμενο η ικανότητα της Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόμενο 12μηνο, η οποία προϋποθέτει με την σειρά της το νέο δάνειο για να καλυφτούν τα «χρηματοδοτικά κενά». Με άλλα λόγια φαύλος κύκλος, αφού έτσι το ζητούμενο λόγω των καθυστερήσεων μετατρέπεται προθύστερα σε προαπαιτούμενο...

Αντ’ αυτών έχει ενταθεί η «δημόσια» συζήτηση στην Αθήνα για τον περιορισμό του πακέτου μέτρων του 2014 από τα 1,8 δισ. ευρώ περίπου που μέχρι την περασμένη εβδομάδα ζητούσε η τρόικα στο 1,5 – 1,6 δισ. ευρώ (σ.σ. βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ στο Capital.gr) που αντιπροτείνει η Κυβέρνηση (για την ακρίβεια 1,3 δισ. ευρώ που αυξάνεται λίγο – λίγο με την πρόοδο των συζητήσεων).

Από την πλευρά την Κομισιόν, στελέχη της που εμπλέκονται έμμεσα στις συζητήσεις, έχουν αρχίσει να διατυπώνουν την απορία τους  για την «τακτική» με την οποία χειρίζεται η Αθήνα τόσο την πορεία των συζητήσεων, όσο -κυρίως- και την επικοινωνιακή της διαχείριση. Σε ερώτηση αν εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να είναι προθάλαμος μιας ρήξης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, απαντούν ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σ’ αυτό με βεβαιότητα, αλλά επιμένουν ότι έχουν διαβεβαιώσεις πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στις προθέσεις της κυβέρνησης και ότι «παραμένει ισχυρή η επιθυμία της να ολοκληρωθεί ο έλεγχος το ταχύτερο δυνατό...». 

Οι διαδικασίες όμως δεν φαίνεται να ακολουθούν την διατυπωμένη «επιθυμία» και όπως όλα δείχνουν η εκτίμηση που είχε διατυπωθεί πριν από δέκα περίπου ημέρες στο Κεφάλαιο και το Capital.gr ότι «η τρόικα θα κάνει Χριστούγεννα στην Αθήνα» είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο.

Η δεύτερη «μεταβολή» που έχει σημειωθεί χωρίς... τυμπανοκρουσίες, τελευταία είναι ότι η κυβέρνηση φαίνεται να υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση έναντι της εναλλακτικής πρότασης που είχε βάλει στο τραπέζι για μία ας το πούμε προσωρινή συμφωνία σχετικά με το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού του 2014. 

Η πρόταση έλεγε ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης για πολύ μικρότερο δημοσιονομικό κενό από εκείνο που επιμένει η τρόικα θα μπορούσε να αποτελέσει πλατφόρμα συμφωνίας η οποία με την σειρά της αν δεν επιβεβαιωθεί από την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα μπορούσε να διορθωθεί στα μέσα στου 2014 (ήτοι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές...) με ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό. 

Η τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες έχει απορρίψει την εκδοχή αυτή επιμένοντας ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός είναι πολύ πιθανό να χρειασθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2014. Αλλά αυτός θα αφορά τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλισθούν τα νέα προαπαιτούμενα που θα ζητηθούν για να προχωρήσει η συμφωνία για το νέο – τρίτο δάνειο. 

Το δάνειο δηλαδή που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης τριετίας. Και έτσι γυρίσαμε στον αρχικό προγραμματισμό για κλείσιμο της αξιολόγησης του Σεπτέμβρη χωρίς «εναλλακτικές», όσο χρόνο και αν πάρει αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα